Povežite se s nama

Mozaik

Strobo rasvjeta osvjetljavat će Rječinu ovisno o brzini toka

Objavljeno

na
Pretprogrami Rijeke 2020 EPK nastavljaju se u petak, 11. listopada s početkom u 20 sati predstavljanjem dvije intervencije u prostoru nastale kao suradnički projekt hrvatske umjetnice Ivane Franke i finskih arhitekata Tommija Gronlunda i Petterija Nisunena.

Prva instalacija, nazvana Time Slip, svjetlosna je instalacija na mostu preko Rječine. Pozvani umjetnici će privremenom intervencijom osuvremeniti tradicionalno mjesto okupljanja mladih i epicentar riječkog urbaniteta, u dosluhu s temom vode koja je jedna od krovnih tema Rijeke 2020 – EPK i programskog pravca Slatko i slano u okviru kojeg intervencija nastaje.

Instalirat će se strobo rasvjeta u dužini od 22,5 metra koja će biti programirana na način da se njezin  intenzitet mijenja ovisno o brzini toka Rječine. Time će se postići efekt pulsiranja svjetla u ritmu rijeke. Instalacija će biti spojena na gradsku rasvjetu, uključivat će se (i gasiti) kao i ostala gradska rasvjeta i bit će u funkciji javne rasvjete.

Druga instalacija, nazvana Imminence, zvučna je instalacija koja uključuje vodu, a bit će predstavljena u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti do kojeg će se doći šetnjom nakon predstavljanja prve instalacije. Voda je nit vodilja i druge instalacije osmišljene za trenutno nenastanjene prostorije u prizemlju MMSU. Instalacija se sastoji od mreže staklenih cjevčica kroz koje curi voda. Ova instalacija istih autora tako sjedinjuje elemente vode, svjetla i zvuka te time aktualizira naličje novog gradskog kulturnog centra koji nastaje u postinudstrijskom kompleksu Benčić. Smjestivši se u oronuli dio Muzeja, instalacija će komunicirati ideju vode kao regenerativnog i dinamičkog elementa, ugroženog klimatskim promjenama koje životne uvjete čine upitnim, a opstanak rizičnim. Na proljeće 2020. bit će izložena u galeriji Anhava u Helskikiju u okviru predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije.

U ovoj i idućoj godini MMSU u sklopu programa Europske prijestolnice kulture priprema niz intervencija posvećenih temi javnog prostora koje će pridonijeti fizičkim i simboličkim modifikacijama urbanog krajolika Rijeke.

Bit će to svjetlosne i zvučne instalacije, performativne akcije, street art i druga suvremena rješenja memorijalnog karaktera, na potezu uz Rječinu do njezina izlaza na more, i od Delte do kompleksa Benčić. Svima im je zajednički cilj oživljavanje trenutno nedostupnih ili zanemarenih urbanih zona i otvaranje novih mjesta susreta i javnog života.

Ivana Franke je hrvatska vizualna umjetnica koja se bavi istraživanjem svjetla usredotočujući se na perceptivne pragove. Od nekoliko desetina međunarodnih izložbi izdvajamo Schering Stiftung Project Space uBerlinu (2017.), Biennale u Shanghaiu (2016.), Peggy Guggenheim, Venecija (2011.), Deutsche Guggenheim, Berlin (2012), Manifesta 7 (2008.), Biennale u Veneciji (2007.), i MoMA P.S.1. (2001).

Tommi Gronlund i Petteri Nisunen djeluju kao umjetnički dvojac iz Helsinkija od polovice devedesetih, nakon završenog studija arhitekture. Do sada su ostvarili desetak javnih radova i sudjelovali na pedesetak žiriranih međunarodnih izložbi od koji izdvajamo Bijenale u Veneciji (2001.), Bijenale u Moskvi (2009.), Art Unlimited, Basel Art fair (2005.).

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram