Povežite se s nama

Vijesti

Slovenija ide u “lockdown”, zatvaraju se kafići i trgovački centri

Objavljeno

na


Slovenska vlada danas je donijela odluku o pooštravanju restriktivnih mjera zbog velikog širenja covida-19, objavio je na konferenciji za novinare u Ljubljani premijer Janez Janša i najavio obustavu više gospodarskih i javnih aktivnosti tijekom idućeg tjedna.

Kako bi se zaustavilo širenje virusa u Sloveniji, doći će do gašenja većine nenužnih aktivnosti, zatvaraju se restorani, hoteli i trgovački centri, dječji vrtići, đački i studentski domovi, ali uz neke izuzetke slične onima u vrijeme kad su se restrikcije uvele u proljetnom prvom valu epidemije.

Tako će biti otvorene menze u radnim organizacijama, bolnicama, omogućena dostava ili preuzimanje hrane uz mjere zaštite, a lokalne vlasti su pozvane da omoguće čuvanje vrtićke djece za zaposlene u nužnim javnim službama i poduzećima.

Janša je apleirao i na  poslodavce te im poručio, ako je moguće, da organiziraju posao tako da zaposlenici rade od kuće. Što se tiče režima na granici, on se u sadašnjem trenutku ne mijenja i moguć je tranzit iz drugih država i u druge države.

Većina odluka o novim mjerama stupa na snagu u subotu i važit će najmanje tjedan dana, a idućeg četvrtka vlada će donijeti odluku da li će se mjere produžiti, zaoštriti ili se neke od njih ublažiti, što je ovisno od razvoja epidemiološke situacije.

Janša je kazao da je optimist da će se širenje virusa ograničiti jer sada svi shvaćaju da je to “opasnost koja ne bira”.

“Idući tjedan bit će tjedan borbu, tjedan u kojemu virus moramo ograničiti”, kazao je Janša, dodavši da će režim novih mjera biti sličan onome koji je važio na proljeće, ali da se nada kako će one biti sada na snazi kraće vrijeme jer je o virusu sada mnogo manje nepoznanica nego onda iako je zbog hladnog razdoblja opasnost njegova širenja sada veća.

Janša je kazao da je Slovenija “u zahtjevnoj” situaciji, ali da je slično i u drugim europskim državama, da je vlada u kontaktu i komunikaciji s drugim europskim vladama, razmjenjuje s njima iskustva.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram