Povežite se s nama

Košarkaškim turnirom i puštanjem balona kao simbol podizanja svijesti o dijabetesu, ali i spomen na djevojčicu Eni koja je izgubila borbu s tom bolešću, u Sportskoj dvorani Kostrena završila je jučer sportsko-edukativna manifestacija povodom Svjetskog dana dijabetesa “Košarka – Dijabetes 1:0”.

Niz košarkaških utakmica, počevši od juniora preko čavjanske i kostrenske osnovne škole pa sve do košarkaške A2 lige Zapad, te poznati gosti poput vaterpolista Dubravka Šimenca imali su zajednički cilj – podizanje svijesti o životu djece s dijabetesom i važnosti njihove integracije u normalan život. U sklopu manifestacije održana je također i edukacija za sportske trenere o šećernoj bolesti, mjerio se šećar u krvi te humanitarnom akcijom prikupljao novac za rad udruge Melitus koja okuplja roditelje i djecu oboljele od šećerne bolesti.

Adriana Modrušan, predsjednice Udruge Melitus koja broji stotinjak članova, istaknula je da pojavnost dijabetesa kod djece ubrzano raste, dok je članica udruge Aleksandra Marović upozorila da je inzulin lijek koji spašava život oboljele djece, ali može biti i prijetnja njihovom životu. Zbog toga je, ističe ona, važna edukacija roditelja, trenera, učitelja, teti u vrtiću, ali i liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koji ovu bolest često ne prepoznaju na vrijeme.

Akciju su podržali Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Općina Kostrena i Općina Čavle, Viktor Lenac, Hoteca partner, Bel dent, Snjeguljica torte  i kolači, Komunalno društvo Kostrena, Udruga RI-Ke, članovi udruge Vali i Košarkaški klub Kostrena.

Podsjetimo, u ponedjeljak, 14. studenog, kada se i službeno obilježava Svjetski dan dijabetesa, u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održat će se prigodno predavanje, a na Korzu od 9 do 12 sati građanima besplatno mjeriti šećer u krvi. 

Grad Rijeka