Povežite se s nama

Vijesti

Snijeg će padati u riječkom zaleđu, a može ga biti i uz obalu

Objavljeno

na

ArhivaU novu godinu smo ušli sa stabilnim te iznadprosječno toplim vremenom, no iako su noći bile hladne zbog prisutne temperaturne inverzije, dnevne su se temperature podalje od mora dizale i do 20°C! Uz obalu te na otocima svjedočili smo dosta rijetkoj pojavi na ovim prostorima, magli, a stvorio ju je topao sloj zraka koji se premještao iznad hladnije površine mora. Zbog toga su područja uz more bila i za 5 – 10°C hladnija od vrhova planina na kojima je prevladavalo prekrasno sunčano vrijeme.
Ulaskom u novi (aktualni) tjedan vrijeme se počelo destabilizirati, no premda to nismo toliko osjetili zbog i dalje prisutne niske naoblake i izmaglice, ono će u ovome tjednu biti dosta dinamično pa osim kiše i južine susrest ćemo se i sa snijegom te burom i nižim (prosječnim) temperaturama.

Sinoptička situacija

Na vrijeme je počela djelovati ciklonalna dolina koja se spustila skroz s područja Skandinavije, gdje se zapadno od Norveške upravo nalazi centar duboke ciklone (C1). Na drugom kraju Atlantika prisutan je izljev vrlo hladnog „polarnog” zraka koji na jugu Grenlanda potencira i dodatno jača drugu ciklonu (C2). Dva jaka ciklonalna sustava gotovo nikad nisu podložna spajanju pa se između njih nalazi anticiklona ili u ovom slučaju greben (G) koji je povezao dva centra visokog tlaka, jednog na Grenlandu (A1), a drugog na Azorima (A2).

Nad naše područje upravo zbog takve raspodjele sustava, u jugozapadnoj visinskoj struji (narančasta strelica) stiže vlažan i relativno topao zrak, a koji uzrokuje naoblaku te mjestimične slabe oborine. I dalje nema prisutne ciklone kod Genove, no ne zadugo jer se hladna fronta (svjetlo plava i tamno plava linija) potaknuta grebenom (G) i ciklonom kod Skandinavije (C1) spušta s dalekog sjevera kontinenta (svjetlo plava strelica) prema našem području (crvena točkica), a trenutno se nalazi na obalama sjeverne Francuske (svjetlo plava linija).

Kako se sustavi budu pomicali prema istoku, a hladna fronta prema jugoistoku, ista će zahvatiti područje zapadnih Alpa gdje će s južne strane zbog toplog Mediterana doći do razlike u temperaturi te potenciranja sekundarne Genovske ciklone (C3).

Jačanjem Genovske ciklone (C3) tijekom srijede, jačat će i oborine, no ubrzo će se hladna fronta „probiti” i s istočne strane Alpa te će od tamo stići i do našeg područja. Time će oborine u obliku kiše brzo prelaziti u snijeg najprije od višeg područja planina, a zatim i u niža, no zbog zadržavanja centra ciklone oko sjevernog Jadrana te kasnije sporog pomicanja prema jugu, oborine će se nešto duže zadržati uz prisustvo hladnog zraka pa bi količine snijega lokalno (osobito u gorju) mogle biti i visoke.

Daljnjim odmakom ciklone (C3) ispod juga Italije jačat će greben (G) sad već Azorske anticiklone (A2) koji će se premještati prema središnjoj Europi i time potaknuti jačanje bure i zadržavanje hladnoće nad našim područjem. Već tijekom petka nalazit će se istočno od nas, no to neće pretjerano mijenjati situaciju s obzirom da bi trebali biti povezani novim grebenom (G1) između Azorske anticiklone (A2) i te istočno od nas (A3) pa bi se sjeveroistočno visinsko strujanje nastavilo i dalje za vikend što će pogodovati uglavnom stabilnom vremenu.

Dakle, slijedi nam vjerojatno jedna od najpotencijalnijih ciklona ove zime u smislu količine snijega te zimskog vremena. Nova promjena izgledna je oko nedjelje, no detaljnije ćemo o tome, ovisno o jačini promjene, u dodatnoj najavi ili trodnevnoj prognozi.

Detaljna prognoza vremena za PGŽ

Danas (utorak) cijeli dan oblačno uz nisku naoblaku i izmaglicu te slabe oborine koje će u zaleđu Rijeke postepeno jačati prema kraju dana na umjerene. Na Kvarneru će puhati umjereno jugo i oštro također u jačanju prema kraju dana pa bi moglo imati i jake udare dok u Gorskom kotaru umjeren do jak jugozapadnjak, lokalno s vrlo jakim udarima. Jutarnja temperatura na Kvarneru 8 – 13°C, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C. Tijekom dana na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C.

Srijeda također oblačna, u zaleđu Rijeke i gorju uz povremenu kišu koja će se popodne prije nailaska fronte proširiti na čitavo područje. S prolaskom fronte u večernjim satima oborine će brzo prelaziti u snijeg najprije u Gorskom kotaru i Učki gdje će biti prava mećava, a do kraja dana očekuje se spuštanje snježne granice do 350 m.n.v. U zaleđu Rijeke bi se moglo skupiti i do 5 cm, a u Gorskom kotaru 10-20 cm u kratkom vremenskom razdoblju. Umjereno jugo će na Kvarneru s nailaskom fronte zamijeniti jaka bura s olujnim i orkanskim udarima, a u Gorskom kotaru će jak jugozapadnjak zamijeniti slab do umjeren sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C. Sredinom dana slično, a s nailaskom fronte uslijedit će nagli pad temperature i za 7-10°C !

Četvrtak još do ujutro uz slabe do umjerene oborine, iznad 350 m.n.v. padat će snijeg uz dodatno stvaranje snježnog pokrivača pa bi se na kraju oborina u zaleđu Rijeke iznad te visine moglo mjeriti i 1 – 10 cm dok u Gorskom kotaru 20 – 35 cm. Snijega nakratko može biti i na području Matulja, a nošenog burom i duž istočne obale Kvarnera ponajviše oko Bakra i Kraljevice gdje će padati do mora bez stvaranja pokrivača. Također i po vrhovima Cresa i Krka izgledan je tanki pokrivač. Od sredine dana slijedi postupno razvedravanje, najprije na Kvarneru, a zatim i gorju. Olujna bura će do sredine dana stvarati probleme u prometu, a zatim će malo oslabiti na jaku s olujnim udarima. U gorju slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 0 – 5°C, a u Gorskom kotaru od – 5 do 0°C. Tijekom dana na Kvarneru 3 – 8°C, a u zaleđu Rijeke oko 1°C. U Gorskom kotaru od – 3 do 1°C.

Petak veći dio dana pretežno vedro vrijeme, popodne i navečer uz postupan nailazak umjerene naoblake. Na Kvarneru će puhati bura, a u gorju sjeveroistočnjak u slabljenju. Temperaturno za par stupnjeva hladnije od četvrtka.

Vikend vjerojatno uz više oblaka, a temperaturno oko prosjeka, javlja RiMeteo.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

12.05.2023.
Obavještavamo korisnike parkirališta u Ulici Senjsko pristanište da će u nedjelju, 14. svibnja 2023. godine od 07 do 18 sati na snazi biti privremena zabrana parkiranja, na istočnom dijelu parkirališta uz ogradu i na kružnom toku na spoju s Demetrovom ulicom, zbog prolaza autobusa radi transfera putnika s kruzera. Vozila zatečena na navedenoj lokaciji premjestiti će specijalno vozilo “pauk”.

Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram