Povežite se s nama

Vijesti

Što smo pogodili, što promašili, a što dobili od proteklih izbora?

Objavljeno

na
Izbori su završili, a rezultati koje smo dobili nadišli su sva očekivanja. HDZ je usprkos svim predviđanjima i anketama premoćno slavio nad Restart koalicijom.  Andrej Plenković već je razgovarao s predstavnicima manjina, HNS-om i Reformistima te će sasvim sigurno (p)ostati mandatar za sastavljanje nove vlade.

HDZ je u gotovo svim izbornim jedinicama ostvario pobjedu, a posebno iznenađuje činjenica da je slavio u sve četiri „zagrebačke“ izborne jedinice. Ipak, najsjevernija i najzapadnija izborna jedinica ostale su vjerne ljevici. Iako su izborne ankete i analitičari poprilično „falili“ u prognozama, mi smo ipak imali pokoji pogodak, kako bi se reklo na jugu devete izborne jedinice, u sridu.

Što smo pogodili?

1. Niska izlaznost

„Ljeto i more, stara mangupa dva, karte su izmiješala“, pjeva Vesna Pisarović, a ako se tu pridoda epidemija koronavirusadobijemo najnižu izlaznost u povijesti hrvatske parlamentarne demokracije. Svega 46,9 % upisanih birača izašlo je u nedjelju 5. srpnja na birališta diljem zemlje. U usporedbi s 2016. godinu kada je na ponovljene izbore izašlo 52, 59 % birača. Niska izlaznost ide u korist strankama sa stabilnim biračkim tijelom. To je svakako HDZ koji je još jednom pokazao kako se mobilizira glasačka mašinerija.

2. Pobjeda HDZ-a

Iako ovdje moramo priznati i malu pogrešku, ipak smo za razliku od mnogih medija i političkih analitičara dobro prognozirali da će HDZ slaviti na ovim izborima. Ono gdje smo „fulali“ bila je razlika između dvaju najjačih aktera političke scene. Ogromna HDZ-ova pobjeda, 66 naspram 41, bila je svojevrsni crni labud kojega uistinu nitko nije mogao predvidjeti.

3. Nova lica u politici

Dobro smo predvidjeli da će u Hrvatski sabor ući mnoga nova lica i osvježiti scenu. Pojavile su se i neke potpuno nove opcije poput Domovinskog pokreta Miroslava Škore koji će u budućem sazivu parlamenta imati čak 16 zastupnika. Doduše bit će tu i poneko staro ime, poput Zlatka Hasanbegovića, Ruže Tomašić i Hrvoja Zekanovića. Najveće osvježenje bit će lijevo-zelena koalicija Možemo!, kojoj smo predvidjeli između tri i pet mandata, a oni su osvojili čak osam. Liberalna koalicija bit će također nova opcija s tri mandata. Dobro smo predvidjeli da će u saborske klupe: Tomislav Tomašević, Rada Borić, Katarina Peović, Marin Miletić, Dalia Orešković, Marijana Puljak, Marija Selak Raspudić, Nino Raspudić, a za bracu i seku Škoro nije bilo dileme.

4. Brojna jaka imena i PGS ostaju izvan sabornice

Da bi novi političari mogu doći na scenu, oni stari moraju s te scene otići. Međutim, iz sabora odlaze mladi političari koji nisu osvojili povjerenje birača. Marin Škibola, najmlađi saborski zastupnik koji je radio uistinu dobar posao, nije uspio s vlastitom neovisnom listom ponoviti uspjeh iz 2016. Živi zid praktički je nestao s političke scene, pa tako i Ivan ViliborSinčić i Ivan Pernar. Milan Bandić i „žetončići“ više neće kreirati nacionalne politike, a simpatije birača iz 10. izborne jedinice nije osvojio ni Željko Kerum. Na neuspjeh je već navikao Damir Kajin, a regionalne opcije poput Bure Hrvoja Burića i Unije Kvarnera Marka Borasa Mandića možda bi trebali potražiti neki drugi način proboja na veliku scenu. Takav drugi način nije upalio niti PGS-ovom Dariju Vasilićukojemu smo i prognozirali da će biti preskočen od strane SDP-ovih lovaca na preferencijske glasove.

