Povežite se s nama

Vijesti

Sudski vještak utvrdio: Autobus Autotroleja nije imao ispravni kočioni uređaj

Objavljeno

na

Foto: Vedran Karuza/Novi listProteklih mjeseci portal Fiuman.hr u više je navrata upozoravao na zabrinjavajuće stanje u gradskoj tvrtki Rijeka plus kojoj se na čelu nalazi direktor Željko Smojver, a koja je zadužena za održavanje autobusa Autotroleja. Pokvareni autobusi Autotroleja na prometnicama diljem županije postali su gotovo uobičajena slika, a nisu nerijetki ni prizori autobusa u plamenu.

Jedna od težih prometnih nesreća u kojima je sudjelovao autobus Autotroleja zasigurno je ona iz kolovoza 2018. godine kad se na Brašćinama zabio u zid te je tom prilikom 92-godišnji muškarac zadobio teške tjelesne ozljede.

Iz Autotroleja su isticali da je vozač aktivirao ručnu kočnicu, a policija je također provela očevid nakon kojeg su utvrdili da “vozač autobusa prije izlaska nije poduzeo sve mjere kojima bi spriječio da autobus sam krene s mjesta gdje je ostavljen”.

Autotrolej je u ovom slučaju angažirao sudskog vještaka kako bi doznali pravi razlog te teške prometne nesreće u kojoj je teško ozlijeđen nesretni putnik te je utvrđeno kako je vozač autobusa prije izlaska uključio kočnicu, a osam minuta kasnije došlo je do samospuštanja kočnice kad se u vozačkom prostoru nitko nije nalazio.

“U 18 sati 50 min i 10 sek autobus je zaustavljen na stajalištu. Vozač je uključio kočnicu pomoću poluge lijevo u 18 sati 50 min i 45 sek te je nakon ispisa nekih papira napustio autobus u 18 sati 51 min i 31 sek. Kamera u prostoru vozača registrirala je u 18 sati 58 min i 36 sek naglo samospuštanje poluge kočnice i to kada se u vozačkom prostoru nije nalazio vozač ili neka druga osoba te se tada autobus pokrenuo padom kolnika, dostigao brzinu od 55,10 km/h pri kojoj je u 18h 59 min i 9 sek prednjom stranom naletio na neku prepreku. U isto vrijeme kamera u putničkom prostoru registrirala je pad putnika.

Nakon provedenog vještačenja proizlazi sljedeće: Do pokretanja autobusa došlo je zbog samospuštanja poluge kočnice u nulti položaj u trenutku kad u prostoru vozača nije bilo nikoga. Poluga kočnice kod ispravnih kočionih uređaja ne bi se mogla sama spustiti”, navodi se u izvještaju sudskog vještaka Antona Radolovića.

Za komentar ove situacije zamolili smo i gradonačelnika Vojka Obersnela te ćemo njegov odgovor objaviti odmah nakon zaprimanja.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram