Povežite se s nama

Vijesti

Situacija u Opatiji je stabilna, u četvrtak sastanak liburnijskih čelnika

Objavljeno

na

Sušanj, Aničić i Filinić


Uoči uskrsnog vikenda Stožer civilne zaštite Grada Opatije s konferencije za novinare održane ispred zgrade gradske uprave građane je pozvao na poseban oprez i nastavak pridržavanja protuepidemijskih mjera.

– Zahvaljujem građanima Opatije na strpljenju, disciplini, dostojanstvenom ponašanju i pokazivanju solidarnosti prema sugrađanima te ih pozivam da to pokažu i u sljedećem razdoblju, a prvenstveno tokom nadolazećih uskrsnih blagdana. Ovaj vikend predstavlja za sve nas veliki rizik te apeliramo da ne bude okupljanja građana ni obitelji. Pozivamo sve koji imaju rodbinu i prijatelje u inozemstvu da ih ne pozivaju i neka dolazak u Hrvatsku odgode za vrijeme kada se epidemiološka situacija poboljša jer se ne smijemo nimalo opustiti. Borbu protiv zaraze ne vode samo zdravstveni radnici i službe civilne zaštite nego i svaki pojedinac svojim ponašanjem, kazala je načelnica Stožera civilne zaštite Vera Aničić.

Svjesni smo da ovu situaciju neki naši sugrađani teško podnose i da ograničenje kretanja ljudima stvara probleme, ali sve te mjere su neophodne da bi se uspješno borili proziv ove pandemije. Zemlje u našem susjedstvu koje nisu na vrijeme učinkovito provele takve protuepidemijske mjere sada imaju veliki broj zaraženih i umrlih. Na ovakvu pandemiju nas nije mogao nitko pripremiti i morali smo se iz dana u dan prilagođavati situaciji usko surađujući s Nacionalnim stožerom civilne zaštite. Imamo za sada stabilnu situaciju u Gradu Opatiji i želim da tako i ostane, poručila je Aničić.

– Epidemiološka situacija u Gradu Opatiji je stabilna i pod kontrolom. Imamo i dalje 6 zaraženih i oni su zbrinuti, a svi njihovi kontakti obrađeni. Imamo još nekoliko građana u samoizolaciji zbog povratka iz inozemstva. Molimo građane da se i dalje pridržavaju preporučenih mjera od strane Nacionalnog stožera civilne zaštite. Dakle, osobe u samoizolaciji ne smiju izlaziti van. Zdrave osobe mogu ići u šetnju što je korisno za zdravlje, ali moraju imati socijalnu distancu što znači da ne smiju kontaktirati s drugim ljudima i ne smiju se okupljati. Ako komunicirate držite razmak od dva metra. Vani ne treba imati masku jer Opatija nije gusto naseljen megalopolis, ali ju je svakako preporučljivo staviti, kao i rukavice, kada idete u trgovinu, apoteku, ambulantu, banku, autobus ili drugu ustanovu. Zaštitite sebe i druge ljude te poštujte njihov rad. Nitko vam ne može jamčiti da vi niste prenosilac virusa. Nemojte zaboraviti na često pranje ruku toplom vodom i sapunom i upotrebu dezinfekcijskih sredstava. Želim zahvaliti svim suradnicima u Stožeru civilne zaštite Grada Opatije gdje zajedno radimo od prvoga dana kad je epidemija koronavirusom došla u Hrvatsku. Svjedočimo i kako su i najrazvijenije zemlje svijeta s puno bogatijim zdravstvenim resursima radile velike propuste jer nisu imale dobru organizaciju i suradnju javnozdravstvenih i civilnih službi, poručio je dežurni epidemiolog NZZJZ PGŽ – Ispostave Opatija Mario Sušanj.

Tijekom četvrtka održat će se sastanak čelnika Opatije, Matulja, Lovrana i Mošćeničke Draga, a glavna tema razgovora bit će eventualno spajanje lokalnih stožera civilne zaštite te slanje zahtjeva da se potom ukine potreba za propusnicom za kretanjem njihovim područjem.

Načelnica Stožera Vera Aničić uputila je uskrsnu čestitku rekavši kako ove godine Uskrs slavimo u drugačijim okolnostima, no blagdan nam ujedno nosi i poruku zajedništva i vjere u bolje sutra.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Drive in party na Kantridi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram