Povežite se s namaČelnu poziciju političke stranke Akcija mladih nedavno je preuzeo Vjekoslav Rubeša, nakon što je predsjednik punih deset godina bio Mario Alempijević. U najnovijem intervjuu tjedna portala Fiuman.hr razgovarali smo upravo s Rubešom, koji je otkrio svoja razmišljanja o brojnim temama, a otkrio je i kako vjeruje da će ponuditi svog kandidata za gradonačelnika Rijeke na lokalnim izborima koji će se održati za nešto malo više od godinu dana.

Gdje si bio 91’? Jesu li 1945. tvoji pobijedili ili izgubili rat? 

“Devedesprve sam krenuo u vrtić, a četrdespete su pobijedili saveznici.”

Zašto si se odlučio kandidirati za predsjednika stranke? 

“Prvo, Akcija mladih je jedina stranka u kojoj bih htio biti. Zapravo, nikada se nisam namjeravao učlanjivati u ‘stranke’, i toga se još uvijek držim, jer Akciju mladih ne smatramo klasičnom političkom strankom, pogotovo za hrvatske pojmove. Smatramo je mjestom za okupljanje mladih i nezavisnih pojedinaca, visokih moralnih vrijednosti, koji žele mijenjati stvari u politici. Odlučio sam se jer vjerujem u ljude koji su se u Akciji mladih okupili i vjerujem da možemo promijeniti stvari na bolje. Za samo predsjedništvo, imam ideje i viziju kako možemo biti još bolji, a to su valjda prepoznali i članovi.”

Koji su po tebi najveći problemi mladog čovjeka u Hrvatskoj? Nudite li vi u AM rješenje za te probleme? 

“Samo je jedan najveći problem za mlade, zaposlenje. Druge stranke taj problem rješavaju da zapošljavaju ‘svoje’ gdje god stignu. Mi tražimo i nudimo rješenja za sve ostale. Inače, ne zalažemo se samo za mlade, nego za sve građane. Gotovo svi problemi u Hrvatskoj uopće proizlaze iz problema zapošljavanja ili korupcije.”

Što je po tebi pogrešno u politici zapošljavanja koju trenutno propagiraju vladajući? Za što se AM konkretno zalaže.

“Pitanje zapošljavanja nije jedno ni jednostavno pitanje. Ali da dam bar jedan konkretan primjer, mjera stručnog usavršavanja je loša mjera s još gorom provedbom i katastrofalnim posljedicama. Srozana je cijena rada i vrijednost naših diploma i iskustva. Tržište rada se značajno promijenilo, na gore. Na tu mjeru imamo odgovor. Takva, slična mjera puno bi više dobroga postigla da je usmjerena na studente, apsolvente. S druge strane nema nikakve zapreke i nije bilo zapreke da osim države i poslodavci sudjeluju u ‘naknadi’ odnosno plaći polaznika ‘stručnog osposobljavanja’. Pripravnik je ranije mogao imati najmanje 70% plaće za određeno radno mjesto. Sada poslodavac izdvaja za pripravnika ravno 0% plaće. Odgovori su dakle mjere za stjecanje iskustva tijekom studija, vrlo slične mjeri stručnog osposobljavanja i mjera za zapošljavanje mladih, ali kao potpora u plaći pripravnika. Bez uništavanja tržišta rada i dostojanstva mladih.”

Zašto bi mladom čovjeku preporučio ulazak u Akciju mladih, a ne u podmlatke HDZ-a i SDP-a? Što vi kao stranka možete ponuditi mladom čovjeku? 

“Ulazak u HDZ i SDP ne bih preporučio nikome, osim ako želi biti dio problema i sistema koji je sam sebi svrha, na štetu svih ostalih građana. To su danas ništa drugo nego klijentelističke, interesne skupine, koje rade za sebe i svoje. No nažalost, takvih ima dovoljno i bez da im ja preporučujem.”

“Zbog njih je i nastala Akcija mladih, a mladima možemo ponuditi da se aktiviraju dok su još mladi. Da frustracije politikom usmjere u akciju, u rješavanje problema.  Ne nudimo poslove u javnim službama, na osnovu stranačke iskaznice. Nudimo im da se ne kale u stranačkim mladežima i forumima, sve dok svoje stavove u potpunosti ne prilagode partiji. Nudimo im da od prvog dana budu aktivni, preuzmu inicijativu u svojoj sredini, i da zajednički, demokratski promišljamo i odlučujemo o svemu bitnom za našu budućnost.”

