Povežite se s nama

Vijesti

Što to muči muškarce? Razgovor o “škakljivim” temama sa stručnjacima Poliklinike Primari

Objavljeno

na

Razgovor sa stručnjacima Poliklinike Primari pruža uvid u zdravstvene probleme muškaraca o kojima se često nevoljko priča, ali koji značajno utječu na kvalitetu života. Urolozi doc. dr. sc. Vladimir Mozetič i izv. prof. prim. dr. sc. Dean Markić objašnjavaju koji su to najčešći problemi i kako se mogu liječiti.

Zbog čega pacijenti najčešće dolaze na urološke preglede? Što sve spada pod urologiju?

Najčešći simptomi zbog kojih se pacijenti odluče javiti urologu su: upale, učestalo, učestalo i/ili isprekidano mokrenje, slabiji mlaz kod mokrenja, nekontrolirani bijeg mokraće (inkontinencija), krv u mokraći i/ili ejakulatu,  bolovi u području urogenitalnog sustava, zloćudne bolesti, erekcijska disfunkcija, andropauza (stanje uzrokovano hormonalnim promjenama koje se počinju javljati u četrdesetim godinama života muškarca), kvržice na testisu, neplodnost, prerana ejakulacija

Svi ti simptomi spadaju pod specijalnost urologije. Urologija je grana medicine koja se bavi prevencijom, dijagnostikom i liječenjem bolesti urogenitalnih organa kod muškaraca, kao i urološkog sustava kod žena. U sklopu urologije postoji nekoliko subspecijalnosti, primjerice andrologija, koja obrađuje stanja i oboljenja specifična za muškarce, te urološka onkologija, subspecijalnost urologije u okviru koje se vrši dijagnostika, liječenje i praćenje zloćudnih bolesti urogenitalnih organa u oba spola.

Što se radi na urološkom pregledu i koliko je značajna preventiva?

Liječnik će vas pitati o vašim simptomima, trajanju i težini problema te o prethodnim bolestima i operacijama. Ako vam je neugodno zbog razgovora, sjetite se da je nužno iskreno odgovoriti na sva pitanja kako bi urolog mogao postaviti ispravnu dijagnozu i na taj način vam pomoći.

Nakon razgovora započet će i fizikalni dio pregleda koji uključuje palpaciju trbuha, genitalija i prostate. Kod muškaraca fizikalni pregled uključuje i tzv. digitorektalni pregled ili „onaj pregled“ kojeg se muškarci najviše „boje“. Nerijetko se radi i ultrazvuk urotrakta (bubrega, mokraćnog mjehura i prostate), te i niz laboratorijskih pretraga krvi i mokraće, kako bi liječnici dobili širu sliku funkcioniranja mokraćnog sustava. 

Na temelju razgovora i fizičkog pregleda, urolog će procijeniti potrebu za daljnjim pretragama. Važno je otvoreno razgovarati s urologom o svojim simptomima tijekom prvog pregleda. 

Kod muškaraca se redoviti godišnji preventivni pregledi preporučuju od 50. godine života, odnosno 45. godine ukoliko su u bližoj obitelji imali nekoga sa zloćudnom bolesti prostate.

Zašto muškarci imaju problema s erekcijom i/ili preuranjenom ejakulacijom?

Kao prvo, s obzirom da su ta stanja jako često razlog srama kod muškaraca, važno je naglasiti da se erekcijska disfunkcija i preuranjena ejakulacija mogu liječiti i da o njima treba razgovarati!

Erekcijskom disfunkcijom (ED) se označava nemogućnost postizanja i zadržavanja zadovoljavajuće čvrstoće penisa za normalan spolni odnos, koja je prisutna najmanje 6 mjeseci u najmanje 50% pokušaja. Studije na velikom broju muškaraca pokazale su da polovica muškaraca u dobi od 40-70. godine života ima ED u blagom, srednjem ili potpunom obliku.

Ona se može javiti kao posljedica neke organske bolesti (bolesti srca, šećerna bolest, povišene masnoće u krvi …), može biti psihogenog porijekla ili je često kombinacija ovih uzroka.

Obzirom da erektilna disfunkcija direktno utječe na kvalitetu života muškaraca i njihovih partnera i uzrokuje psihološke posljedice, a ponekad može biti početni znak drugih (npr. kardiovaskularnih) bolesti ne smije se zanemariti.

