Povežite se s nama

Mozaik

RoUm – Dani odbačenih i ove godine u Rijeci

Objavljeno

na


U Rijeci se i ove godine, u sklopu programa Europske prijestolnice kulture, održava projekt RoUm Dani odbačenih, koji uključuje umjetničke radionice, radionice za djecu, izložbu u Exportu na Delti i tematski razgovor u Palachu.

RoUm je zajednica romskih i neromskih umjetnika, zanatlija i dizajnera u kojoj se otpad spašava i prenamjenjuje u predmete za unutarnji dizajn. Zajednica okuplja heroje otpada koji dokazuju koliko je pogrešno ne samo odbacivati ljude, već i predmete.

U srijedu, 23. rujna 2020.g. u 11 sati Exportu na Delti bit će postavljena izložba preko 30 umjetničkih dijela proizvedenih na RoUm proizvodnim radionicama, u sklopu
Radi se o radionicama koje u RI:Use centru na Delti 5, pod pokroviteljstvom Saveza udruga „Molekula“, do 24. rujna održavaju umjetnici Milan Mitrović, Jana Topić i Muhamed Husejni. Radionica se održava u suradnji sa mladim Romkinjama i Romima iz Rijeke Sandrom Bogdan, SinanomIbišijem i Sultanom Ibišijem, koji od odbačenih predmeta procesom nadciklaže stvaraju umjetnička djela. Kustosica izložbe je Jana Topić, izložba u Exportu ostaje otvorena do 1. listopada 2020.g., a radno vrijeme Exporta je svakodnevno od 11 do 21 sat.Ulaz na ovu izložbu je besplatan.

Dodajmo, na internetskoj stranici www.roumupdesign.compostavljena je i virtualna izložba koja omogućuje razgledavanje preko 60 umjetničkih djela i njihovih priča nastalih u RoUmproizvodnim radionicama dosad.

Uz proizvodne radionice, do 24. rujna u Romskom naselju na Škurinju te u Parku Nikole Hosta održava se i za javnost zatvorena RoUm informatičko – edukativna radionica za djecu osnovnoškolskog uzrasta, pripadnika romske nacionalne manjine.
Radionica pruža znanje o informatici, novinarstvu i ekologiji.Posebnim metodama djeca uče razvijati priču i stavljati je u digitalni format, zatim stječu vještine mladih novinara te daju glas djelima izrađenim u RoUm proizvodnim radionicama.
Svrha radionice je povećati zainteresiranost romske djeca za obrazovanje i doprinijeti prevenciji ranog napuštanja školovanja. Voditelji informatičko – edukativne radionice suMarina Horvat i Siniša-Senad Musić.

Kao završnica programa RoUm – Dani odbačenih u petak 25. rujna od 15.30 do 17.00 sati u Omladinskom kulturnom centru Palach (Kružna 8, Rijeka) održat će se Up Talksrazgovor na temu razvoja RoUm-a i moći umjetnosti na društvenu promjenu.
U razgovoru sudjeluju: Vinay Gupta čelnik organizacije Mettereum koja koristi blockchain tehnologiju u razmjeni dobara, James Hater koji će govoriti o RoUm umjetničkim djelima arhiviranima blockchain tehnologijom, zatim Tamara Puhovski, pokretačica RoUm ideje te RoUm umjetnici Milan Mitrović i Siniša-Senad Musić. Voditelj razgovora bit će Vinko Golembiowski.

Broj gledatelja razgovora je, zbog provođenja epidemioloških mjera, ograničen na 50 gostiju (pravo ulaska prema prvenstvu dolaska), a razgovor će biti dostupan preko streaminga uživona internetskoj stranici www.romhr.hr ili Facebook stranici Romska organizacija mladih Hrvatske.

Projekt RoUm sastavni je dio programa Kuhinja različitosti, projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.05.2024.
Obavještavamo korisnike kako će prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, dana 10. i 11.svibnja raditi skraćeno: dana 10.svibnja od 6:30-13 sati, a dana 11.svibnja od 7:30 do 12 sati. Korisnici plaćanje za mjesečne parkirne karte mogu izvršavati kao i do sada, putem internet bankarstva.

Fiuman Plus

Društvene mreže