5. Neuspjeh Vojka Obersnela

Mnogi su bili sigurni da će riječki gradonačelnik uspjeti preferencijskim glasovima izboriti svoj prvi saborski mandat, ali to se nije dogodilo. Vojku Obersnelu bi ovo trebao biti pokazatelj što javnost misli o vođenju grada Rijeke. U gradu na Rječini dobio je 3 232 preferencijska glasa, a HDZ-ov ministar Oleg Butković 5 239. Možda je obećanje o izgradnji kolodvora bio presudan faktor.

Gdje smo promašili?

1. Neizvjesnost

Ipak, moramo istaknuti i neke pogreške. Tu je svakako neizvjesnost koju su prognozirali svi, pa i mi. Rekli smo da bi presuditi mogla dijaspora, ali bili smo u krivu. HDZ je pobijedio u 8 od 10 tuzemnih izbornih jedinica i ostvarili su uvjerljivu pobjedu i bez tri zastupnika dijaspore.

2. Postizborna koalicija HDZ-Domovinski pokret

Još jedna pogrešna prognoza. Sasvim je evidentno kako Plenković i HDZ neće većinu tražiti u suradnji s Domovinskim pokretom. Podršku novom mandataru pružit će zastupnici manjina, HNS-a i Reformista.

3. Broj glasova i mandata Restart koalicije

Naša prognoza bila je 9 mandata Restart koaliciji, 3 mandata HDZ-u te po jedan MOST-u i koaliciji Možemo! Uz naravno ogromnu pogrešku u predviđanjima da će Restart dobiti preko 90 000 glasova. Dobili su ih svega 68 778 i to je uvelike utjecalo da usprkos širokoj koaliciji s IDS-om, HSU-om i PGS-om dobiju rekordno mali broj glasova i mali broj mandata. Ako uzmemo mandate SDP-a i HDZ-a, oni su po prvi puta u ovoj izbornoj jedinici izjednačeni, 4-4. Naša pogreška je u tome što smo Restartu dali jedan više, HDZ-u jedan manje. No, točno smo predvidjeli da će Možemo! i MOST imati po jednog predstavnika u saboru.

Što smo dobili nakon ovih izbora?

Ovi izbori donijeli su nam mnogo toga. Prije svega, Hrvatski sabor mogao bi dobiti predstavnike iz čitavog političkog spektra. Od zelene ljevice, lijevog centra i tzv. socijaldemokrata, preko centrističkih liberala i desnog centra do klerikalne i rigidne desnice. Heterogen sastav i brojna osvježenja mogli bi biti jamac kvalitetnih rasprava, konstruktivnih prijedloga i dosezanja intelektualnog nivoa kakvog je do sada kronično nedostajalo u sabornici.

Apsolutna vlast jedne opcije nikada nije dobra za razvoj pluralizma, no nadajmo se da smo ipak dosegli nekakav nivo demokracije i da sve političke opcije žele sve najbolje za našu domovinu. HDZ-ova vlada ima pred sobom vrlo težak zadatak, a prijedlozi oporbe nisu uvijek destruktivni i zlonamjerni. Možda bi ih iduće četiri godine trebalo malo više poslušati.

Restart koalicija doživjela je poraz, ali bi restart mogao doživjeti SDP. Predsjednik stranke podnio je ostavku, a stranku očekuje iznimno teško razdoblje prilagođavanja novim situacijama. Najprije treba provesti unutarstranačke izbore, a potom razgovarati o novom putu i programu stranke.

Hrvatska politička scena je ipak doživjela restart. Izborne kampanje zasjale su u novom ruhu te su mnoge opcije doživjele uspjeh zahvaljujući novim oblicima izborne promidžbe. Online i digitalne kampanje provodili su MOST i Možemo! te zaslužuju priznanje za inovativnost. Čak je i konzervativni HDZ u finišu kampanje putem SEM optimizacije i kreativnih video spotova Podcast: Sigurna Hrvatska zakoračio u 21. stoljeće. Jedino su Domovinski pokret i začudo Restart koalicija više pažnje posvetili tradicionalnom političkom marketingu. Za ove prve to ne čudi s obzirom na strukturu članova i birača, ali od SDP-a i Restartkoalicije smo puno više očekivali…Ispostavilo se i previše.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram