Povežite se s namaNa jučerašnjoj sjednici Glavnog odbora, SDP je utvrdio liste za predstojeće parlamentarne izbore. Nakon što su koalicijski partneri tzv. narodne koalicije, HNS, HSS i HSU već ranije objavili imena koja će kandidirati na zajedničkoj listi, SDP je danas popunio praznine svojim kadrovima.

U osmoj izbornoj jedinici, onoj koja najviše zanima stanovnike Istarske županije i Rijeke s okolicom nema većih iznenađenja. Listu će nositi prekaljeni SDP-ov tribun Željko Jovanović, a pratit će ga pravni ekspert, gorostas Peđa Grbin iz Pule. Treći će na listi, baš kao i za protekle izbore biti Silvano Hrelja, dok će mjesto Nansi Tireli zauzeti HNS-ovka Nada Turina – Đurić, inače prebjeg iz sedme izborne jedinice iz koje se prošli put natjecala za saborski mandat.

Posebno je zanimljiv raspored na ostalim tzv. ulaznim mjestima. Na petom se mjestu nalazi predsjednica Glavnog odbora SDP-a, riječka sveučilišna profesorica Romana Jerković, a na šestom saborska zastupnica Ana Komparić Devčić. Naime, u stranačkim se kuloarima pojavila priča da na izbornoj listi za izbore 2015., Romana Jerković nije htjela sudjelovati jer se u nacrtu njezino ime pojavilo iza imena Komparić – Devčić. Ovoga puta, krojači lista predvođeni predsjednikom stranke Zoranom Milanovićem, udovoljili su sujeti svoje predsjednice Glavnog odbora i postavili je na mjesto ispred omražene stranačke kolegice. Izvori iz stranke dodali su kako je ovakav rasplet zadovoljio obje strane jer očekuju da će njihova lista osvojiti barem sedam mandata.

Na sedmom mjestu nalazi se Tanja Vrbat iz Umaga, a na osmom Dino Manestar iz Crikvenice koji je i 2015. osvojio mandat, ali ga je prepustio stranačkoj kolegici Krpan. Deveti je HNS-ov Andrej Poropat. Predsjednik pulskog SDP-a Danijel Ferić nalazi se na desetom mjestu, a Sandra Krpan koja ima sedmomjesečni staž u saboru, svoju će priliku čekati na jedanaestom mjestu. Ada Damjanac, Eni Šebalj i načelnica Omišlja Mirela Ahmetović na listi su samo kako bi ispunile “žensku kvotu.”

Lista SDP-a

Na listi nema mnogih viđenih SDP-ovaca poput Zlatka Komadine koji je navodno odbio posljednje mjesto na listi jer je usprkos tome što je funkcija župana nespojiva s funkcijom saborskog zastupnika, htio biti nositeljem. SDP-ovi gradonačelnici i načelnici općina Željko Lambaša, Ivica Lukanović (tehnički – obojica bi se trebali nalaziti na listi za 7. izbornu jedinicu), Mario Ćiković, Ivo Dujmić i Vojko Obersnel, očekivano nisu na listi. Također, može se primijetiti da na listi nema svih onih koji su nedvosmisleno podržavali Komadininu kandidaturu na izborima za predsjednika SDP-a. Tako na listi nema Erika Fabijanića, Lorisa Raka, Marine Medarić, predsjednika Foruma mladih Vuka Price i mnogih drugih.

S obzirom na revolt birača osme izborne jedinice prema HDZ-u i njihovom koalicijskom (?) partneru MOST-u, lijeva bi koalicija mogla zadržati sedam mandata dobivenih na prošlim izborima. No, kampanja tek počinje.