Povežite se s namaEurobasket je pred vratima. Ispunjena Arena, 15 tisuća ljudi na tribinama, jednom riječju raskoš. Sve nas to očekuje za petnaestak dana. Nakon tog bljeska, košarka će po tko zna koji put završiti na marginama hrvatske javnosti. No dobro, ni prvi ni posljednji put.

U pozadini ponajvećeg ovogodišnjeg sportskog događaja Europe, polako se slažu kockice domaće A-1 lige. Naglasak stavljamo na “polako” jer se još uvijek ne zna koliko će se klubova natjecati, hoće li netko usred sezone odustati itd. Izvlačenje parova očekuje se za drugu polovicu rujna, a prvenstvo bi trebalo početi početkom listopada.

Ono što nas najviše zanima su nastupi naših lokalnih A-1 ligaša, Kvarnera 2010 i Škrljeva. Ne treba sumnjati u to da Kvarner ove godine napada sam vrh A-1 lige. Doduše, tu je još jedan apsurd jer je potpuno svejedno hoće li se sezona završiti na prvom ili četvrtom mjestu, jer prve četiri pozicije vode u Ligu za Prvaka, bez bilo kakvog prenošenja bodova. Veliko pojačanje Riječani su dobili na poziciji razigravača, Paola Marinellija. Dvadesetogodišnjak se vraća u rodni grad kako bi dobio minute koje su najvažnije u razvoju mladog igrača. Marinelli je prethodne dvije sezone boravio u Ljubljani, igrajući za Olimpiju. Nešto manju medijsku pozornost dobilo je dovođenje Petra Marića. 27-godišnjak je proteklu sezonu proveo u Zaboku bilježeći solidne brojke (11.6 ppg, 2.9 rpg). Pokriva pozicije od 2 do 4 i dobro igra u oba smjera. Izuzetno zahvalan igrač koji će treneru Manceu pomoći u naumu da ove godine ubrza igru Kvarnera. Definitivno se očekuje poneko pojačanje na visokim pozicijama, jer je Čakarun otišao u Helios iz Domžala, a Cinac bi također u skoro vrijeme trebao pronaći inozemni angažman, iako trenira sa Šrkljevom.

Upravo je Škrljevo drugi “naš” klub koji će se ove godine natjecati u A-1 ligi. Pod paskom Aramisa Naglića i vjerojatnim dolaskom Davora Kusa, momčad s Mavrinaca, definitivno se neće zadovoljiti ulogom prolaznika. Od dolazaka treba izdvojiti Stipčića i Šamanića iz Kvarnera te Perkovića koji u karijeri ima iskustvo igranja Eurolige u dresu njemačkog Oldenburga. Perković je između ostalog branio boje Zadra, Širokog, AEK-a, Cremone, Giessena, Olimpije, a dolazi iz austrijskog Zeptera. Veliko inozemno iskustvo sigurno će biti od pomoći momčadi s Mavrinaca. Ostalo je još mnogo upitnika oko rostera, ali uskoro bi se trebalo nešto više znati.

Nikola Durbić