Povežite se s nama

Vijesti

Stiže pravo jesensko vrijeme s pljuskovima i grmljavinom

Objavljeno

na
Prvih par dana listopada protekli su uglavnom suhi, kao i veći period mjeseca rujna u kojem nije bilo niti jedne ozbiljnije kiše pa možemo reći kako se suša nastavila i u prvom tjednu jeseni. Srećom došao je trenutak kada bi riječko područje i okolica mogla skupiti obilnu količinu kiše čak dva dana za redom.

Sinoptička situacija

Naše se područje trenutno nalazi pred nailaskom ciklone koja se upravo formira, odnosno jača, kod Genove. Kao stabilan zid ponaša se anticiklona koja je prekrila cijelu istočnu Europu (Ruska anticiklona) i kao takva doslovno ne dopušta bilo kakvom sustavu prolaz preko nje, već ciklone idu obilaznom rutom oko tog područja. Još valja spomenuti Azorsku anticiklonu koja se smjestila baš nad pravo područje pa ciklone hvataju „obilazni” put sa sjevernog Atlantika do nas i zatim ekspresno prema Skandinaviji.

Kako ulazimo u hladnije doba godine tako nam i sa Sjevernog pola polako pristiže sve hladniji znak, naravno pod uvjetom da ga neki od sustava dovuče prema nama, a ovog su puta za to zaslužne ciklone oko Islanda. One spuštaju hladan zrak prema sjeverozapadu Europe, a pošto je taj zrak prepun vlage s Atlantika, prilikom sukoba s toplim mediteranskim zrakom dolazi do formiranja ciklone, ovoga puta kod Genove.

S obzirom da će mlazne struje po visini jačati u smjeru Italija-Skandinavija tako će i ova prva ciklona kod Genove proći centrom preko Alpa i odjuriti prema sjeveroistoku Europe, a nama omogućiti jako jugo i obilne kiše pogotovo na Kvarnerskom području. Zbog takvog prolaska ciklone nećemo osjetiti onu „klasičnu” frontu nakon koje bi zapuhala bura, nego će uslijediti blago osvježenje i kratka stanka od juga koje će ponovno ojačati već u srijedu.

Nova ciklona bit će potaknuta spuštanjem još malo hladnijeg zraka sa sjevera Atlantika pa će i on prilikom nailaska do Alpa potencirati novu Genovsku ciklonu pošto je Mediteransko more i dalje toplo. Ova druga ciklona će utjecati na vrijeme u srijedu, no putanja će biti ona klasična „jadranska”, od Genove preko sjeverne Italije na sjeverni Jadran i zatim duž obale do Jonskog mora. Veliki utjecaj na takvu putanju napravit će Azorska anticiklona koja će ići iza ciklone preko središnje Europe i time će je spustiti južnije od nas, a pritom zbog velike razlike u tlaku između ta dva sustava omogućit će i vrlo jaku buru.

S burom od četvrtka vrijeme će se postepeno stabilizirati, a kako ćemo ući pod utjecaj anticiklone koja će prevladati uslijedit će suho i burovito vrijeme do kraja tjedna uz postepeno sve niže temperature, one prave jesenske.

Prognoza vremena za PGŽ

Danas do kraja dan uz umjerenu do potpunu naoblaku, na jugu Kvarnera i istoku Gorskog kotra i uz sunčana razdoblja. Lokalno još oko Učke može biti kratkotrajne kiše. Jugo će prema kraju dana na moru ojačati i na jako, a u Gorskom kotaru slab do umjeren jugozapadnjak. Večernje temperature na Kvarneru 16 – 21°C, a u Gorskom kotaru 11 – 15°C.

Utorak već od jutra u znaku oblačnog vremena, a prije podne i uz povremenu kišu na Kvarneru koja će jačati tijekom popodnevnih sati kada su mogući i izraženiji pljuskovi s grmljavinom. Lokalno bi mogla pasti obilnija kiša (do 50 mm), posebice oko Učke i u zaleđu Rijeke, a na ostatku područja uglavnom 5 – 25 mm. Puhat će jako jugo lokalno i s olujnim udarima i to najjače prije kiše, a zatim okretanje na umjeren jugozapadnjak i jugo koji će nastaviti puhat do kraja dana. U gorju umjeren jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 16 – 21°C, u Gorskom kotaru 12 – 17°C. Tijekom dana na Kvarneru 19 – 24°C, a u Gorskom kotaru 14 – 19°C. Navečer slijedi umjeren pad temperature.

Srijeda također nestabilna, prevladavat će oblačno uz povremenu kišu i izraženije pljuskove s grmljavinom. Količina oborina će biti lokalnog karaktera pa bi neka mjesta mogla skupiti i 40 mm u kratkom vremenskom razdoblju, ostatak područja uglavnom 5 – 20 mm. Ponovno će zapuhati umjereno do jako jugo, u gorju umjeren jugozapadnjak, a navečer s prolaskom fronte slijedi okretanje na umjerenu buru, u gorju slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 13 – 18°C, a u Gorskom kotaru 9 – 14°C. Tijekom dana na Kvarneru 16 – 21°C, u gorju 11 – 16°C dok navečer s prolaskom fronte slijedi osjetno zahladnjenje.

Četvrtak i petak uz umjerenu naoblaku na Kvarneru, a u Gorskom kotaru oblačno uz povremenu slabu do umjerenu kišu. Na Kvarneru će zapuhati jaka i olujna bura, navečer i s orkanskim udarima koja će u petak dostići svoj vrhunac pa bi problema u priobalnom i pomorskom prometu moglo biti. Temperaturno svježe.

Vikend za sada i dalje stoji kao promjenjiv, puhala bi bura pa bi na Kvarneru bilo uglavnom suho, a u gorju moguće i uz malo kiše dok temperaturno slično kao u četvrtak i petak, javlja RiMeteo.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram