Povežite se s nama

Mozaik

Rolandu Vlahoviću dva zlata i jedno srebro, 
Leon Njirić ponovno najbolji junior

Objavljeno

naU Edukacijsko-izložbeno  prostoru Centra tehničke kulture Rijeka jučer, u nedjelju, 2. lipnja, održano je 24. Državno natjecanje brodomaketara prema nacionalnim pravilima, a danas je u istom prostoru održano svečano otvorenje Hrvatske ocjenske izložbe maketa brodova „Rijeka 2019“ na kojem su natjecateljima dodijeljene diplome i odličja.

Ocjenjivačko povjerenstvo, u sastavu Krešimir Šurina (glavni sudac), Branko Vekarić i Nikola Budimir, ocjenjivali su 21 maketu svrstane u dvije kategorije – makete jedrenjaka i veslarki (HR-A) te makete na motorni pogon (HR-B). Svaki od njih mogao je maketi dodijeliti maksimalnih 100 bodova, a aritmetička sredina donijela je konačnu ocjenu i plasman. 

Roland Vlahović ponio je kući dva zlatna odličja, i to za makete Razarač Split (96,33 bodova) te za putnički brod Abbazia (90,67 bodova) i jednu srebrnu medalju za maketu turističkog broda Marin Držić (80,67 bodova). Četiri maketa dobilo je brončanu medalju i bodove od 70,33 do 72,33 bodova. Branimir Šoić s njegovom maketom Trabakul osvojio je 72,33 bodova, Mili Šantić dobio je 71 bod za maketu Trabakul, za maketu Barkantin ŠB Jadran Željko Udovč osvojio je 70,33 bodova, koliko je osvojio i teretni brod Rab brodomaketara Ivana Njegovana. 

Nakon cijelog niza godine na ovogodišnje natjecanje je prijavljeno četiri radova maketara u dobi do 15 godina, te su oni ocijenjeni u posebnoj kategoriji Junior. Leon Njirić osvojio je zlato, a Lovro Prkoča srebro i broncu.

Način ocjenjivanja maketa

Hrvatski savez brodomaketara i Centar tehničke kulture Rijeka svake godine organiziraju Državno natjecanje, a pravila prema kojima se ocjenjuje umijeće brodomaketara ovise o godini – parne godine donose natjecanje prema NAVIGA pravilima, a neparne prema nacionalnim pravilima. Prvenstvena razlika je što se na državnim natjecanjima koja se organiziraju prema nacionalnim pravilima mogu ocjenjivati isključivo makete tradicionalnih hrvatskih bodova i brodica. 

Ovogodišnje ocjenjivanje provodilo se po Nacionalnim pravilima. Ocjenjivanje vrši se u šest kategorija, tj. razreda prema tipologiji objekta i načinu izrade: Hr-A – makete jedrenjaka i veslarki, Hr-B – makete brodova na mehanički pogon, Hr-C – makete brodova u presjeku i konstruktivni dijelovi broda (didaktički prikazi), Hr-D – mikromakete, u mjerilu 1:250 ili manjem, Hr-E – makete brodova u boci te Hr-F – makete iz kompleta za sastavljanje. Među natjecateljskim maketama na 24. Državnom natjecanju sudjelovale su makete u Hr-A i HR-B razredu.

Maketu broda ocjenjuje ocjenjivačko povjerenstvo koje čine tri suca. Maketa se u postupku vrednovanja može ocijeniti s najviše 100 bodova. Za kvalitetu izrade predviđeno je najviše 50 bodova, a za dokumentiranu točnost 20 bodova. Za istraživački rad njenom autoru donosi najviše 10 bodova, a složenost (kompleksnost izrade) također 10 bodova. Opći dojam može donijeti najviše 10 bodova. Ukupnost bodova, njihov zbroj, utvrđuje zlatno, srebrno i brončano odličje te apsolutnog pobjednika, maketu s najviše osvojenih bodova čijem se autoru uručuje prijelazni pokal.

Posjetite izložbu maketa brodova do 13. lipnja u Edukacijsko-izložbenom prostoru CTK Rijeka

Od utorka, 4. lipnja, za javnost bit će otvorena Hrvatska ocjenska izložba maketa brodova „Rijeka 2019“ na kojoj će osim radova natjecatelja s ovogodišnjeg državnog natjecanja biti izloženi radovi osnovnoškolaca koji su sudjelovali u Školi brodomaketarstva Modelarskog instituta Nave Dumins te radovi djece iz riječkih vrtića. Ulaz na izložbu je besplatan za sve građane i građanke. Izložba će biti otvorena svakim radnim danom od 9:00 do 20:00 sati, vikendom od 10:00 do 15:00 sati.

Osim same izložbe održat će se predavanje „Korištenje 3D tehnologija u prikazu povijesnog broda Carpathia“ te nekoliko brodomaketarskih radionica. Predavanje će održati Nikša Mendeš na temu „Carpathia – brod u sjeni Titanic-a“, u ponedjeljak 3. lipnja, od 15:30 do 16:30, u Edukacijsko-izložbenom prostoru CTK Rijeka. Brodomaketarske radionice će se održati u utorak 4. i u srijedu 5. lipnja, od 10:30 do 12 sati, također u Edukacijsko-izložbenom prostoru CTK Rijeka, a namijenjena je učenicima od 4. do 8. razreda.

Organizatori su In memoriam vitrinom odali počast nedavno preminulom brodomaketaru Ediju Šimetiću čiji brodovi u boci uvijek iznova oduševljavaju.

Nagrada publike

Posjetitelji izložbe mogu kupnjom majice ili torbe izložbe glasovati za tri makete, kojima mogu dodijeliti 10, 15 i 20 bodova. Po završetku izložbe bodovi se zbrajaju te se dodjeljuje „Nagrada publike“ s pripadajućim zlatnim, srebrnim i brončanim odličjem. Nagrada publike bit će dodijeljena u četvrtak, 13. lipnja 2019., u 13 sati nakon čega će izložba biti zatvorena.

Organizatori natjecanja i izložbe su Hrvatski savez brodomaketara i Centar tehničke kulture Rijeka, uz suorganizaciju Hrvatske zajednice tehničke kulture. Izložba se odvija uz pokroviteljstvo Predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović. Izložbu su financijski poduprli Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Drive in party na Kantridi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram