Povežite se s nama

Crna kronika

Šest osoba uhićeno zbog 17 kaznenih djela, sumnjiče se i za eksplozije na Rastočinama

Objavljeno

na
Na konferenciji za medije održanoj danas u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj načelnik Sektora kriminalističke policije, Robert Tomac prezentirao je rezultate kriminalističkog istraživanja  kojim je bilo obuhvaćeno šestero hrvatskih državljana, a kazneno  su prijavljena trojica za koje je utvrđena osnovana sumnja da su počinili ukupno 17 kaznenih djela, i to kaznena djela dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari, neovlaštena proizvodnja i promet dogama te oštećenje tuđe stvari.

Kriminalističko istraživanje proveli su policijski službenici Službe općeg kriminaliteta Policijske uprave primorsko-goranske u suradnji s policijskim službenicima nadležnih službi Sektora kriminalističke policije, policijskih postaja i Jedinice specijalne i interventne policije te u koordinaciji s Općinskim državnim odvjetništvom u Rijeci.

Uvodno, načelnik Tomac je istaknuo da je policija promptno reagirala po zaprimanju dojave o jučerašnjem požaru vozila na Rastočinama te poduzela sve potrebne mjere i radnje, koje su u roku četiri sata rezultirale  privođenjem više osoba koje se dovodilo u vezu s ovim događajem.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem, osim navedenog razriješeno je i nekoliko sličnih događaja iz prethodnog razdoblja za počinjenje kojih se sumnjiče dvojica hrvatskih državljana u dobi od 23 i 19 godina. 

Također, njih dvojica te 42-godišnji hrvatski državljanin su osumnjičeni i za kaznena djela iz drugih domena kriminaliteta.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da su prvoosumnjičeni 23-godišnji hrvatski državljanin i drugoosumnjičeni 19-godišnji hrvatski državljanin, u dva navrata u noćnim satima  u veljači ove godine, ušli u ograđeno dvorište obiteljske kuće na području Kantride u Rijeci te aktivirali i bacili eksplozivno sredstvo (ručnu bombu). Uslijed eksplozije nastala su oštećenja na dva parkirana osobna vozila, nekoliko vrata i vrtnom namještaju.

Nadalje, sumnja se da su u noći 21. ožujka ove godine u ulici Rastočine aktivirali istovrsno eksplozivno sredstvo uslijed čega je oštećeno sveukupno osam osobnih vozila. Jučer, u noći 10. svibnja u navedenoj ulici izazvali su požar na parkiranom osobnom vozilu, koji se proširio na još pet vozila,  na obližnje kontejnere za smeće i stablo uslijed čega je na zahvaćenim vozilima nastala veća šteta, a kontejneri su u potpunosti izgorjeli.

Počinjenjem ovih kaznenih djela,  odnosno općeopasnom radnjom ili sredstvom izazvali su opasnost za  imovinu i život oštećenih hrvatskih državljana, ali i drugih građana. Pri tom su za dolazak do mjesta događaja u pojedinim slučajevima koristili prethodno posuđeno osobno vozilo, a za izvršenje kaznenih djela sredstva čije je nabavljanje, prodaja ili posjedovanje zabranjeno za građane.

Osim toga, prvoosumnjičeni 23-godišnjak se sumnjiči da je od kraja ožujka do 10. svibnja ove godine u namjeri stjecanja protupravne imovinske koristi dogovarao, nabavljao i skladištio veće količine marihuane i amfetamina, koje samostalno ili posredstvom drugoosumnjičenog 19-godišnjaka prodavao drugim osobama s područja Rijeke. Na taj način je u više navrta u navedenom razdoblju prodao najmanje 125 grama marihuane i 30-ak grama amfetamina.

U sklopu kriminalističkog istraživanja, jučer su temeljem naloga suca istrage Županijskog suda u Rijeci, provedene pretrage doma i prostorija te nekoliko vozila (osobna vozila, kombi vozilo, motocikl i moped) prvo i drugoosumnjičenog na području Rijeke te kuće trećeosumnjičenog 42-godišnjaka na matuljskom području.

Policija je pretragama pronašla i oduzela:

  • dvije ručne bombe iste vrste kao i one koje su korištene za počinjenje kaznenih djela,
  • automatski pištolj s pripadajućim spremnikom i jednim streljivom, stotinjak komada različitog streljiva, od čega dio sačmenog streljiva, ručno rađenu kuburu,  spremnik za pištolj i druge dijelove oružja,
  • oko 350 grama amfetamina, nešto više od 130 grama marihuane, desetak grama kokaina, razne tablete i druge tvari s popisa droga, digitalne vage,
  • veći broj mobitela i SIM kartica te druge pripadajuće opreme,
  • uređaj za ometanje signala, dva prijenosna telekomunikacijska uređaja,
  • kanistar i boce sa zapaljivom tekućinom,
  • novac u domaćoj i stranoj valuti i druge predmete koji se dovode u vezu s počinjenjem navedenih kaznenih djela.

Počinjenjem kaznenih djela oštećeno je više hrvatskih državljana te komunalna tvrtka iz Rijeke, a nastala materijalna šteta se cijeni na više stotina tisuća kuna, a točan iznos štete će biti utvrđen naknadno.

Po završetku kriminalističkog istraživanja sva trojica osumnjičenika su kazneno prijavljena nadležnom državnom odvjetništvu i predani pritvorskom nadzorniku.

Završno, načelnik Tomac zahvalio je svima koji su sudjelovali u kriminalističkom istraživanju, kao djelatnicima JVP , koji su vrlo brzo stigli na mjesto događaja te spriječili daljnje širenje požara i nastanak veće štete, kao i djelatnicima Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić”, koji su sudjelovali u očevidu.

Također, naglasio je da je stanje sigurnosti u gradu Rijeci i na području Policijske uprave u cjelini dobro te da policija poduzima sve kako bi se ovakvi događaji sveli na najmanju  mjeru, a njihovi počinitelji što prije pronašli i procesuirali.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

10.02.2023.
Obavještavamo javnost kako će danas, 10. veljače 2023. godine, započeti radovi na nogostupu u Ulici Danijela Godine. Radovi će trajati do subote, 11. veljače 2023. godine.

Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram