Povežite se s nama

Vijesti

Slovenski predsjednik u Rijeci na obljetnici, Milanović ipak nije došao

Objavljeno

naU Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja svečano je obilježena 30. godišnjica osnivanja i djelovanja Saveza slovenskih društava u Hrvatskoj.

Svečanosti je nazočio i predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor koji je u svom govoru istaknuo kako su Slovenija i Hrvatska prijateljske i partnerske zemlje koje zajedničkom suradnjom mogu doprinijeti jačanju Europske unije. Savezu slovenskih društava u Hrvatskoj čestitao je veliku obljetnicu uz poruku da i dalje kao nacionalna manjina, nastave čuvati svoj identitet i kulturu.

Okupljene je pozdravila i predsjednica Saveza slovenskih društava u Hrvatskoj Barbara Riman koja je istaknula kako je uloga društava, članova Saveza očuvanje kulture, jezika i identiteta kao i održavanja veza s matičnom zemljom. „Osobno za sebe smatram kako imam dvije domovine, Sloveniju, zemlju mojih predaka i Hrvatsku u kojoj sam rođena i odrasla“, istaknula je Riman.

Čestitke Savezu uputio je i riječki gradonačelnik Marko Filipović istaknuvši kako je Rijeka kroz svoju povijest uvijek bila prepoznatljiva po svojoj otvorenosti, multikulturalnosti, multietničnosti, kao grad koji svim svojim građanima omogućuje da čuvaju i njeguju svoj jezik, kulturu, vjeru i običaje, i kao grad u kojem vlada skladan suživot svih onih koji tu žive. „Slovenska nacionalna manjina jedna je od najaktivnijih u Rijeci. Vrijedni su organizatori brojnih događanja i pokretači raznih inicijativa. Kulturno-prosvjetno društvo Bazovica vrelo je kulture i obrazovanja i Grad Rijeka će i u budućnosti biti otvoren za sve daljnje suradnje“, rekao je Filipović. Istaknuo je i kako 1. siječnja 2023. godine Hrvatska ulazi u eurozonu i u schengenski prostor. „Nadam se da ćemo tada konačno izbrisati i ovu žicu koja nas dijeli na granici i nastaviti dalje u još boljoj suradnji nego do sada, a nadam se i izgradnji punog profila autoceste od Rupe do Postojne, kako bi se još bolje povezale naše dvije države, naša dva gospodarstva, ali i naši ljudi“, završio je Filipović.

Župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina kazao je kako na području županije žive pripadnici 22 nacionalne manjine. „Naša otvorenost i spremnost na prihvaćanje drugih i drugačijih naša su prednost i u političkom i u gospodarskom smislu. Slovenska kulturna društva u Hrvatskoj imaju ulogu izgradnje mostova između naše dvije zemlje i čestitam im ovom prilikom na svemu što rade“, rekao je Komadina.

Iako najavljen, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović bio je spriječen doći u Rijeku, a okupljenima je njegove pozdrave prenijela njegova savjetnica za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić. „Veže nas zajednička povijest, tradicionalno savezništvo, ali i interesi“, rekla je Mulić o odnosima dvije zemlje i dodala kako vjeruje da i ova svečanost ima ulogu dodatnog povezivanja dviju zemalja. „Nacionalne manjine velika su vrijednost našeg društva i želim vam da ustrajete u očuvanju svojih posebnosti jer različitosti nas uvijek spajaju, a nikada razdvajaju“, završila je Mulić.

Nakon službenog djela programa gosti su u atriju Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja razgledali izložbu „Susjedi Slovenci – Slovenci u Hrvatskoj“.

Savez slovenskih društava u Hrvatskoj utemeljila su 1992. godine tri društva, Slovenski dom iz Zagreba, Slovenski dom – kulturno prosvjetno društvo Bazovica iz Rijeke i kulturno društvo Slovenski dom iz Karlovca. Savez je sve te godine imao i još uvijek ima ulogu povezivanja slovenskih društava. Posebice čuva i razvija kulturni identitet, njeguje i razvija tradicionalno dobre prijateljske odnose pripadnika slovenske zajednice s većinskom hrvatskom etičkom sredinom. Nakon osamostaljenja obiju država, Savez je odigrao značajnu ulogu pri tkanju dobrosusjedskih odnosa u novim političkim okolnostima. Savez danas broji već 16 društava članica iz čitave Hrvatske.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram