Povežite se s nama

Vijesti

Ružić: Brojke hospitaliziranih u Rijeci pokazuju da cijepljenje na vrijeme štiti od teškog oblika korone

Objavljeno

na
Ravnatelj Kliničkog bolničko centra Rijeka Alen Ružić bio je gost Novog dana na N1 televiziji i govorio o situaciji s koronavirusom u toj bolnici, kao i o sastanku s premijerom Plenkovićem i ministrom Berošem.

Ružić je kazao da se s obzirom na epidemiološku situaciju u općoj zajednici, stanje u riječkoj bolnici može definirati stabilnim.

“Ukupno su 104 covid bolesnika. Imamo dovoljno kapaciteta. 6 od ovih 104 su na intezivnoj skrbi i na respiratoru i jedan je na ECHMO uređaju”, govori.

Ukupan broj covid-bolesnika u 2021. bio je malo preko 5 posto, objašnjava Ružić.

“To znači da smo uspješno u drugim segmentima ipak uspjeli zadovoljiti svoju zadaću, a to je da liječimo i covid-bolesnike i druge bolesnike”, rekao je.

Reforma zdravstva bila je jedna od tema o kojoj je Ružić pričao na jučerašnjem sastanku s premijerom Plenkovićem i ministrom Berošem.

“Zapravo dok ta reforma kao cjelovita se priprema i u nekim segmentima već kreće, mi na razini ustanove provodimo sve one elemente stabilizacije financijskog poslovanja. Rezultati poslovanja za prethodnu godinu za KBC Rijeka su pozitivni. Nadam se da će reforma donijeti boljitak u pružanju zdravstvene zaštite”, kazao je Ružić.

Ističe da su konzultacije oko reforme vrlo intenzivne i elementi reforme komuniciraju se direktno s ravnateljima bolnica.

“Postoje i razne udruge, tu je i udruga poslodavaca u zdravstvu i čitav drugi niz udruga u zdravstvu koje su uključene u izradu reforme. Na razgovoru jučer s premijerom i ministrom zdravstva tema je bila i investicija u novu bolnicu koja ide prema svim vremenskim rokovima. Mi se nadamo i imamo veliku podršku da će tako ići i u budućnosti. To je najveća investicija u povijesti Republike Hrvatske – milijardu i 170 milijuna kuna. Mi smo sretni što imamo tu privilegiju da učinimo iskorak jer je to bolnica za ženu i dijete”, objašnjava Ružić.

Primorsko-goranska županija usprkos velikom broju novozaraženih, ima stabilnu situaciju u bolnicama.

“Ja moram reći da to je bila jedna od tema sastanka s premijerom i ministrom Berošem. Mi imamo tu nekoliko elemenata kojima se može objasniti trend u PGŽ, vodeći argument je najviša procijepljenost koju imamo. Veliki broj testiranja i veliki broj pozitivnih upravo zbog velikog broja procijepljenih se ne reflektira. Visoka procijepljenost i zdravstvenih djelatnika i visoka procijepljenost u populaciji mislim da su ključni za ovakvu situaciju”, rekao je.

Ističe da udio necijepljenih kod hospitaliziranih sad apsolutno prevladava i viši je nego prije.

“Mi smo sada ispod 15 posto cijepljenih bolesnika, sve ostalo su hospitaliziranih bolesnici koji nisu cijepljeni. To je jedan od elemenata koji pokazuje da ako se cjepivo primjeni na vrijeme, štiti od teških oblika bolesti”, kazao je ravnatelj KBC-a Rijeka.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

18.07.2024.

TD Rijeka plus obavještava javnost kako je izvršena preregulacija dijela ulice Kučićki put između Fužinske ulice i Ulice Kampanja. Dosadašnja dvosmjerna regulacija prometa postaje jednosmjerna i to iz smjera Fužinske ulice prema Ulici Kampanja.

Fiuman Plus

Društvene mreže