RubesaZašto je Akcija mladih prepoznatljiva samo u Rijeci te gradovima i općinama riječkog prstena? Mislite li nastaviti djelovati lokalno ili se planirate afirmirati u cijeloj državi? 

“Nije točno da smo prepoznatljivi samo u Rijeci i okolici. Vrlo smo prepoznatljivi na primjer i u Zadarskoj županiji i Zadru, gdje imamo najaktivnije i najborbenije vijećnike. Normalno je da smo najjači tamo gdje je Akcija mladih i nastala, ali razvijamo se i širimo svih 10 godina. Možda polako, ali sigurno kvalitetno. Nismo instant politička opcija, koje bljesnu i zagase se. Takvih je bilo već dovoljno u Hrvatskoj. Vjerujem da smo po tom pitanju jedinstveni. Uvijek smo svježa i nekompromitirana opcija, a opet naše rezultate i rad može se provjeriti i 10 godina unazad. Za razliku od političkih instant zvijezda, koji su ‘čisti’ samo dok još nemaju iskustva. Mi smo i čisti i sve iskusniji.”

Ipak, stanovnici Zagreba u kojem živi gotovo četvrtina stanovništva RH nisu čuli za vas. Kako mislile doskočiti tom problemu?

“Jeste li vi stanovnik Zagreba? Mogu samo reći da će još čuti oni koji nisu. Nije tajna kako rade naši ključni mediji.”

Na koju bi poziciju svrstao AM u političkom spektru? Lijevo ili desno?

“Iskreno, stvarno ne vjerujem u takvu podjelu. Lijevo i desno više kod nas ne znači ništa. Nominalno  lijeve stranke zalažu se za ‘desnu’ ekonomsku politiku’ i obratno. Lijevo i desno manje znači našim političarima nego građanima i samo zbog njih i zbog starih podjela još drže do tog ‘političkog folklora’. Uostalom, svi se danas guraju u centar. Po mom skromnom mišljenju što si više ‘centar’ to više radiš za elite. Mi se time ne zamaramo; možemo dati odgovore na konkretna pitanja i neki će možda biti prepoznati kao lijevi, neki kao desni. Kako god bilo, ključna pitanja poput korupcije nemaju veze s tim podjelama.”

Po čemu se razlikujete od Živog zida? Osim što su oni četvrta opcija kod prosječnog hrvatskog birača i imaju parlamentarni status?

“Od živog zida nas razlikuje puno toga. Što je uopće slično osim što prozivamo HDZ i SDP? Ne podudaramo se u stavovima. Bavimo se problemima i rješenjima od najniže razine, od općina i gradova, do najviše razine. Osim toga nismo instant opcija, nismo primali sve i svakoga preko noći samo da bi rasli. Uostalom Živi zid se pred malo već podijelio na dvije opcije kao rezultat toga. Smatram živi zid nekom vrstom pokreta koji još nije doživio političku zrelost. Osim saborskog zastupnika, imamo više vijećnika i rezultata, načelnika uspješne općine.”

Što je po tebi važnije, socijalna pravda ili ekonomski razvoj? 

“Socijalna pravda. Što znači ekonomski razvoj bez socijalne pravde? Robovlasnički sustav je stavljao ekonomski razvoj ispred socijalne pravde. To je za mene civilizacijsko pitanje, ne političko.”

Bliže se lokalni izbori. Razgovarate li o predizbornoj koaliciji s nekime? Koje uvijete treba ispuniti neka opcija da postane vaš koalicijski partner? 

“Lokalni izbori su za nas po tom pitanju specifični. Nema stranačke direktive. Kada sam postao član Akcije mladih, prvo što su mi rekli bilo je da mi nitko nikada neće govoriti što je bolje i kako treba u mom gradu. Tako će i ostati. Svaki ogranak odlučuje o izlasku na izbore samostalno, jer najbolje poznaju situaciju, ljude i lokalne ‘igrače’ u svom gradu ili općini.  Dakle o izborima i koalicijama razmišljam i odlučujem kao član ogranka Kastav, a ne kao predsjednik Akcije mladih.”

Hoćete li istaknuti svog kandidata za gradonačelnika Rijeke?

“Kako sam rekao, to je pitanje za Riječki ogranak. U svakom slučaju Rijeci treba novi gradonačelnik. Ja se toplo nadam da će biti baš iz naših redova.”