Povežite se s nama


Predsjednik Gradskog vijeća Grada Opatije i predsjednik GO SDP Opatija Viktor Peršić najavio je da će u ponedjeljak 3. travnja odgoditi sjednicu Gradskog vijeća s 4. na 11. travnja, a njihovo priopćenje za medije tim povodom prenosimo u cijelosti:

Tako će dati dovoljno vremena gradonačelniku i stručnim službama za pripremu izmjena Proračuna Grada Opatije zbog korekcije plaća u Dječjem vrtiću Opatija te za izmjenu Odluke o porezima Grada Opatije, rečeno je na konferenciji za novinare na kojoj su uz Peršića bili i zamjenik gradonačelnika i kandidat koalicije SDP-HNS-IDS-HSU-PGS za opatijskog gradonačelnika Fernando Kirigin te gradski vijećnik i član opatijskog HNS-a Bruno Starčić.

“Grupa opatijskih gradskih vijećnika koalicije SDP-HNS-HSU predložila je gradonačelniku donošenje nove Odluke o porezima Grada Opatije u kojoj će, u odnosu na važeću Odluku, biti ukinuta obveza plaćanja poreza na potrošnju za ugostitelje, a koja bi stupila na snagu 1. svibnja 2017. godine. Kao što smo u četvrtak objasnili, za to nije potreban rebalans Proračuna jer je gradonačelnik javno izjavio da pozitivno ostvarenje Proračuna iznosi 4,5 milijuna kuna, kazao je Kirigin. Mi smo mogli to riješiti i tako da na sjednicu Vijeća stavimo točku dnevnog reda pa da vijećnici predlože  i izglasaju Odluku o porezima Grada Opatije. Međutim, pojašnjava Kirigin, to bi bio pritisak na gradonačelnika. Ova se odluka može donijeti bez odgađanja, ne treba se igrati s ljudskim sudbinama, gurati ih u politiku i obećavati nešto nakon izbora, kad možemo to riješiti još u ovom mandatu, smatra Fernando Kirigin.

Također tražimo od gradonačelnika izmjene Proračuna Grada Opatije kojima će se osigurati  sredstva za usklađivanja koeficijenata djelatnicima Dječjeg vrtića Opatija, u skladu s dopisom ravnateljice u kojem su predloženi novi  koeficijenti. Treća su stvar izmjene opatijskog Proračuna kojima će se osigurati sredstva za 5-postotno povećanje osnovice za obračun plaća djelatnika Dječjeg vrtića. Drago nam je što i gradonačelnik razmišlja na tom tragu i nije nam važno tko je prvi, a tko drugi, važno je da isto mislimo, dodao je Kirigin. Ovo je njegova bivša koalicija koja ga je podržavala sve 4 godine mandata pa će ga i sada podržati u Vijeću. Priča da je to dio politike i kampanje ne stoji, jer će izglasavanje ovih odluka vijećnici vladajuće koalicije podržati.

HNS-ov Bruno Starčić podsjetio je da su na Klubu vijećnika, kad se donosio Proračun, inzistirali na povećanju plaća i usklađivanju koeficijenata djelatnicima u Dječjem vrtiću. No tada smo dobili obrazloženje gradonačelnika da se ne zna kakvo će biti izvršenje Proračuna i da je s Dječjim vrtićem i sindikatima dogovorena takva politika. Zato smo mi, predstavnici koalicije, na Vijeću glasali kako smo glasali, mada nismo bili sretni. No, ako su se okolnosti promijenile, a očito jesu, onda bi bilo pošteno da ovaj saziv Gradskog vijeća ispravi taj nedostatak, zaključio je Starčić, navodi se u SDP-ovom priopćenju za medije.