Povežite se s nama

Fiuman Plus

Stručni tim riječkog ViK-a svakodnevno provjerava kvalitetu riječke vode

Objavljeno

na
Svaki dan pijemo vodu iz slavine. Prije nego što mi otvorimo slavinu i natočimo čašu naše riječke vode, ona prijeđe vrlo dugačak put. „ Kako bi do slavine svakog potrošača stigla sigurna i zdravstveno ispravna voda za ljudsku potrošnju, pružanje usluge vodoopskrbe provodi se uspostavljenim sustavom samokontrole Plana sigurnosti vode namijenjene za ljudsku potrošnju koji je odobren rješenjem Ministarstva zdravstva. U našem laboratoriju svakodnevno se provode analize uzoraka koji se uzimaju na cijelom vodoopskrbnom sustavu u svim fazama procesa vodoopskrbe. Od samog zahvaćanja vode izvorišta, procesa dezinfekcije i distribucije vode putem vodosprema i vodoopskrbne mreže.“  – objasnila je Danijela Lenac, rukovoditeljica Službe kontrole kvalitete vode i sanitarnog nadzora ViK-a Rijeka. 

Za provjeru kvalitete vode koju konzumiramo zaduženi su djelatnici Vodovoda i kanalizacije Rijeka. Službu kontrole kvalitete vode i sanitarnog nadzora čine tri odjela u kojima je zaposleno ukupno 10 djelatnika: Odjel laboratorija za kontrolu kvalitete vode, Odjel sanitarnog nadzora i Odjel sustava kvalitete za sigurnost vode.

U internom ovlaštenom laboratoriju svakodnevno se provode analize riječke vode. Cijeli proces počinje uzimanjem uzoraka vode za analizu. Djelatnici Službe kontrole kvalitete vode i sanitarnog nadzora ViK-a Rijeka dnevno na terenu u prosjeku prikupe 30-ak uzoraka vode. Uzorci se zatim pažljivo transportiraju do laboratorija gdje počinje njihova analiza. „ Analizom uzoraka određuju se parametri zdravstvene ispravnosti vode za ljudsku potrošnju: senzorski, fizikalno-kemijski i mikrobiološki.  U cilju osiguranja zdravstvene ispravnosti vode za ljudsku potrošnji prvi rezultati analiza dobiju se isti dan kada je i provedeno uzimanje uzoraka, dok se rezultati svih mikrobioloških analiza očitavaju kroz 72 sata.“– rekao je Dino Cvitan, voditelj Odjela laboratorija za kontrolu kvalitete vode ViK-a Rijeka.

Voda prolazi stroge provjere zdravstvene ispravnosti. Na svakom uzorku vode provode se sveobuhvatne analize kako bi se pravovremeno utvrdila prisutnost parametara koji mogu utjecati na njenu zdravstvenu ispravnost i sigurnost. „ Osim svakodnevnih internih ispitivanja, kvaliteta vode prolazi i mjesečnu kontrolu koju provode neovisni laboratoriji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije u sklopu Državnog monitoringa za potrebe sanitarne inspekcije.   – dodao je Zlatko Magdalenić, inženjer sustava kvalitete za sigurnost vode ViK-a Rijeka. 

Riječka voda je poznata po svojoj kvaliteti, čistoći i osvježavajućem okusu. „Sva izvorišta šireg riječkog područja nalaze se na krškom području. Svrstavaju se u umjereno tvrde vode koje su prirodno pogodne za piće i za čiju je uporabu dovoljan samo postupak dezinfekcije klorovim dioksidom. Ne postoji potreba ni za kakvim dodatnim tehnologijama za obradu riječke vode, a jednako tako ne postoji niti potreba za kućnim uređajima za obradu vode za piće. Riječka voda je doista kvalitetna, u slivnom području riječkih izvorišta nema zagađivača koji bi utjecali na njenu kvalitetu“ – naglasila je Danijela Lenac, rukovoditeljica Službe kontrole kvalitete vode i sanitarnog nadzora ViK-a Rijeka.

Stručnost tima Službe kontrole kvalitete vode i sanitarnog nadzora ViK-a Rijeka omogućuje nam da imamo povjerenje u svaku kap vode koja dolazi iz naših slavina. Danijela Lenac, Dino Cvitan i Zlatko Magdalenić dio su tima koji svoj posao radi s velikom predanošću, ali i odgovornošću – osiguravaju da svaki građanin ima pristup čistoj, sigurnoj i zdravstveno ispravnoj vodi za ljudsku potrošnju. Oni su nevidljivi čuvari naše riječke vode u kompleksnom sustavu vodoopskrbe.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

18.07.2024.

TD Rijeka plus obavještava javnost kako je izvršena preregulacija dijela ulice Kučićki put između Fužinske ulice i Ulice Kampanja. Dosadašnja dvosmjerna regulacija prometa postaje jednosmjerna i to iz smjera Fužinske ulice prema Ulici Kampanja.

Fiuman Plus

Društvene mreže