Preuranjenom ejakulacijom nazivamo situaciju kada se intravaginalna ejakulacija dogodi unutar 1 minute nakon penetracije, te se javlja i češće od teškoća s erekcijom. Zadovoljavajući seksualni život važan je dio svake veze, te rješavanju problema treba pristupiti što ranije. 

U suradnji s drugim specijalnostima moguće je uspješno liječenje ovih neugodnog simptoma.

Koliko često Vam se obraćaju pacijenti s nezadovoljavajućom kvalitetom mokrenja?

Ovo je također jedan od jako neugodnih simptoma koji se najčešće jave u najgorem mogućem trenutku, te izrazito utječe na kvalitetu života..

Problemi s mokrenjem općenito su vrlo česti samo se o njima, kao ni o prije navedenim simptomima ne priča. Pregled urologa preporučljiv je ako imate poteškoće s mokrenjem, kao što su učestalo mokrenje, bol ili peckanje prilikom mokrenja, slab ili prekinut mlaz urina, ili osjećaj nepotpunog pražnjenja mjehura, često noćno mokrenje (više od 2 puta tijekom noći), nekontrolirani bijeg mokraće (inkontinencija) koji se može javiti u oba spola.

Ovaj simptom je također vrlo čest i moguće ga je uspješno liječiti.

Kod kojih uroloških problema se treba hitno javiti liječniku?

Neka od najčešćih stanja su:

Pojava krvi u mokraći: Simptom je često vezan uz uroinfekciju (naročito kod žena), a može biti povezan s ozbiljnijim stanjima poput zloćudnih bolesti.

Pojava krvi u spermi (ejakulatu): može biti posljedica fiziološkog, normalnog, stanja, ali i posljedica upale, te izuzetno rijetko tumora.

Promjene na testisima i koži penisa: Ako na testisima ili koži penisa primijetite kvržice, napetost, promjenu boje kože, svakako se trebate javiti liječniku. To mogu biti bezopasne promjene, ali i naznaka da se u tijelu događaju neke ozbiljnije stvari.

Infekcije mokraćnog sustava: akutne ili ponavljajuće infekcije urinarnog trakta kod žena ili muškaraca (3 i više puta godišnje).  Ukoliko se infekcije zanemare mogu se proširiti i na druge organe urogenitalnog sustava.

Iscjedak iz penisa: obratite pozornost na konzistenciju tekućine, boju i miris. Najčešći uzrok su spolno prenosive infekcije (klamidija, ureaplazma, mikoplazma…), ali i druge upale ili određeni lijekovi.

Bolovi u pojedinim dijelovima urogenitalnog sustava: naročito kada su dugotrajniji i povezani s temperaturom.

Što želite poručiti osobama kojima je neugodno razgovarati o svojim problemima?

Sve navedene pojave često se pojavljuju i mogu se liječiti potpuno diskretno. Potrebno se  samo odlučiti na pregled kod urologa i s njim otvoreno popričati.

Važno je napomenuti da je pregled kod urologa siguran i obavlja se s potrebnim razumijevanjem i poštovanjem prema osobi koja dolazi na pregled. Liječnik će vas obavijestiti o svakom koraku pregleda i odgovoriti na sva pitanja koja imate. Ako imate bilo kakve brige ili nelagodu tijekom pregleda, važno je izraziti ih kako biste se osjećali što ugodnije i kako bi se izazov što uspješnije liječio.

U liječenje i terapijske postupke mogu biti uključeni su i partneri pacijenata, zbog boljeg razumijevanja i  učinkovitosti predloženih terapijskih postupaka. Cilj nam je postići sinergiju i povjerenje između pacijenta i liječnika.

Stručnjaci Poliklinike Primari za sve odgovore stoje Vam na raspolaganju putem telefona 051 500 001 ili maila primari@primari.hr , a više informacija možete pronaći i na službenim stranicama Poliklinike Primari www.primari.hr 

Poliklinika Primari, Partneri Vašeg zdravlja.

 

(promo)

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

03.06.2024.

Prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, od dana 04.06.2024.godine pa sve do kraja lipnja radit će do 13 sati. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 06:30 do 13 sati, dok subotom prodajno mjesto radi od 07:30 do 12 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produživati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže