Povežite se s nama

Naša rubrika ”Šta da” vjerojatno asocira na nešto poznato i za čudo nije ti nestalo iz glave kao definicija fotosinteze iz osnovne. Kratke nepovezane informacije često se dugo zadrže u našem tamo negdje skrivenom kutku mozga. Zato današnja tema nije ništa konkretno nego niz zanimljivih stvari koje su se događale ili se događaju u Rijeci i na neki način su obilježile ovaj grad. Postoji mnogo činjenica o kojima postoje samo dvije konkretne rečenice, a na kraju shvatimo da su često takve informacije i najbolje.

Toliko toga se događa oko nas svake sekunde, minute, a kamoli danima i godinama. Vrijeme proleti i koliko god živio, učio, čitao promatrao nemoguće je znati sve. Netko zna više, netko manje, a nekoga uopće nije briga. Živi automatski kako smatra da treba bez obzira na svijet okolo njega. No, ipak nesvjesno znamo upiti informacije koje nas tada ne zanimaju ali ostaju. Većinom nismo ni svjesni koliko znamo i za što smo sve sposobni. Različiti smo i to je poanta života, da koliko god bio čudan, pametan, drag, smotan ipak si jedinstven. Kako smo jedinstveni mi kao ljudi, životinje u njihovom svijetu( iako se uloge mijenjaju pa životinje postaju pitome a ljudi divlji) te biljke u zelenom svijetu, tako svaki grad ima svoju posebnost. U svakom gradu se događalo u određenom periodu nešto po prvi put. Prvi put je netko nešto otkrio, izmislio, izumio, pokušao, izgradio te mnogi drugi glagoli na -io.

Rijeka kao grad niti malo ne zaostaje za time te i dandanas prva ide prema budućnosti. Primjerice ove školske godine uvodi predmet Građanski odgoj i obrazovanje koji će se slušati jednom tjedno te postepeno uvesti u više razrede. Nekima je to možda čudno no vremena zahtijevaju promjene pa je pomoć na bilo koji način dobro došla da se buduće generacije prisjete humanosti, kulture i moralnih vrijednosti koje su se putem zagubile ali se ne traže kao pokemoni.

Da su vremena zahtjevnija no i modernija pokazuje i jedan riječki znanstvenik koji je prvi u Hrvatskoj primijenio tehniku 3D printanja u kirurgiji i to u Rijeci gdje primjenjuje svoja dosadašnja postignuća i dokazuje da se radom može itekako doći do rezultata.

Ovaj grad je i u prošlosti u mnogočemu bio prvi tako da ne iznenađuje činjenica da je u nogometu bio poznat i prije uspjeha naše NK Rijeke. Tako je prva nogometna utakmica na području Hrvatske odigrana u Rijeci i to zahvaljujući vlasniku tvornice Torpedo. Ekipe su bile sastavljene od radnika Mađarskih željeznica i engleskih radnika koji su tada radili u Riječkom tehničkom zavodu. Povijest nogometa nastavila se ponovno u Rijeci kada je odigrana 1905. godine prva Međunarodna nogometna utakmica u Hrvatskoj između domaćeg kluba ”Atletico Fiumano ”i kluba s broda ”SS Slavonia” koji je plovio na relaciji Rijeka-New York.

Već kad se spominju brodovi, prigodno je za spomenuti da Rijeka u svom muzeju čuva primjerak prsluka za spašavanje s broda ”Titanic” koji je jedan od pet primjeraka koji su sačuvani u svijetu. Sačuvan je zahvaljujući riječkom pomorcu Josipu Caru, članu posade broda ”Carpathia” koji je među prvima pomagao u ovoj tragičnoj nesreći potonuća broda ”Titanic”.

Riječ ”Titanic” zasigurno odmah asocira na film zbog kojeg su potekle mnogima suze, no sigurno obožavatelji filmova možda ne znaju da je prvi hrvatski igrani film ”Napad na Narodnu banku u Rijeci” snimljen 1909. godine u Rijeci. Sniman je na temelju stvarnog događaja, kada su riječku Narodnu banku opljačkala dva mlada Rusa te tom prilikom ubili direktora banke. Kasnije su kažnjeni, jedan na doživotnu zatvorsku kaznu, a drugi na 15 godina zatvora.

Onima koji subote ne provode gledajući film već u izlasku, zanimljiva je informacija da je na riječkoj adresi 1957. godine otvoren prvi jugoslavenski te jedan od prvih europskih disko-klubova. Tada su osnivači, mlada ekipa zapravo utemeljili ovakav način zabave te donesli sasvim drugačiji pogled na izlazak. Ozbiljnija glazbena scena govori o podatku da je u Rijeci napisana hrvatska himna te se i u tom kontekstu može istaknuti Rijeka kao poveznica.

Grad koji teče je bio prvi i u otvorenju prve plinare u Jugoistočnoj Europi krajem 18. stoljeća, duševne bolnice, prvog sanatorija u Hrvatskoj. Vlasnik je najstarijeg dizala u Hrvatskoj te prvi koji je započeo s radom bibliobus, pokretne knjižnice koja je obilazila naselja u Rijeci koja nemaju knjižnice te tako omogućila dostupnost knjiga svima. Osim na planeti Rijeke ima i u svemiru zbog činjenice da je Asteroid 11706 Rijeka dobio ime po ovom gradu.

Još bi barem dvije stranice trebale da se napiše sve što je otkriveno, utemeljeno, izgrađeno u Rijeci. Ali nemoguće je da nas uopće i sve zanima. I to je u redu, jer ionako ne moramo biti Einsteini da bi živjeli, ali lijepo je znati da u gradu u kojem boravimo, živimo, samo dolazimo radi posla, obitelji, žene/muža i one famozne punice, se toliko toga događalo i još će se događati. Možemo samo osjetiti ponos kada hodamo Korzom i ujedno se zapitati što još sve skriva riječka povijest a dobro će nam doći makar kad igramo igricu ”Tko želi biti milijunaš” ili glumimo Mirka Miočića u jednom od razgovora na dobro znanoj špici ”dnevnom boravku”.