Povežite se s nama


HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Rijeke, Kristijan Staničić, predstavio najavio je planove HDZ-a za predizbornu kampanju te pritom istaknuo razloge svoje kandidature. Njihovo priopćenje za medije nakon održanog predstavljanja prenosimo u cijelosti:

„Danas se Rijeka suočava s brojnim izazovima i negativnim trendovima; ekstremnom depopulacijom koja iznosi više od 10 posto stanovništva tj. 16.000 stanovnika između posljednja dva popisa, više od 13 tisuća nezaposlenih, s nedostatnim kapacitetima vrtića, s visokom percepcijom političke korupcije i nepotizma zbog neodgovornog upravljanja i nedostatnih unutarnjih kontrola, s kontinuiranim deficitom riječkog proračuna unatrag posljednjih devet godina i zaduženjem riječkog proračuna koji je u 2015. godini kumulativno iznosio 246 milijuna kuna odnosno 37,85% proračuna, s brojnim nerealiziranim megalomanskim projektima na koje se utrošilo više od 120 milijuna kuna a čija realizacija je vrlo upitna te posrnulim gospodarstvom. Na ove izazove treba ponuditi konkretna rješenja i prionuti ozbiljnom poslu jer Rijeka više nema vremena niti možemo dozvoliti nastavak ovih nepovoljnih trendova. Zato sam prihvatio izazov da se kao kandidat Hrvatske demokratske zajednice kandidiram za riječkog gradonačelnika, jer sam spreman preuzeti odgovornost i suočiti se sa silnim problemima koji se kontinuirano nagomilavaju u posljednjih 15 godina vladavine g. Obersnela“, istaknuo je Staničić.

Staničić ističe kako su građanke i građani grada Rijeke poslali jasnu poruku neizlaskom na izbore na prošlim lokalnim izborima 2013. godine: „Građani su poslali poruku da aktualnog gradonačelnika ne smatraju dovoljno odgovornim i sposobnim da nastavi voditi grad Rijeku. Međutim, neizlaskom na izbore poslali su poruku i nama u HDZ-u da nas nisu prepoznali kao alternativu i da se moramo poboljšati i modernizirati. Mi smo tu poruku shvatili vrlo ozbiljno, analizirali smo situaciju i transformirali smo riječki HDZ. Na izbore u svibnju izlazimo spremni preuzeti odgovornost i transformirati Rijeku u jedan moderan, europski i pošten grad.“

Staničićeva vizija grada Rijeke jest grad koji ima snažno razvijeno gospodarstvo i grad koji je okrenut prema moru, kao jednom od ključnih resursa. HDZ će izaći s programom koji će se temeljiti na gospodarskom razvoju, poduzetništvu i zapošljavanju, a kojeg će javnosti predstaviti u travnju. Naglasak će biti na odgovornom upravljanju, transparentnom i odgovornom trošenju sredstava gradskog proračuna te realno provedivim projektima, s jasno utvrđenim vremenskim okvirom njihove realizacije, kao i na razvoju i poboljšanju uvjeta života svih gradskih četvrti. Razvojem grada Rijeke HDZ želi zaustaviti demografski pad, pomoći socijalno najugroženijim skupinama i kroz pokretanje gospodarstva i poduzetništva osigurati kvalitetniji život svih građana grada Rijeke.

Staničić je izrazio žaljenje zbog činjenice da je gradonačelnik Obersnel svoju kampanju započeo u jednom vrlo negativnom tonu, napadom na medije i stavljajući u prvi plan ideološke teme te na taj način unoseći podjele u društvu, od kojih su naši građani već poprilično umorni.„Jasno nam je da je takav pristup aktualnog gradonačelnika zapravo pokušaj skretanja pozornosti od bitnih tema za ovaj grad, a to je pokretanje gospodarstva, zapošljavanje i transparentno te nadasve odgovorno trošenje gradskog novca. Nažalost, gradonačelnik jednim vrlo ideološkim pristupom, plaši građane nepostojećim opasnostima i neprijateljima, vršeći pritisak na medije.

Mi se u nadolazećoj kampanji nećemo koristiti takvim pristupom. Mi građane ne dijelimo na lijeve i desne, konzervativne i liberalne, vjernike i ateiste, a pogotovo ih ne želimo plašiti izmišljenim unutarnjim i vanjskim neprijateljima. Ja ću kao gradonačelnik grada Rijeke biti gradonačelnik svih građana, neovisno o političkoj pripadnosti, vjerskoj ispovijesti ili nacionalnoj pripadnosti“, istaknuo je Staničić.

Za kraj, Staničić je pozvao Obersnela i njegov tim da se ponašaju odgovorno. „Pozivam Obersnela i njegov tim da se usredotoče na jednu civiliziranu izbornu kampanju u kojoj ćemo se sučeliti kvalitetnim izbornim programom i konkretnim mjerama kojima ćemo odgovoriti na svakodnevne probleme naših sugrađana.“