Povežite se s nama


Veleposlanik Rumunjske u Republici Hrvatskoj, Nj.E. Cosmin George Dinescu posjetio je danas Primorsko-goransku županiju i Grad Rijeku. Na zajedničkom primanju u sjedištu Primorsko-goranske županije primili su ga župan Zlatko Komadina i zamjenik gradonačelnika Rijeke Miroslav Matešić sa suradnicima.

Ovo je bio prvi službeni posjet rumunjskog veleposlanika Dinescua, koji se na dužnosti u Hrvatskoj nalazi od 2010. godine. Uz njega su na primanju bili šef konzularnog odjela Bogdan Brinzei, tajnik za ekonomska pitanja Sebastian Rusu, kao i počasni konzul Rumunjske u Rijeci Dragutin Kamenski te počasni vice-konzul gospodin Domagoj Kamenski.

Župan Komadina se u prezentaciji županije osvrnuo na stratešku poziciju i potencijale koje ona pruža i na brodogradnju kao tradicionalnu djelatnost ovog kraja u kojem postoji veliko znanje u gradnji brodova. Župan je istaknuo da brodogradnja prolazi brojne mijene od vremena ulaska u EU, a predstoje joj i dodatne promjene zbog završetka prijelaznog perioda za prilagodbu punoj tržišnoj egzistenciji. Istaknuo je da je brodogradnja u cijelosti privatizirana i naveo brojne kvalitetne projektantske firme koje rade za tvrtke po cijelome svijetu.

Primorsko-goransku županiju Komadina je predstavio kao multinacionalnu i multikulturalnu, otvorenu sredinu u kojoj je rođen hrvatski turizam, čijem razvoju i perspektivama pogoduje činjenica da je Hrvatska sigurna zemlja. Spomenuo je i kulturu, za koju je rekao da bi upravo ona bila dobra polazna točka za suradnju s rumunjskim regijama.

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Matešić predstavio je glavne razvojne ciljeve grada, definirane Strategijom razvoja do 2020. godine: razvoj riječkog prometnog pravca, usku poveznicu s modernim sveučilištem s ciljem omogućavanja razvoja konkurentnog gospodarstva temeljenog na novim tehnologijama te osiguravanje dostojanstvenog života građana.

Matešić je istaknuo da se Grad priprema pozicionirati kao centar kompetencije za 3 sektora: brodogradnju, IT sektor te sektor biotehnologije. Izrazio je nadu da će se dio ciljeva realizirati uz pomoć europskih sredstava.

Veleposlanik Rumunjske čestitao je domaćinima na činjenici da se Primorsko-goranska županija po društvenom proizvodu nalazi iznad hrvatskog prosjeka. Izrazio je uvjerenje da postoje razni temelji za razvoj suradnje između Primorsko-goranske županije i rumunjskih regija.

Posebno je spomenuo mogućnosti suradnje u turizmu, obrazovanju, brodogradnji kao i suradnju gospodarskih subjekata. Rekao je da su rumunjska sveučilišta spremna iskoristiti prednosti članstva u EU i surađivati sa sveučilištima drugih zemalja. U sektoru brodogradnje ponudio je suradnju s 2 rumunjska brodogradilišta. Vezano uz suradnju u turizmu spomenuo je sudjelovanje u akciji “Sigurna turistička sezona” u okviru koje 2 rumunjska policijska službenika tijekom sezone rade u Opatiji.

Izrazio je želju potaknuti suradnju na nivou gradova i županija, čemu bi trebalo prethoditi definiranje zajedničkih interesa. Suradnju želi osobito u sektoru gospodarstva, zbog čega tijekom rujna želi organizirati susret rumunjskih I hrvatskih gospodarstvenika, za što je zamolio pomoć domaćina.