Povežite se s namaU okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 35. kola Prve HNL, te su na temelju izravnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja, o kojima je izvijestio Ivan Zvonimir Čičak, a njegov izvještaj prenosimo u cijelosti:

“Utakmica 35. kola Prve HNL odigrana u Osijeku, u subotu 7. svibnja 2016. u 19.00 sati na stadionu u Gradskom vrtu pred nešto više od 1500 gledatelja među kojima se isticao veći broj pripadnika Kohorte (navijačka skupina NK Osijeka), njih blizu 300, te pedesetak članova Armade (navijačka skupina HNK Rijeke).

Kohorta je snažno bodrila svoje igrače, pri čemu je bilo i nekoliko navijačkih ispada. Armada im nije ostajala dužna pa već u 7. minuti stadionom odjekuje „Gazi, gazi Osijeka“, a slijedi i „Osječke pičke“, što se ponavlja i u 66. minuti. Kohorta od 22. do 26. minute žestoko skandira vičući „Gazi, gazi Rječana“, zatim nekoliko puta „Ubij, ubij Srbina“, da bi uslijedilo već uobičajeno pjevanje „Šugava Rijeko, smrdljivi grade, pobit ću pola tvoje Armade…“, što se ponovilo i u 66. minuti.

Pri kraju utakmice nije izostala ni pirotehnička predstava, pa u 69. minuti Kohorta pali nekoliko dimnih kutija, a tri baklje bacaju preko ograde na teren, a dimne se kutije pale i u 84. minuti.

Armada je u 70. minuti također zapalila dvije dimne kutije.”