Povežite se s nama

Vijesti

SDP Viškovo: Neugodno smo iznenađeni brisanjem Sanje Udović iz popisa članova

Objavljeno

na
Načelnica Viškova i saborska zastupnica Sanja Udović odlukom samog vrha te stranke više nije članica SDP-a, a to je izazvalo oštru reakciju općinskog odbora.

Njihovu reakciju prenosimo u cijelosti:

“Općinski odbor SDP-a Viškovo neugodno je iznenađen brisanjem dugogodišnje članice naše stranke i općinske načelnice u trećem mandatu Sanje Udović, koja je ujedno i potpredsjednica SDP-a Viškovo i članica predsjedništva SDP-a PGŽ-a. Neosporna je činjenica da Sanja Udović ni jednim svojim javnim istupom nije nanijela štetu stranci, a u svom javnom djelovanju vodila se načelima socijaldemokracije te programom i načelima djelovanja Općinske organizacije SDP-a Viškovo i SDP-a Hrvatske. 

Općinski odbor SDP-a Viškovo nije primio nikakav zahtjev o isključenju Sanje Udović iz članstva stranke te nije bio u prilici o tome raspravljati. U razgovoru s našom kolegicom Sanjom Udović razvidno je da se ni na višim tijelima stranke nisu poštivale odredbe Statuta SDP-a Hrvatske o pozivanju osobe o čijim se pravima u stegovnom postupku odlučuje, kao ni odredbe o mogućnosti da jedna osoba, član SDP-a, bude njezina potpora u sporu. Postupak se trebao provoditi uz vođenje zapisnika sa sadržajem rasprave. Naposljetku, odluka o isključenju iz stranke treba biti u pisanom obliku, obrazložena te sadržavati uputu o pravnom lijeku kao i dostavljena preporučenom pošiljkom. 

Tvrdnja da pristupanje Klubu socijaldemokrata znači automatizmom biti brisan iz članstva stranke u najmanju je ruku dvojbena. Naime, taj klub nije stranački klub osnovan od strane članova bilo koje stranke, već isključivo od isključenih (nezavisnih) zastupnika i drugih koji su u tom trenutku još uvijek bili članovi SDP-a. Svi članovi tog kluba bili su ili jesu članovi SDP-a. Ranije odluke, postupci i ponašanje koji su prethodili činu brisanja niza članova koji su dugi niz godina sudjelovali u radu stranke i to mahom vrlo uspješno nije ništa drugo doli „sječa neposlušnih“. 

Svaka čelna osoba ima mogućnost birati svoj način djelovanja. To može biti put otvaranja široke rasprave o problemima, put razgovora i uključivanja svih osoba na pojedinim razinama odlučivanja. Ozbiljno vodstvo, bilo da se radi o pojedincu ili višečlanom tijelu, vodi stranku mudro i strpljivo. Odluke priprema vođeno znanjem, iskustvom, potrebom za poboljšanjem. I raspravljanjem. Slušanjem prijedloga s terena. Priprema ozbiljnih i provedivih odluka nije trenutni čin istovjetan hiru. To čini proces političkog djelovanja teškim, ponekad iscrpljujućim, jer nije lako slušati i čuti sve koji o nekoj temi imaju nešto za reći. No, puno je lakše to činiti neopterećen ideološkim i svjetonazorskim stajalištima koje bi svi članovi stranke trebali dijeliti nego što je to u društveno-političkoj zajednici bez obzira da li se radi o lokalnoj ili državnoj razini, jer ona znači različitost u svim aspektima.

Voditi znači razgovarati, uključivati, spajati, biti dostupan. Za stranku to još znači i otvarati vrata svima koji dijele politička uvjerenja i vode se načelima socijaldemokracije sa zajedničkim ciljem da se ostvare programi stranke na svim razinama, a ne brisanjem iz članstva onih koji misle drugačije.”

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram