Povežite se s nama

Trosatna predstava ‘Trilogija o hrvatskom fašizmu’ ponovno će zasigurno uzburkati duhove na riječkoj sceni zahvaljujući svastici od sirovog mesa koja je postavljena na pločniku na samom ulazu u našu nacionalnu kazališnu kuću, a sve su osiguravali brojni prisutni policajci. Evo što o predstavi kaže Tportalova novinarka Nina Ožegović:

‘Trilogija o hrvatskom fašizmu’ redatelja i dramaturga Olivera Frljića i Marina Blaževića, premijerno je izvedena u ponedjeljak navečer na Dan antifašističke borbe u riječkom HNK Ivana pl. Zajca, gdje ju je slobodoumna riječka publika, koju su čuvali brojni policajci, ispratila gromoglasnim pljeskom i odobravanjem, pokazavši da je razumjela i podržala njihovu doista specifičnu kazališnu poetiku u kojoj se beskompromisno propituju i kritiziraju hrvatska politika i kultura od ’90-ih do danas.

‘Trilogija o hrvatskom fašizmu’ sastavljena je od triju predstava tandema Frljić/Blažević: započela je u 21.30 ispred kazališne zgrade izvedbom aktualiziranih ‘Bakhi’, koje su premijerno izvedene pa zabranjene na Splitskom ljetu 2008. godine, a nastavljena je predstavama ‘Aleksandra Zec’ i ‘Hrvatsko glumište’ na sceni kazališta, koje su u tom novom poretku funkcionirale kao tri čina jedne zastrašujuće i tegobne cjeline, koja gledatelje bombardira pitanjima i prožima emocijama, provocira i oduševljava, ali nikako i nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Naime, predstava se bavi, kao i većina ostalih Frljićevih komada, temama koje službena politika zaobilazi: skrivanjem i negiranjem ratnih zločina počinjenih tijekom rata u Hrvatskoj protiv građana nehrvatske nacionalnosti, čiji počinitelji još nisu sankcionirani, zatim pitanjem konkretne žrtve te odgovornosti za počinjene zločine, ali i pitanjima Crkve i njene suodgovornosti u cijeloj priči te sudstva i kulture, posebno kazališta i kazališne zajednice, koji u devedesetima nisu reagirali na te događaje.

Zapravo, u tom novom miksu ‘Trilogija o hrvatskom fašizmu’ pokazuje i prokazuje kontinuitet hrvatske politike od Sanaderova govora na splitskoj Rivi do retorike i javnih nastupa predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, čiji je govor, izrečen nakon pobjede Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima, također uključen u predstavu. Takvim pristupom ‘Trilogija o hrvatskom fašizmu’ preko kazališnog čina suočava hrvatsko društvo s vlastitim zločinima i propustima vlastitog sustava.