Povežite se s nama

Mozaik

Škola znanja i vještina susjedstva Matulji EPK kao inspiracija budućim generacijama i umjetnicima

Objavljeno

naPrepuna posjetitelja i prepuna sadržaja bila je u petak navečer Zvončarska muzejska zbirka u Rukavcu, čime je vrlo uspješno najavljen subotnji nastavak festivala Zvona su spona susjedstva Matulji, jednog od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture.

Program u Zvončarskoj muzejskoj zbirci točno u 18 sati započeo je multimedijalnim performansom Rog, tanac šumskeh duhi i zvonci, u kojem su uz mlade plesače sudjelovali i najmlađi zvončari ovog kraja, na ponos okupljenih mještana i na radost svih njihovih gostiju. 

„Ne dajte da se tradicija zaboravi, pokažimo koliko poštujemo svoje, jer ćemo onda znati poštivati i svu baštinu naših europskih susjeda“, rekla je na samom početku programa zamjenica načelnika Općine Matulji Eni Šebalj, obraćajući se mnogobrojnoj publici.

Njene su riječi čuli i članovi tima europskog susjedstva Matulji, profesori i studenti Katedre alternativnog i lutkarskog teatra na DAMU – Akademiji izvedbenih umjetnosti iz Praga, jednoj od najvažnijih institucija iz područja izvedbenih umjetnosti, koji su prisustvovali programu Škole znanja i vještina i iz njega crpili inspiraciju za buduće projekte. 

Sva ona akumulirana stoljetna znanja koja su ovdašnjem stanovništvu ostavljena u naslijeđe, predstavljena su kroz višesatni program Škole znanja i vještina, upravo kako bi se osvijestile i sačuvale jedinstvene priče koje će se, nema sumnje, prenositi na buduće generacije.
Glazba, ples, gastronomija, likovna i scenska umjetnost te stari zanati susreli su se na jednom mjestu i otvorili mogućnost aktivnog sudjelovanja publike. Upravo zbog sposobnosti karnevala da svaki put iznova stvara jedinstveni društveni prostor i da gradi kolektivni identitet zajednice, nastala je ideja za stvaranjem ovog jedinstvenog radioničkog centra, koji je ove večeri bio mjesto kreativnosti, susreta, mjesto stvaranja i realiziranja novih (i starih) ideja, a sve sa zajedničkim nazivnikom – pust ili karneval.

Zvona su spona, festival susjedstva Matulji Europske prijestolnice kulture, koji će se održavati do 25. veljače, a u kojem sudjeluju dvadeset i dva mjesna odbora Općine Matulji i udruge Općine Matulji te 10 zvončarskih grupa s UNESCO-ve liste nematerijalne kulturne baštine svijeta, nastavlja se u subotu od 12 sati, svečanim otvorenjem i tradicionalnom 25. Zvončarskom smotrom, koja će okupiti više od 2000 sudionika, od čega više od 1000 zvončara.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Drive in party na Kantridi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram