Povežite se s nama

Vijesti

SDP-ov glavni koordinator za zdravstvo: Trebalo je odgoditi Riječki karneval

Objavljeno

naDr. Saša Srića, glavni koordinator SDP-a za zdravstvo i pulmolog, gostovao je u današnjem Novom danu gdje je s našim TIhomirom Ladišićem razgovarao o epidemiji koronavirusa, koliko je Hrvatska spremna te je također kazao koje mjere građani trebaju implementirati kako bi se što bolje zaštitili od epidemije, javlja N1 televizija.

Dr. Srića je prvo objasnio kako koronavirus prvo napada gornje dišne puteve, kako ima veliku potentnost i zaraznost (što recimo pokazuje eskalacija situacije u Italiji) te kako virus zahvaća i donje dišne puteve te stoga izaziva i upalu pluća. Što se tiče upale pluća koja nastaje kao rezultat gripe ili prehlade, Srića je istaknuo kako za upale pluća bakterisjkog uzroka imamo lijek te kako kod takvih slučajeva u pravilu nema komplikacija. Postoji razlika između gripe i koronavirusa, ističe Srića.

Panika je najveći neprijatelj cijele priče

“Smrtnost kod gripe je 0,2 posto, a smrtnost koronavirusa je od dva posto, pa čak četiri posto u nekim nerazvijenim državama”, kazao je Srića.

“Ne znamo kako se koronavirus ponaša i dugo ćemo čekati da se razvije cjepivo. Trenutno je jedino moguće simptomatski liječiti bolest kada se razvije. Ono što je vrlo bitno naglasiti jest da smatram da u ovom trenutku nismo dovoljno spremni za moguću epidemiju. Ne ističući nikakvu paniku, trebaju se povisiti mjere opreza na najviši mogući nivo i razinu, a ne dizati paniku. Panika je najveći neprijatelj cijele priče.”

Srića ističe kako su trenutačno najvažnije preventivne mjere – često pranje ruku, osnovna higijena, korištenje sredstava za dezinfekciju, izbjegavanje masovnih okupljanja koliko je to moguće.

Trebalo je odgoditi karneval u Rijeci

Srića također smatra kako je karneval u Rijeci trebalo odgoditi. “Ako je jedna Italija uspjela odgoditi karneval, jedan od najvećih karnevala u Europi, mislim da je Rijeka, uz dužno poštovanje, trebala odgoditi karneval. Mislim da je ministarstvo trebalo i imalo vremena reagirati. S obzirom na veliki broj gostiju iz Italije, iz ugroženih područja, trebalo se odgoditi. Na svu sreću u ovom trenutku su svi sumnjivi slučajevi negativni te se nadamo da će tako i ostati”, ističe Srića.

Što se vrhunca epidemije tiče, Srića smatra kako bi do toga moglo doći u travnju, ali kako ne znamo što će se događati s virusom, budući da se radi o novom soju virusa. Tako je pulmolog također objasnio kako bi se na cjepivo moglo čekati od šest mjeseci, pa čak do dvije godine, što je dugo razdoblje.

“Čekamo da se situacija razvije i moramo brzo djelovati. Mislim da sada moramo brzo i promptno reagirati na svaku potencijalnu situaciju koja se može dogoditi”, kazao je Srića.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

BSH Carnival party u Operi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram