Povežite se s nama

Fiuman Plus

Škedel: Mađioničarstvom sam se zarazio u djetinjstvu, a neke točke su vrlo opasne

Objavljeno

na

Foto: Marin Ćuk VurnekOve će subote Trsatska gradina ugostiti Andreja Škedela – iluzionista koji će posjetiteljima prirediti večer magije i iluzije. Posljednji je to od jedanaest programa ovogodišnjeg 15. izdanja Ljeta na Gradini, a kako ne biste propustili ovaj zanimljivi iluzionistički show, svoje ulaznice možete kupiti u Vintage baru na Gradini, u Dallas Music shopu te putem sustava Mojekarte.hr. 

Uoči nastupa na Gradini, porazgovarali smo s Andrejem koji nam je otkrio što priprema za publiku na Trsatskoj gradini. 

Izvođenjem trikova, iluzija i manipulacija baviš se više od 20 godina. Kako si otkrio strast prema iluzionizmu i tko ti je odškrinuo vrata tog misterioznog svijeta? 

“Mađioničarstvom sam se “zarazio” već u ranom djetinjstvu kada mi je otac pokazao jedan trik koji je znao. Bila je to jednostavna fora, ali meni je to bila misterija kakvu sam prvi put iskusio, istovremeno i uzbuđenje i oduševljenje i nervoza zbog te tajne. Svidio mi se taj osjećaj i počeo sam skupljati sva moguća znanja o tome i to radim i danas.”

Neke od točaka koje izvodiš su izuzetno zahtjevne, a pojedine čak i vrlo opasne. Kako se pripremaš za nastupe i postoji li prije izvođenja određena doza napetosti ili straha? 

“Istina je da su mnoge točke zahtjevne, neke i opasne, često oboje i stres je tu uvijek prisutan, podjednako prvi i stoti put kad ih izvodim, ali želja za izazovom i zadovoljstvo izvedbe pred publikom su puno veći. Svaku točku vizualiziram prije no što krenem u izradu bilo čega, zatim uz savjete tima i upornu vježbu postanu realnost.”

Jedan si od najuspješnijih iluzionista na domaćoj sceni, manipulacijama i trikovima oduševljavaš publiku svih uzrasta. No, koristiš li ikada magiju i iluziju u svakodnevnom životu? Možeš li nam ispričati neku anegdotu? 

“Magija je izuzetno dobar način za upoznavanje ljudi, uvijek možeš u društvo unijeti dozu razbibrige koja na svima nedostaje. Mene je osobno to dovelo do niza čak i bizarnih situacija, npr. jednom sam izašao na nedjeljni ručak, krenulo je slučajno s par trikova pa sam se kući vratio u srijedu nakon što sam proputovao cijeli jug Hrvatske.”

Koje karakteristike mora imati uspješan iluzionist? Ima li talent presudnu ulogu ili se vježbom može doći do savršenstva? Smatraš li da je izvođenje iluzija i manipulacija vještina koja se može naučiti?

“Osobno smatram da se sve može naučiti, tako i mađioničarstvo. Želja, upornost, rad i ozbiljno promišljanje o onom što radite su nužni za dobre rezultate. Talent eventualno pomaže u početku jer možete neke stvari svladati brže pa tako ostati motivirani i na samom vrhu dostignuća kada može biti prisutan u nijansama izvrsnost.”

Predvidio si loto brojeve, uspio pobjeći iz vodenog tanka okovan lancima, oborio si svjetski rekord u Houdinijevom bijegu iz blindiranog sanduka, visio na zapaljenom užetu s robne kuće i uspio se osloboditi… Što možemo očekivati od tebe u budućnosti? U kojem smjeru namjeravaš nastaviti svoj profesionalni put? 

“U karijeri sam odradio mnogo “suludih” točaka i bit će toga još, ali paralelno sam radio i na jednoj close up predstavi što bi značilo da je to predstava iz bliza za maksimalno 20 ljudi, skoro privatan show za svakog od sudionika. Izvodio sam je diljem svijeta, gdje je za takvim oblikom mađioničarstva velika potražnja, ali u Hrvatskoj nije bilo previše uvjeta za programe s malim brojem gledatelja. Sada kada su veća okupljanja upitna, mislim da bi to bilo idealno predstaviti hrvatskoj publici i tom se radujem jer bez obzira na sve velike iluzije, mislim da je ova predstava moj najbolji uradak do sada. Neki od gledatelja na Gradini moći će vidjeti isječak iz predstave u subotu”, rekao je Škedel za Fiuman.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram