Povežite se s nama

Kaže se da si mlad dokle god se tako osjećaš, neovisno o godinama. Neki mladi iskoriste mladost, neki potrate, a neki učine još nešto više. Sastojak za uspjeh osim naravno nezaboravnog novca (nije da smo materijaliste ali bez njega ni u crkvu) jesu strpljenje i volja. Volja za životom, za promjenama, za ostavljanje nekog traga osim nadgrobne ploče. Entuzijasti iz Kluba mladih Rijeka definitivno znaju o čemu pišemo. Oni su donijeli ono nešto u život mladih u Rijeci. I to ne samo domaćih, već i studenata, srednjoškolaca iz onog nepoznatog dijela Hrvatske ( npr. Donje Cjepidlake– naselje u Hrvatskoj, u sastavu općine Đulovac, Bjelovarsko-bilogorska županija).

Mladi ljudi sigurno dobro znaju adresu Erazma Barčića 9A ( ako ne, pitaj, istraži, posjeti) jer kad jednom posjetiš to mjesto, dođeš ponovno. Hoćeš radi društva, ponude, osjećaja doma kada sjedneš na kauč ili samog čokolina u količini koju nikada ne priznaješ da si pojeo. Tog osjeća doma ne bi bilo da se grupa mladih nije sastala još davnih dana i poželjela aktivirati mlade tako da stvari ostanu i za nasljednike drugih generacija mladih. Prvotna ideja bio je prostor u Harteri no ona nije provedena iz raznih komplikacija. Zatim se krenulo putem raznih udruga, festivala da bi se konačno 2012. godine ukazala prilika. Putem natječaja koji je otvorio grad Rijeka, došlo se do lokacije gdje se nalazi ovaj klub. Pozicija je skroz primamljiva jer se nalaze u centru a opet su povučeni od gradske vreve. U tom prostoru prije je bila banka koja je čak dio namještaja i ostavila. Članovi Kluba mladih Rijeka ulaskom u prostor shvatili su da imaju pune ruke posla no i volje. U akciji s prijateljima prijatelja, obiteljima uspjeli su stvoriti zanimljivi, neobični prostor koji svakim kutkom privlači da sjedneš i ostaneš vječiti student na ”radost” svojih roditelja.

Zahvaljujući raznim donacijama tadašnjeg ”General turista”, građanina, njih samih sakupljena je većina namještaja koji je svaki drugačiji. Na početku su članovi ulagali svoja sredstva kako je tko mogao te su kasnije počeli funkcionirati kroz razne tečajeve jezika, kantinu, projekte. Životarenje godinu dana. No nije ih to obeshrabrilo da ne ulažu u sve pa i primjerice opremu. Sve se to svodi na vraćanje u zajednicu jer primjerice članovi besplatno koriste opremu, učionice. Surađuju s raznim udrugama koje dolaze kod njih te imaju sastanke, seminare, razna druženja. Prostor se sastoji od laički nazvanog, šarolikog dnevnog boravka gdje se možete ugodno zavaliti u fotelju, sjesti za obiteljski stol te prvo naravno učiti a zatim baciti koju misaonu društvenu igru ili koristi jednu od tri učionice, primjeru na tečaju kineskog jezika. Uz to sve naravno cijelo vrijeme vas prati ponuda ića i pića pogotovo čokolina.

Udruga se kroz razne tečajeve, radionice trudi privući mlade da se nečim bave, od hobija do možda ozbiljnog temelja. Primjerice organiziraju besplatne jezične tečajeve naravno uz filtriranje uvjeta kao nezaposlenost, godine. Radionice su šarolike te u ponudi osim šivanja, fotografije, pisanja imaju i tečaj stripa, DJ radionica. Većinom Klub funkcionira zahvaljujući 4 zaposlenih, tridesetak članova te ostalih podupirućih prijatelja jer uvijek netko zna nekoga tko ima onog koji se bavi onime. Takvim je načinom Lola Žeželić oslikala stolove te zidove u prostoru i to zahvaljujući donaciji boja i materijala sa strane županije. U razgovoru s Andrejem Briščikom( u nadi da je prezime točno napisanoJ pokušavamo otkriti motivaciju, iscrpno nalazište za sve to. Naime on je jedan od početnih entuzijasta. Odgovor bi bio u svemu. U činjenici da su već generacije mladih makar kao prolaznici ostavile trag tamo, rad s ljudima koji su toliko raznoliki da ne bi rekao da ih itko može skupiti na jednom mjestu i to slučajno, u raznim prije spomenutim tečajevima te radionicama kroz koje mladi nešto nauče, steknu samopouzdanje. Nikad ne znaš među kojim se krije novi Picasso. Posla je puno te zahtjeva psihičko fizički rad, no stalno je drugačiji jer se uvijek nešto događa. Humanitarne akcije od kojih je najveća bila za pomoć poplavljenoj Slavoniji, donacije kroz razne načine Riječkoj Socijalnoj samoposluzi, Riječkom prihvatilištu za beskućnike, Dječjoj bolnici Kantrida ili pak organiziranje tematskih kulturnih večeri ili gledanje filmova. Niz tjedana znaju se prikazivati i druge zemlje primjerice Španjolska. Tada se kroz tjedan nude razne prezentacije o toj zemlji, filmovi no i prigodna zakuska s nekom tipičnom hranom za tu zemlju. Nezaboravne su i pub quiz večeri, Acoustic jam gdje možete pokazati svoj talent u glazbi ( naravno ne onaj kada rastjerate cijeli klub svojim glasom wanna be Frank Sinatra). U budućnosti imaju još mnogo planova primjerice jesenska akcija ”Vesele plahte” koja će zasigurno biti promovirana u javnosti te ćete moći sudjelovati. Radi se o ponovnoj donaciji Dječjoj bolnici Kantrida.

Ponuda je šarolika i raznovrsna, no najbolji dio je zasigurno atmosfera. Mladost koja se tamo nalazi, kako su stari znali reći ”bez brige, bez pameti” iako pameti tamo zasigurno ne manjka. Mjesto gdje možete donirati, naučiti, upoznati nekoga za nešto, prikupiti možda pitanja za ispit, odigrati šah, pokazati majstorije u stolnom nogometu, platiti piće onoj djevojci koju promatraš već tjedan dana na predavanjima i pratiš na Facebooku-u, pogledati dobar film jer doma su turske sapunice… Jednostavno biti tamo i uživati u mladosti koja je tako kratka, ali vrijedna svakog trenutka.