Povežite se s nama

Vijesti

Slovenija još postrožuje mjere, zabranjuje se napuštanje mjesta prebivališta

Objavljeno

na


Zbog velikog porasta broja infekcija koronavirusom Slovenija zaoštrava postojeće mjere, pa će od utorka stupiti na snagu zabrana kretanja izvan općina prebivališta, najavio je u nedjelju navečer predsjednik vlade Janez Janša.

Ograničenje kretanja na općine najprije će biti na snazi sedam dana za područje cijele države, a relaksiranje će se onda postupno uvoditi po regijama koje će prve ograničiti širenje epidemije, objavio je Janša na svom Twitter profilu.

“Broj novooboljelih od covida-19 raste, zato uvodimo nove mjere iz vladina plana za kontrolu širenja epidemije”, naveo je.

Janša je naglasio da zasad neće biti potrebe za smještaj oboljelih u šatore ili druge slične objekte, javlja Hina.

Od jučer na snazi lockdown

U Sloveniji je u subotu potvrđeno 1675 novih slučajeva zaraze koronavirusom i pet je oboljelih umrlo, što je drugi najveći broj oboljelih od početka epidemije, najveći nakon rekordne 1961 zaraze dan ranije.

I dalje se povećava broj oboljelih u bolnicama, gdje je u nedjelju ležalo 508 pacijenata, od čega 71 na intenzivnim odjelima.

Slovenija od početka pandemije ima ukupno nešto manje od 23.000 zaraženih, a 241 osoba je umrla.

Trenutno je 625,8 zaraženih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana, što je jedan od viših brojeva u Europi.

Od subote je na snazi lockdown, pa su među ostalim zatvorene trgovine, osim onih koje prodaju hranu i osnovne potrepštine, zabranjen je i rad frizerskih i kozmetičkih salona, wellness centara, bazena, kina, kazališta i teretana, a nastava u školama odvija on-line.

U Sloveniji je na snazi i policijski sat.

Neočekivana odluka

Odluka koju je večeras obznanio Janša neočekivana je s obzirom na to da se ovih dana o njoj govorilo samo kao o krajnjoj mogućnosti.

Zatvaranje u granice općina koje je bilo na snazi u proljetnom prvom valu epidemije nailazilo je naime na vrlo oštre kritike i prosvjede. Tada su neki tvrdila da je nesrazmjerna opasnosti.

Osporavala na ustavnom sudu koji je tada na kraju presudio da sama po sebi  nije u suprotnosti s ustavom jer je donesena radi zaštite javnog zdravlja, ali vladi je naložio da njenu opravdanost provjerava jednom tjedno, ovisno o razvoju epidemiološke situacije.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram