Povežite se s nama

Vijesti

Stanovnicima Viškova podijeljeno više od 2600 spremnika za miješani komunalni otpad

Objavljeno

naU Viškovu je završena prva faza podjele individualnih zelenih spremnika za miješani komunalni otpad. Komunalno društvo Čistoća podijelilo je u suradnji s djelatnicima Komunalnog društva Viškovo nešto više od 2600 spremnika u kategoriji domaćinstava i u kategoriji gospodarstva. To je nešto više od 63 posto od planiranih 3867 spremnika u kategoriji domaćinstava i 387 u kategoriji gospodarstva. Korisnici su uz račun KD-a Čistoća za studeni dobili i kupon za preuzimanje spremnika. Mještani naselja Marinići, Marčelji, Kosi, Sroki, Mladenići, Saršoni i Viškovo koji nisu u predviđenim terminima preuzeli spremnike, od sljedećeg tjedna to mogu učiniti u Reciklažnom dvorištu Mihačeva draga. Informacije o naknadnoj podjeli dostupne su na web stranicama KD Čistoća na sljedećoj poveznici https://cistocarijeka.hr/obavijest-o-naknadnom-preuzimanju-individualnih-zelenih-spremnika-3/. 

Radi se o nadogradnji sustava za prikupljanje miješanoga komunalnog otpada gdje su se spremnici bez naknade dijelili vlasnicima obiteljskih kuća i višeobiteljskih kuća do 4 stana te gospodarskim subjektima. Spremnici se dodjeljuju prema kriteriju broja članova pojedinog kućanstva: od 60 litara za kućanstva do 1 člana, od 80 litara za kućanstva do 2 člana, od 120 litara za kućanstva od 3 do 4 člana i od 240 litara za kućanstva od 5 i više članova. 

Funkcioniranje sustava odvojenog prikupljanja i odvoza miješanoga komunalnog otpada počet će nakon što svi mještani i gospodarski subjekti preuzmu spremnike. O početku korištenja zelenih spremnika i točnom danu odvoza miješanog komunalnog otpada mještani će biti pravovremeno obaviješteni putem web stranica Općine Viškovo, KD-a Čistoća i medija. 

U spremnik za miješani komunalni otpad mogu se odložiti onečišćene vrećice za pakiranje hrane, onečišćeni papir i folija za zamatanje hrane, onečišćeni papirnati ubrusi i maramice, britvice za brijanje, spužve, vata, vrećice od usisavača, otpad od metenja, ugašeni opušci, ulošci, pelene za djecu i odrasle i sl. 

Zabranjeno je odlagati ambalažu od papira, metala, plastike, stakla, tetrapak ambalažu, male električne uređaje i pripadajuće dodatke poput kablova, glomazni otpad, metalni i građevni otpad, problematični otpad (baterije, akumulatore, lakove, otapala, štedne žarulje, fluorescentne svjetiljke). Za te frakcije otpada na javnim površinama i dalje ostaju spremnici za papir, staklo,  metal i sl. Za glomazni i problematični otpad mještani mogu i dalje koristiti Reciklažno dvorište u Marinićima. 

„Sustav gospodarenja otpadom postat će još učinkovitiji nakon što Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dostavi Općini Viškovo sve spremnike za reciklabilne frakcije otpada. Dio ih je već stigao, dok se isporuka cjelokupne količine očekuje do kraja siječnja. Uz to, Općina Viškovo krenut će 2021. s pilot projektom odvojenog prikupljanja biorazgradivog komunalnog otpada iz kućanstava, a u pripremi je i prvi ovogodišnji Javni poziv za dodjelu kompostera za kućno kompostiranje. Za dodjelu kompostera za kućno kompostiranje koji su u dosadašnjim Javnim pozivima izazvali velik interes mještana u Proračunu za 2021. godinu osigurali smo trostruko više sredstava jer želimo nastaviti s poticanjem kućnog kompostiranja koje je jedan od ekološki najprihvatljivijih načina smanjivanja količine otpada. Sve ovo su naši „mali“ koraci i naš doprinos kao jednog od dionika u sustavu gospodarenja otpadom.“, istaknula je načelnica Općine Viškovo Sanja Udović.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

03.06.2024.

Prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, od dana 04.06.2024.godine pa sve do kraja lipnja radit će do 13 sati. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 06:30 do 13 sati, dok subotom prodajno mjesto radi od 07:30 do 12 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produživati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže