Povežite se s namaNa redakcijsku e-mail adresu portala Fiuman.hr stiglo je anonimno pismo koje je potpisano s “Roditelji s Viškova”, a u kojem izražavaju svoje veliko nezadovoljstvo postupcima uprave Dječjeg vrtića “Vladimir Nazor” Kastav, u koji su njihova djeca bila upisana, a sad su “odbačeni.

Njihovo pismo prenosimo u cijelosti:

“Htjeli bismo Vam skrenuti pozornost na situaciju koja se dogodila u Dječjem vrtiću Vladimir Nazor na Kastvu.

U rujnu 2016. godine otvorene su nove jaslice na Šporovoj Jami i kao što se prenosilo i putem medija, upisana su sva djeca s područja Grada Kastva, te je ostalo mjesta i za upis djece iz drugih općina. Tako su naša djeca, inače s prebivalištem u općini Viškovo, dobila svoje mjesto u kastavskim jaslicama. Sve je bilo idilično do ožujka ove godine kada nam je ravnateljica priopćila da naša djeca gube pravo nastavka pohađanja jaslica jer imamo prebivalište izvan grada Kastva, te djeca moraju ponovno na upise i bit će upisana samo ako ostane još mjesta nakon što se upišu sva djeca iz Grada Kastva. Logično je da grad Kastav daje prednost svojim žiteljima pri upisu, ali smatramo da je potpuno nemoralno i suprotno svim načelima pedagogije da dijete koje je već upisano bude izbačeno iz vrtića i primorano preseliti u drugi vrtić, te da mora pono vno prolaziti postupak prilagodbe.

Prvo što nam je palo na pamet bilo je dakako podizanje tužbe, no ravnateljica nam je rekla točno ovim riječima: „Ne možete nam ništa, mi smo se pravno ogradili“. Naime, ugovor koji smo potpisali, i koji potpisuju svi roditelji upisane djece, ističe 31.8., a prema pravilniku, već upisana djeca podnose samo molbu za nastavak korištenja usluga vrtića. No naša djeca su izgubila to pravo kada je tokom ove pedagoške godine donesen novi pravilnik. Osim gore navedenoga, ravnateljica je rekla i da smo mi to trebali znati iako nije pisalo nigdje, što naravno nije istina, jer u svakom normalnom vrtiću, ako se dijete i preseli s obitelji u neki drugi dio grada, ostaje među svojim prijateljima, ako roditelji tako žele. A da smo to znali prošle godine, vjerojatno ne bismo upisivali djecu znajući da će potom biti izbačeni, no nitko nam to nije rekao, jer naravno, vrtiću je itekako dobro došlo popunjavanje praznih mjesta i financijskih rupa.

Na žalost, pritisak na vrtić nije bio moguć jer je određeni dio roditelja išao linijom manjeg otpora te jednostavno promijenio prebivalište. Mi pak to nismo htjeli napraviti jer želimo biti primjer svojoj djeci od malih nogu, učiti ih da se za svoja prava moraju izboriti na zakonit način, a ne kršiti zakon samo da bi se došlo do privremenog cilja. Očito je da naša država funkcionira tako da se poštenje ne nagrađuje, dapače, i sama ravnateljica je na sastanku rekla da ona ne kontrolira gdje tko živi, odobravajući tako ono što hrvatski zakoni ne odobravaju.

Vrhunac priče je taj da su rezultati objavljeni, a kraj imena naše djece piše ODBAČENI! Kakvi su to pedagozi koji mogu kraj imena djeteta napisati „ODBAČEN“? Srećom, toliko su maleni da još ne znaju čitati, ali s obzirom da je to objavljeno na internetu, iskreno se nadamo da naša djeca neće jednoga dana naići na taj dokument gdje kraj njihova imena piše da su odbačeni jer je tako odlučio netko tko sjedi u nekom uredu ove pedagoške institucije, a očito nema ni osnove poznavanja pedagogije, psihologije i općenito morala.

Vrtići u koje smo prijavili našu djecu nakon što smo saznali rezultate zgražali su se nad time te su nam rekli da je prebacivanje djece iz jednog vrtića u drugi veliki stres za dijete i da to nikako nije način postupanja.

Naša djeca neće nastaviti pohađati ovaj vrtić, no mislimo da bi javnost trebala znati što se događa i tko se sve bavi odgojem i pedagogijom, te kako su djeca postala samo „predmeti“ kojima se barata kao da nemaju osjećaje, no oni su mala bića koja itekako razumiju i imaju već i prijatelje s kojima su navikli igrati se svakodnevno i tete koje su im postale poput druge mame, a sada moraju sve to izgubiti jer je neka politika tako odredila.

Roditelji s Viškova”