Povežite se s nama

Vijesti

Status prodavačica širi se fejsom: Sad moramo raditi i do 15 sati dnevno, a platit će nam samo 13

Objavljeno

na

Ilustracija


Prilično veliko ogorčenje izazvala je odluka Stožera civilne zaštite RH prema kojoj trgovine u četvrtak, petak i subotu imaju radno vrijeme od 07 do 20 sati, a i nemali je broj građana koji s njima suosjećaju te ne skrivaju svoje ogorčenje.

Od četvrtka se na Facebooku sve više širi i dijeli status, najčešće od samih djelatnica trgovačkih lanaca, koji prenosimo u cijelosti bez obrade:

Za sve vas koji ce te ici u to vrijeme u ducan voljela bih da znate sljedece:
Svaki trgovacki lanac morao je raspodjeliti djelatnike u dvije smjene koje medusobno nece imati doticaja, sto znaci jedan dan radis, jedan si doma. Trgovine rade 9h na dan. Mi moramo natuci satnicu znaci radimo cca 10—12 h dnevno, jer nedaj Boze da nas se s tim velikim placama pretplati. Sto znaci za nas radno vrijeme od 7:00 do 20:00 h. Evo reci cu vam iz prve ruke. U ducan svi dolazimo ranije, jer se sustav mora pokrenuti, napuniti blagajne, upaliti i pripremiti sve za otvaranje. Znaci dolazimo u 6:00 na posao.

Kada se budimo? Evo u 4, kako bi stigli pokupiti sve kolege koji nemaju prijevoz na posao. Na posao se krece u 4:30h ujutro. Dolazi se na posao i radi se od 6:00 do 20:00 trgovina. To smo zakljucili, to je dragi moji 14h radno vrijeme. Ali mi u 20:00 h ne odlazimo doma. Mi moramo ostati barem pola sata na blagajnama cekajuci da cijenjeni kupci se udostoje krenuti prema izlazu jer nikako prije nisu stigli. 20:30h mi pocinjemo cistiti ducan, spremati i raditi obracune i zakljucak dana. Ako sve prode glatko vani smo u 21:00 h. Ako to zbrojite to je 15h rada. Fizickog rada, prebacivanja tona i tona brasna, secera, ulja, banana. (Kratak info: zene smiju po zakonu dizati stvari do 15 kg, muskarci do 25 kg, kutija banana je 25 kg u ducanu nemas u smjeni niti jednog muskarca, o ostalim pakiranjima mislim da svatko moze zakljucitii koliko je tesko).

Ok, i sad 15 h radi fizikaliju, ili 13h stoji na blagajni. Sto mislite kolika nam je produktivnost? Koliku koncentraciju imamo za tisuce i tisuce kuna koji ce nama proci kroz ruke? Da li ste ikada radili 15h u komadu takav iscrpljujuci posao, i to ne u normalnim uvjetima kakve smo imali, di nakon takve smjene mozes otici se negdje opustiti, na masazu, cugu, ne. Toga nema. Nema postovanja prema nama. Nema postovanja broja kupaca u ducanu, jer vama se bas zuri. Ne zelite dezinficirati ruke. Super. Ne morate. I znam da ce biti komentara da sta nisu ucili nebi bili ovdje. Ne znate koliko je nasih kolegica visokoobrazovano, koliko su neke imale teske poslove i bile na visokim funkcijama, ali to nije bitno svatko od nas trebao bi imati pravo na dostojanstveni zivot. Ali mi nemamo. Ne sa 15 h radnoga vremena. I ne, nemojte misliti da ce nam platiti 15h. Platit ce nam 13. Jer tako je kod nas. Mi moramo volontirati, i moramo cuvati ovakav posao jer sada nemamo druge.

Nikad ne pisem statuse ali eto morala sam. Hvala civilnoj zastiti i ljepoj nasoj na nedostojanstvenim uvjetima. Da li cemo se sjetiti dezinficirati ruke ili sta god vec treba kad dodemo doma u 22:30 h nakon sto smo od kuce otisli u 4:30h? Neznam,Recite mi. I da. Sretan nam Uskrs. Svi cemo imati volje i za to nesto malo cemu smo se veselili.”

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Drive in party na Kantridi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram