Povežite se s nama


U Salonu Grada Rijeke održan je zajednički prijam Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije za novu veleposlanicu Republike Slovenije Nj.E. dr.sc. Smiljanu Knez, tijekom kojeg se razgovaralo o poboljšanju gospodarske, energetske i kulturne suradnje između Slovenije i Hrvatske, s posebnim naglaskom na prekograničnoj suradnji.
U ime Grada Rijeke slovensku veleposlanicu u nastupnom posjetu Rijeci primili su gradonačelnik Vojko Obersnel i predsjednica Gradskog vijeća Dorotea Pešić-Bukovac, a u ime Primorsko-goranske županije predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić te zamjenik župana Petar Mamula. U pratnji veleposlanice bili su prva savjetnica u Veleposlanstvu Republike Slovenije u Zagrebu Kristina Kliner te opunomoćeni ministar i ekonomski savjetnik Jakob Štunf.

Slovenska veleposlanica Smiljana Knez naglasila da je Rijeku i Primorsko-goransku županiju odabrala za svoj prvi posjet u sklopu predstojećih posjeta ostalim hrvatskim županijama. Odmah na početku razgovora čestitala je Rijeci na osvajanju titule Europske prijestolnice kulture, te istaknula da je suradnja, unatoč tome što Slovenija i Hrvatska na međudržavnoj razini imaju otvorenih pitanja, na prekograničnoj, kulturnoj i gospodarskoj razini jako dobra.

Gradonačelnik Vojko Obersnel izrazio je zadovoljstvo posjetom slovenske veleposlanice Gradu Rijeci pri tom ističući mnogobrojne poveznice koje su stanovnike Rijeke i slovenskih gradova povezivali kroz povijest pa sve do današnjih dana. Gradonačelnik je podsjetio da je grad Ljubljana jedan od najstarijih gradova prijatelja grada na Rječini te da u Rijeci živi značajan broj pripadnika slovenske manjine. Osim toga, istaknuo je i dobru suradnju s Mariborom čija su iskustva, kao grada koji je već bio nositelj titule Europske prijestolnice kulture, bila od velike koristi u postupku riječke kandidature.

„Imamo jako dobrih razloga za suradnju, posebno jer je u pograničnom dijelu veliki dio stanovništva Ilirske Bistrice i okolnih mjesta bio objektivno vezan za Rijeku zbog školovanja, zdravstvene zaštitite i trgovine te se nadam se da ćemo konačnim ulaskom Hrvatske u režim Schengena tu granicu učinit još mekšom“, rekao je Obersnel.

Vojko Obersnel i Erik Fabijanić, govoreći o jačanju turističke i gospodarske povezanosti Slovenije i Hrvatske, posebno su naglasili potrebu za povezivanjem Rijeke i Trsta izgradnjom autoceste između Rupe i Postojne.
Slovenska veleposlanica pozvala je predstavnike Grada i Županije na jaču suradnju putem zajedničkih projekata usmjerenim na korištenje sredstava iz EU fondova, te pokazala veliki interese za gospodarski i energetski sektor, posebno LNG terminal na Krku i izgradnju nizinske pruge.

Ono oko čega su se svi složili je da je gospodarstvo tema u sklopu koje se može puno više napraviti, posebno kroz stvaranje pozitivne investicijske klime.

Grad Rijeka