Povežite se s nama


Na 28. sjednici Županijske skupštine PGŽ raspravljalo se o 29 točaka dnevnog reda. Važnije teme bile su prijedlog izmjena i dopuna proračuna, sanacija “Sovjaka” i sigurnosno stanje u INA Rafineriji nafte Rijeka.

Uoči sjednice, župan Zlatko Komadina prokomentirao je važnije teme s dnevnog reda. Istaknuo je da proračun raste, kao i izvorni prihodi. Dodatna sredstva ulažu se u zdravstvo – nova vozila i nove gradnje – te dodatno financiranje izgradnje škola.

“Mislim da će proračun biti velikom većinom ako ne jednoglasno podržan”, istaknuo je župan.

Govoreći o kritičnim temama koje privlaće pažnju javnosti, Komadina je istaknuo da je Županijska skupština mjesto glasa naroda i javnosti.

“Ljudi su tražili i imaju pravo znati što se zbiva s Editom, Inom i Sovjakom. Mi smo to uvrstili u dnevni red i dobili smo relevantne goste koji trebaju odgovoriti na pitanja što će biti sa sanacijom Sovjaka, što će biti s Inom, hoćemo je modernizirati ili će raditi akcidente… Želimo imati modernu Inu koja zapošljava ljude, da prerađujemo derivate a ne da oni završavaju u moru”, rekao je Komadina.

Što tiče Edita, smanjivanje sredstava usred proračunske godine pokazuje da se deklarativno štite nacionalne manjina, a kad treba financirati njihovu djelatnost – izdavaštvo i novinarstvo – onda to dolazi u pitanje.

“Mislim da se tu radi o nečasnoj namjeri. Predložit ću da ne samo politički deklarativno i moralno podržimo Edit, već da to učinimo i financijski, da omogućimo izlaženje La voce del popola. U ovom trenutku treba 600.000 kuna za plaćanje dugova. Mi ćemo to osigurati da si Edit kupi godinu dana dok se država zbroji”, rekao je župan.

Posljednja tema koju je prokomentirao župan bilo je pitanje povlačenja sporazuma s Inom. Komadina je istaknuo da će biti dio rasprave da se sporazum stavi na čekanje. On je rađen u dobroj vjeri kako bi se modernizirala Ina i Primorsko-goranska županija je svoj dio obveza ispunila u smislu prostornog plana i izmještaja luke, ali daljnji koraci ovise o tijeku rasprave.

Pročelnica UO za pomorsko dobro, promet i veze Nada Milošević osvrnula se na još jednu temu današnje sjednice, koncesije na pomorskom dobru.

“Trenutno imamo 93 ugovorene koncesije na području PGŽ u gospodarenju plažama, lukama posebne namjene, marikulturi i brodogradilištima. Prihodi od koncesija su ustaljeni od godine u godinu i iznose oko 10 milijuna kuna prihoda s pomorskog dobra. To je trećina prihoda s osnova državnih koncesija, trećina županijskih te iznos od oko 3 milijuna kuna koje plaćaju vlasnici brodica i jahti za korištenje pomorskog dobra”, istaknula je Milošević.

Skupština je jednoglasno podržala prijedlog župana Komadine da se 300.000 kuna iz proračunske zalihe izdvoji kao pomoć izdavačkoj kući Edit koja je u financijskim problemima nakon što joj je nadležno ministarstvo smanjilo subvencije.

Vijećnici su također jednoglasno izrazili ogorčenje zbog lošeg sigurnosnog stanja u Rafineriji nafte Rijeka, posebno imajući u vidu posljednje onečišćenje mora koje još uvijek nije u potpunosti sanirano niti razjašnjeno.