Povežite se s nama


U sjeni previranja na državnoj razini, u Primorsko – goranskoj županiji došlo je do ozbiljnog političkog sukoba donedavnih saveznika. Zlatko Komadina u pratnji svojih koalicijskih partnera PGS-a, IDS-a, HSS-a, HSU-a i SDSS-a predao je kandidaturu za primorsko-goranskog župana priloživši 7777 potpisa podrške. Nikome nije promaknulo da na koalicijskoj listi za skupštinu PGŽ-a nema HNS-a usprkos potpisanom koalicijskom sporazumu. Apsurda li, predsjednik HNS-ove županijske podružnice Marko Boras Mandić bit će kandidat za Komadininog zamjenika, a na koalicijskoj listi bit će još poneki HNS-ovac.

Kako navodi Novi list, Komadina je naglasio kako je za predaju lista čekao formalni potpis i ovjeru HNS-a u dogovorenim rokovima, ali ga nije dočekao. Bio je to povod za «de facto» raskid dugovječne koalicije SDP-a i HNS-a na županijskoj razini. Iz HNS-a su reagirali priopćenjem kojeg potpisuje direktor strateških komunikacija HNS-a Mario Alavanja.

«Koalicijskim sporazumom jasno je dogovoreno da nitko osim HNS-a nema pravo mijenjati imena na listi. Gospodin Zlatko Komadina prekoračio je tu granicu, prisvojio si je pravo i pokušao sam odrediti imena HNS-ovih kandidata na zajedničkoj listi, prekršio je vrlo jasno definiran dogovor i protupravno raskinuo koalicijski sporazum te na taj način naštetio višegodišnjoj suradnji u Primorsko-goranskoj županiji. Svaka stranka sporazumom, koji je potpisao i gospodin Komadina, stavlja na listu kandidate po svom izboru, a predsjednik HNS-a dao je punomoć najviše rangiranoj osobi u Primorsko-goranskoj županiji – predsjedniku regionalnog saveza i članu Predsjedništva HNS-a. Podsjećamo gospodina Komadinu da je HNS skupljao potpise za njegovu kandidaturu za župana i dožupane, a on je kukavički i bez ikakvog razloga raskinuo sporazum na dan predaje lista i prevario partnere s namjerom da im onemogući samostalan nastup na izborima. Nakon objave listi na stranicama Državnog izbornog povjerenstva HNS će postupiti u skladu sa svojim Statutom” navodi se u priopćenju.

Poznavatelje političke scene ovaj rasplet neće nimalo iznenaditi. Sukob riječke i županijske struje HNS-a očito je kulminirao što će dovesti do korjenitih promjena u stranci. Marko Boras Mandić i svi HNS-ovci koji će biti na listi SDP-ove koalicije bit će, u skladu sa statutom stranke, izbrisani iz članstva HNS-a. U međuvremenu HNS je Izbornom povjerenstvu predao kandidacijsku listu za županijsku skupštinu (koalicija HNS-ARS-SDA) koju će nositi bivši rektor riječkog Sveučilišta dr.sc. Pero Lučin.