Povežite se s nama

Vijesti

SDP PGŽ: Imamo plan za povećanje mirovina u Hrvatskoj

Objavljeno

na
U četvrtak, 2. studenog  2023. u 10:00 sati održana je press konferencija na poziv Županijske organizacije SDP-a PGŽ na temu SDP-ov plan za povećanje mirovina. Plan su prezentirale Sandra Krpan, potpredsjednica Županijske organizacije i dogradonačelnica Grada Rijeke te Mirela Smojver, stručna suradnica Županijske organizacije i predsjednica Gradskog vijeća Grada Kastva. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Sandra Krpan istaknula je u svom obraćanju da je mirovinska reforma jedna od najvažnijih reformi u SDP-ovom planu, obzirom da umirovljenici u Hrvatskoj danas žive izuzetno teško. Riječ je o najpoštenijim ljudima koji sve svoje račune plaćaju na vrijeme, čim dobiju mirovine, a onda žive onako kako mogu, ovisno koliko im ostane. Takav život često je ispod granice dostojanstva. Cijene su od 2021. rasle u prosjeku 25 %, a cijene hrane čak 35 % i više. Umirovljenici su najranjiviji dio populacije koji većinu svojih prihoda troši na hranu, što čini dodatan udar na njihov životni standard, pa je značajan dio umirovljenika doslovno na rubu siromaštva. Prosječna mirovina u Hrvatskoj danas iznosi oko 500 eura, no mnogi umirovljenici imaju i znatno manju mirovinu od prosječne. SDP zato želi provesti mjere koje će dovesti do porasta mirovina kako bi prosječna mirovina dosegla 750 eura.

 Mirela Smojver je prezentirala konkretne mjere za povećanje mirovina te njihov fiskalni učinak na državni proračun. Mehanika provedbe mjera sastoji se od dva ključna elementa: prvi element je usklađenje mirovina prema novoj formuli, na način da se u 100 %-tnom iznosu uvažava rast bruto plaća ili rast cijena, ovisno o tome koji je indeks povoljniji za umirovljenike. Trenutno bi za njih bilo povoljnije uzeti u obzir rast cijena. Drugi element je trajni dodatak kojeg SDP planira implementirati kroz 4 godine mandata, na način da bi 10 %-tno povećanje išlo odmah u prvoj godini, a po 5 % u drugoj, trećoj i četvrtoj godini. Uz te dvije mjere, mirovine bi odmah počele postupno rasti, da bi na kraju četvrte godine prosječna mirovina dosegla 750 eura. Fiskalni učinak na proračun je prema izračunu takav da bi se ukupni izdatak za mirovine do 2027. godine uvećao za samo 1,5 % BDP-a, što znači da su mjere vrlo izvedive i realno moguće, samo je stvar prioriteta i političke volje. Hrvatska trenutno izdvaja 11 % BDP-a za mirovine, uz predloženo povećanje došli bismo do 12,5 %, a to je i dalje ispod prosjeka EU u kojoj se izdvaja prosječno 13 % BDP-a za mirovine. To dovoljno govori koliko su naši umirovljenici u lošijem položaju od umirovljenika u EU.

Sandra Krpan dodala je činjenicu da 33 % osoba starijih od 65 godina u Hrvatskoj živi u riziku od siromaštva što je alarmantan podatak. Zbog toga smo svi kao društvo dužni učiniti sve da to promijenimo, a SDP će se protiv toga boriti konkretnim mjerama koje su predstavljene. Nitko ne želi da umirovljenici budu korisnici socijalnih programa. Oni ne bi trebali moliti za pomoć, oni samo trebaju poštene mirovine koje su zaslužili, od kojih bi mogli dostojno živjeti. Vlada i premijer ne bi trebali imati ulogu  Djeda mraza, to su naši novci koji se slijevaju u proračun i pravedno je i pošteno da se dio sredstava vrati građanima.

Na pitanje o tome hoće li se i visoke mirovine jednako povisiti i time stvoriti još veća razlika među umirovljenicima, pojašnjeno je da su SDP-ove mjere osmišljene tako da će najniže mirovine biti povećane znatno više od visokih mirovina, primjerice mirovina bivših saborskih zastupnika i ostalih građana u najvišem rangu mirovina. To će se postići putem stalnog dodatka koji neće biti linearan. 

Na upit kome će se sredstva umanjiti, ako se umirovljenicima mirovine povećaju, Mirela Smojver pojasnila je da je stanje u proračunu takvo da sredstava ima dovoljno, između ostalog i zbog inflacije, porasta cijena i većih prihoda od pdv-a na veće cijene, Sve to dodatno puni proračun, prihodi su veći od rashoda. Sami građani ubrzano pune proračun, pa je pravedno da se dio sredstava onda i vrati istim tim građanima. A kojim građanima, to je stvar prioriteta i političke odluke. SDP-u su umirovljenici apsolutno jedan od najvećih prioriteta jer im je ugroženo temeljeno ljudsko pravo na dostojanstven život zbog preniskih mirovina.”

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

28.02.2024.
Obavještavamo korisnike kako će prodajno mjesto Rijeka plusa (Jelačićev trg 3) dana 02.i 04.03.2024. godine iznimno raditi od 6:30 do 13 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produljivati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže