Povežite se s nama

U Policijskoj upravi primorsko-goranskoj danas je održana konferencija za novinare na kojoj su predstavljeni policijski službenici iz Republike Slovačke, Republike Poljske, Republike Srbije i Rumunjske koji će ovdje boraviti i raditi u sklopu projekta „Sigurna turistička sezona“. Na konferenciji za novinare sudjelovali su i predstavnici Policijske uprave primorsko-goranske, Primorsko-goranske županije, Veleposlanstva Republike Slovačke u Republici Hrvatskoj, Generalnog konzulata Republike Srbije u Rijeci i Konzulata Rumunjske u Rijeci.

Predstavljeni su policijski službenici koji će u srpnju pomagati hrvatskim kolegama, i to: slovački policajci Martin Kandrač i Peter Filipjak (Policijska postaja Crikvenica), policijski službenici Jovan Popović iz Srbije i Mihai Petru Radu iz Rumunjske (Policijska postaja Opatija) i po prvi puta policijski policijski službenici iz Poljske Robert Markowski i Gregor Jezierski (Policijska postaja Krk).

Dobrodošlicu stranim Policijskim službenicima i sudionicima konferencije za novinare zaželio je Jasmin Brkljača, zamjenik načelnice ove Policijske uprave. Govoreći o projektu „Sigurna turistička sezona“ naveo je kako je riječ o jedinstvenom modelu policijske suradnje u Europi koji je izuzetno dobro prihvaćen i od pripadnika policije i od turista. Posebno je istaknuo aspekt sigurnosti kao jedan od brendova hrvatske policije naglasivši da je ulaskom Hrvatske u Europsku uniju razmjena iskustava i međusobna suradnja postala još važnija. Također, naveo je da policija tijekom turističke sezone poduzima pojačane mjere radi održavanja povoljnog stanja sigurnosti kako bi svima omogućili ugodan dolazak i boravak na našem području.

U ime Primorsko-goranske županije prisutnima se obratio Goran Petrc, pročelnik Ureda županije te uz podršku ovom projektu istaknuo važnost aspekta sigurnosti kao jednog od presudnih čimbenika za opstanak i razvoj turizma.

Konzul Generalnog konzulata Republike Srbije u Rijeci, Momčilo Radivojević podržao je ovaj oblik međusobne suradnje navodeći kako je značajan s pozicije pojedinca, ali i s pozicije ukupne suradnje na području ove regije i Europe.

Ispred Veleposlanstva Republike Slovačke u Republici Hrvatskoj prisutnima se obratio policijski časnik za vezu Marian Slobodník , koji je izrazio zadovoljstvo dobrom suradnjom s hrvatskom policijom, iznio podatke o velikom broju slovačkih turista koji su prošle sezone boravili na ovom području, a tijekom njihova boravka nije bilo značajnijih događanja koji bi utjecali na njihovu sigurnost.

Na današnjoj konferenciji za novinare prisustvovala je i Delia Elena Vorkapić predstavnica Konzulata Rumunjske u Rijeci te načelnici Policijske postaje Crikvenica, Dražen Zekić, Policijske postaje Krk, Dejan Hriljac i Policijske postaje Opatija, Damir Brnas.

Tijekom boravka u Republici Hrvatskoj strani policijski službenici poslove će obavljati u zajedničkim ophodnjama s hrvatskim kolegama, u svojoj policijskoj odori i bez naoružanja. Kao i ranijih godina, hrvatskim kolegama pomagati će u komunikaciji s turistima iz svojih zemalja, a pored toga djelovati će na prevenciji mogućih kažnjivih radnji te obavljati i sve druge policijske poslove kako bi turistička sezona protekla što sigurnije.

Osim policijskih službenika iz Poljske koji će na našem području boraviti tijekom srpnja i kolovoza, danas predstavljene policijske službenike iz Slovačke, Rumunjske i Srbije u kolovozu će zamijeniti kolege iz njihovih zemalja, a sredinom srpnja očekuje se i dolazak policijskog službenika iz Republike Slovenije.