Povežite se s nama

Fiuman Plus

Škalamera je bio spreman pomoći svima, medijski linč nije zaslužio

Objavljeno

na

U Hrvatskoj veći danima traje masovna histerija vezana uz napade na pripadnike srpske nacionalnosti. Uz napade u Đevrskama i Uzdolju kod Knina, jedan se napad dogodio i u našem susjedstvu. Prošlog se tjedna umirovljenik Dobrivoje Arsić (70) požalio Srpskom narodnom vijeću na fizički napad kojeg je doživio ispred svog doma u Viškovu. Kako navodi Internet Portal Novosti u nakladi SNV-a: «Udarili su me više puta šakom u glavu i u prsa pa su me gurnuli uz zid. Prepao sam se i uznemirio, posebno zato što sam srčani bolesnik. Ne znam te ljude, ali pretpostavljam da me udarao vlasnik tog automobila. Oni su očito znali tko sam i koje sam nacionalnosti».  Vijest o brutalnom premlaćivanju i vrijeđanju po nacionalnoj osnovi prenijeli su svi hrvatski mediji.

Jedan od najtiražnijih tiskanih medija u regiji išao je u najdalje u optužbama te je svoje izdanje od ponedjeljka 26. kolovoza 2019. ukrasio naslovnicom u kojemu na cijeloj stranici imenuje glavnog i odgovornog za svirepi napad. «Matko Škalamera dobio mjesec dana istražnog zatvora», stoji posred naslovnice. Matko Škalamera, glavni osumnjičenik za nedjelo nad pripadnikom srpske nacionalnosti postao je tako optuženik i osuđenik bez da je kazneni postupak i otpočeo. 

Navedeni medij pokrenuo je tako medijski linč na zaposlenika MUP-a, vrhunskog profesionalca, strastvenog alpinista, aktivnog pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja koji je posvetio svoj život pomažući drugima. Služeći u HGSS, spašavatelji riskiraju svoje živote kako bi pomogli svima kojima je to potrebno neovisno o rasnoj, spolnoj i nacionalnoj pripadnosti. Objavom spomenute naslovnice i fotografije muškarca u lisičinama kojega prate dvojica policajaca, jedan od najcjenjenijih medija «pljunuo» je u čitavu karijeru 42-godišnjeg spašavatelja. 

Dužnost medija jest da bude korektiv društva i politike, da nepristrano, objektivno i pravodobno izvještava o događajima od osobite važnosti za njegove čitatelje, ali isto tako zakone moraju poštovati. Presumpcija nevinosti tako je utkana u tekst Ustava Republike Hrvatske (čl . 28), a u čl. 7. Zakona o medijima jasno stoji da svaka osoba ima pravo na zaštitu privatnosti, dostojanstva, ugleda i časti. Brojni mediji etiketirali su Škalameru kao šovinista i nasilnika tek usput navodeći da se na snimci navodnog događaja ne može utvrditi da se napad uistinu dogodio. Što se uistinu dogodilo utvrdit će se u skorašnjem postupku, ali do okončanja postupka mediji i osobito političari trebali bi se kloniti prejudiciranja.

Milorad Pupovac kao i obično iskoristio je medijsku pozornost kako bi pridobio koji politički poen. «Dan prije incidenta u Uzdolju u Viškovu, na parkiralištu ispred stambene zgrade je napadnut Dobrivoje Arsić. Rasprava je krenula oko parkirališta, a završila je na ‘majci četničkoj’. Dobio je šakom u prsa i završio u bolnici u predinfartnom stanju”, izjavio je na konferenciji za medije povodom nedavnih događaja. Pupovac je političar s golemim iskustvom na sceni, a čitav svoj modus operandi posljednjih godina temelji fabriciranju afera i strašenju pripadnika srpske nacionalne manjine. Njegove tendenciozne izjave ne samo da su deplasirane, već usmjerene isključivo ka destabilizaciji društva.  Svojim je paušalnim ocjenama i izjavama bez pokrića u stvarnosti pokazao da je političar bez jasne vizije i ideja kako doprinijeti razvoju društva.

Svoje je mišljenje o izoliranim i potpuno nepovezanim slučajevima imao reći i Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić čiju vjerodostojnost i političku dosljednost ne trebamo posebno negirati. Nakon dugih i iscrpljujućih prosvjeda građana Srbije protiv svojih vlastodržaca, Vučić kao ponajboljih spin doktora među političarima koristi priliku i vadi uvijek upotrebljiv as iz rukava – šovinizam i nasilje spram pripadnika srpske nacionalnosti u Hrvatskoj. «To je strašno, Srbija će pomoći svom narodu u Hrvatskoj. Razumljivo je što su se pobunili prije 30 godina», izjavljuje Vučić. Spomenuta izjava ostaje bez reakcije hrvatskih vlasti. S pravom. Tko uopće želi komentirati nebulozne izjave redikuloznog političara?

Međutim, posebno žaloste izjave Škalamerinih kolega. Premda su mu tijekom ponedjeljka mnogi javno odaslali poruke podrške, dugogodišnji čelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Vinko Prizmić kaže: «Govorim u svoje ime, ali se ograđujem od postupaka kolege Škalamere. Znam ga kroz godine zajedničkog rada, kvalitetan je alpinist, ali njegovi su postupci nespojivi sa službom GSS-a», pritom ne dvojeći uopće je li njegov kolega uistinu počinio to što mu stavljaju na teret. Kako će budući volonteri, neumorni aktivisti, spašavatelji ljudskih života koji bez kune naknade riskiraju svoje živote uopće pristupiti HGSS-u kada njihov najugledniji član u kritičnim trenucima ne staje iza svojega kolege?

Srećom, ljude se ne može prevariti tako lako. Putem društvenih mreža i ponekih medija, brojni ljudi iskazuju podršku Matku Škalameri u ovim teškim trenucima za njega i njegovu obitelj. U svojoj je dosadašnjoj karijeri do sada nebrojeno mnogo puta dokazao kako mu nikakve etikete poput nacionalne, rasne, spolne ili religijske pripadnosti nisu predstavljale prepreku u spašavanju ljudskog života. 

Nasilje, pogotovo ono uvjetovano nacionalističkim i šovinističkim pobudama treba oštro osuditi, a policija i pravosuđe u ovom slučaju trebaju pomno ispitati sve okolnosti. Međutim, nikakvi političari ni tendenciozno medijsko izvještavanje ne mogu prikazati Rijeku i naš zavičaj kao netolerantnu sredinu. Ovaj grad i regija stoljećima su primjer multikulturalnosti i suživota brojnih etničkih skupina. Matko Škalamera istinski živi vrijednosti ovoga grada. Na prvoj crti, pomažući drugima kada je to potrebno. Živi u skladu s riječkom poštapalicom, kako bi njegovi prijatelji iz Armade rekli: «Krepat ma ne molat».  

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram