Povežite se s nama

Mozaik

Skeniranje kamenih glava s pročelja palače Šećerane

Objavljeno

na

Foto: Željko Jerneić - La voce del popoloZa potrebe budućega stalnog postava u svome novom sjedištu, palači bivše Rafinerije šećera, Muzej grada Rijeke planira izraditi replike dviju kamenih glava s pročelja palače. Glave se nalaze na bočnim portalima južnog pročelja zdanja i građani su ih mogli vidjeti sve donedavno, kada su zaklonjene od ulice zbog radova na obnovi prednjeg lica zgrade. Glave su vrlo slikovite, dobrim dijelom zato što im je nepoznati skulptor iz 18. stoljeća upleo u kosu nekoliko šećernih stožaca, simbolično prikazujući  proizvode Rafinerije šećera.

Da bi se mogle načiniti njihove replike, neophodno je prethodno izraditi trodimenzionalne digitalne odljeve obiju skulptura s pročelja. Toga su se posla prihvatili stručnjaci tvrtke Vektra d.o.o. iz Varaždina, koje je predvodio Zlatan Novak.  Oni su se popeli na građevinsku skelu do vrhova portala 23. srpnja i tako se suočili sa skulpturama licem u lice. Njihova je zadaća najprije obaviti trodimenzionalno mikroskeniranje i fotogrametrijski izmjeriti obje glave, te izraditi poligonalni model glava kao korak u pripremi  njihova  3 D printa. Slijedi 3D printanje i izrada prototipa glava u plastici (tzv. polyjet tehnologijom), izrada kalupa za odljeve u kamenoj prašini, te izrada odljeva glava u kamenoj prašini. Riječ je o veličini istovjetnoj izvornicima s pročelja palače, čija je visina oko 70 cm. Cjelokupan posao trebao bi biti završen do početka rujna.

Muzej na taj način neće u konačnici dobiti u ruke samo kopije skulptura, nego i njihove trodimenzionalne snimke (skenove), koje će se moći koristiti u izradi muzejskih suvenira i za slične potrebe.

Na fotografijama Željka Jerneića (La voce del popolo) su prizori snimljeni tijekom mikroskeniranja figura.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram