Povežite se s nama

Svi vi koji ste se ponadali da ćete u ovom tekstu moći pročitati vijest o najnovijem zločinu koji je potresao naš grad na Rječini ostat ćete razočarani.

Navlakuša. Klasična. Pomislit ćete i bit ćete djelomično u pravu. Senzacionalističke vijesti i bombastične najave kojima obiluju moderni masovni mediji nisu očito mimoišle niti najbolji portal na Kvarneru. Mediji su svojevrsni korektiv politike i društva, dok su čitatelji i njihova brojnost jedini kriterij uspješnosti medija. Sukladno tome, spreman sam prihvatiti svaku kritiku koju će ovaj tekst izazvati.

No, jesu li mediji odnosno novinari isključivi krivci za sve veći senzacionalizam ili dio krivice snose i čitatelji kojima se mediji dodvoravaju? Mnogi IT stručnjaci i komunikolozi smatraju da mediji svojim čitateljima trebaju ponuditi ono što oni žele, a ne ono što oni trebaju. Tema je to za vječnu raspravu.

Vijesti iz Crne kronike u prosjeku su najčitanije vijesti na svim portalima. Izuzetak nije niti naš portal, ako zanemarimo poneki patetični tekst o ljubavi prema gradu koji teče ili pljuvačinu po “šta da gradu.” Najviše “klikova”, “lajkova” i “shareova” imaju tekstovi o zapljenama droge, silovanjima, obiteljskom nasilju te ubojstvima kojih je na žalost sve više. Mediji su tu da prenesu vijest, čitatelji su ti koji vijest iz crne kronike čine najčitanijom.

Osobno, nastojim izbjeći crnu kroniku i ostale “crnjake” koji mi ne doprinose kvaliteti života. Kao jedan od kreatora uređivačke politike, nastojim vijesti iz crne kronike potpuno izbaciti s portala. Moji suradnici, kritičari takve politike uvijek naglašavaju: “Ali to nam povećava čitanost, a mi manji portali živimo od klikova…” Pravi novinari nađu kompromis i granicu između senzacionalizma i vjerodostojnosti.

Stoga, tekst ovakvog “bombastičnog” naslova zapravo je apel čitateljima da umjesto crnom kronikom svoju žeđ za informacijama utaže pozitivnim vijestima, tekstovima o njima zanimljivoj temi, novostima iz kulture, sporta, zatim kratkim pričama, zanimljivim kolumnama i tekstovima naših suradnika koji pišu “za svoj gušt” i na kraju ako baš morate – reagiranjima i svakodnevnim proglasima našeg gradonačelnika.

Za kraj, citirao bih riječi djevojčice koja je u nekoliko rečenica sažela sve sam čitateljima htio poručiti.gita

“Životinje su lijepe
Neki ljudi su lijepi
Drugačijost je lijepa.

Ljuti ste jer ste umorni
Tužni ste jer ste zli

Ja sam Gita i ja volim cijeli svijet!”

Gita je jedna draga i pametna djevojčica. Gita ne čita crnu kroniku. Budite kao Gita.

Pozivamo vas i da sudjelujete u našoj novoj anketi te nam otkrijete koje teme vas na portalu Fiuman najviše zanimaju.

Koje teme vas najviše zanimaju na Fiuman.hr-u?

Pogledajte rezultate

Loading ... Loading ...