Povežite se s nama
Sve je spremno za sezonu kupanja – more je čisto, plaže opremljene, a oštećenja sanirana.

Prema riječima dr. Karle Mušković iz Odjel gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb, u 2015. godini uzorci mora uzeti su sa 21 plaže i po pojedinačnim ocjenama sve mjerene točke bile su podobne za kupanje. „Većina je plaža bila izvrsne kvalitete, osim plaže Grčevo koja je dobila nezadovoljavajuću ocjenu jer se pokazalo da na njoj postoji veći rizik od fekalnog onečišćenja. Sporna je i plaža Kantrida-istok koja već par godina ima lošije rezultate“, rekla je Mušković. Međutim, istaknula je da su danas stigli i rezultati prvog ovogodišnjeg ispitivanja kakvoće mora prema kojima su sve plaže zadovoljavajuće kvalitete i pogodne za kupanje. „Najveći broj mjernih točaka pokazao je izvrsnu kvalitetu mora“, rekla je Mušković. Detaljnije informacija o kakvoći mora možete pogledati ovdje.

Izvješće o mikrobiološkoj kakvoći mora temelji se na izvješću županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo koje svake godine vrši analizu mora, ali i na Uredbi o kakvoći mora. More se svake godine ispituje u sezoni kupanja i počinje se analizirati krajem svibnja pa sve do kraja rujna. „Treba naglasiti da naša Uredba ima puno strože kriterije od europskih propisa jer želimo pravovremeno reagirati ako mjerene točke pokažu loše rezultate zbog onečišćenja. Ono što je kod nas nepodobno za kupanje, po europskim propisima nije“, objasnila je Mušković.

Dodala je i da su dvije plaže do sada zadovoljavale sve uvjete za prestižnu Plavu zastavu, plaža Kostanj i plaža Ploče, te se nada da će i ove godine biti tako. Osim toga, plaža za invalide Kostanj, ove će godine dobiti i dva licencirana spasioca za što će se iz gradskog proračuna izdvojiti 54 tisuće kuna.

Grad Rijeka je za održavanje riječkih plaža ove godine osigurao 4,2 milijuna kuna iz sredstava Plana upravljanja pomorskim dobrom u 2016. Nekoliko plaža je dodatno posuto šljunkom: plaže za  pse Igralište i Brajdica, plaža Grčevo, Sablićevo i plaža Ploče. Izvedeni su i radovi za sigurno korištenje plaža i prilaza, popravljene dotrajale ograde i penjalice te postavljeni koševi za košarku na vodi na plaži Igralište, Grčevo i Kostanj. Psihološke brane postavljene su na plažama, Kostanj, Igralište, Grčevo i Skalete, a nove plašteve dobile su svlačionice na plažama Grčevo, Ružićevo, Park hotel, Glavanovo, Brgudi, Igralište, Vila Nora, Bivio, S zavoj i Preluk. Za sezonu kupanja montirano je korito tobogana na plaži Bivio, postavljene su dvije nove penjalice na plažama Lungo mare i jedna na plaži Park hotel- zapad. Osim toga, laža Lungo mare dobila je novo sunčalište, a popravljena su ograde i ulegnuća obalnog puta.

Na plaži Igralište za ovogodišnju sezonu kupanja izveden je novi ulaz osobama s invaliditetom u more putem betonske rampe s ogradom, a na plaži Kostanj sanirana su oštećenja obalnog zida te popravljena ograda uz stubište. Izrađene su i penjalice za kupače radi poboljšanja pristupa moru na nepristupačnim mjestima na plaži Lungo mare i Park Hotel.

Sredstvima Programa održavanja komunalne infrastrukture financirat će se čišćenje plaža i mora, privremenih priključaka (montažu, demontažu i dežurstva), održavanje razvodnih ormara te atestiranje elektroinstalacija i utrošak vode i struje na plažama u ukupnom iznosu od 1.720.000 kuna. Radi sportsko-rekreacijskih sadržaja na plažama izdana su koncesijska odobrenja za obavljanje djelatnosti ugostiteljstva i trgovine na plažama Igralište, Bivio, Vila Nova i Grčevo, i to za postavljanje montažnih objekata. Na plaži Ploče u tijeku je davanje koncesijskog odobrenja za postavljanje terase tvrtki Hemingway, s kojom je Grad Rijeka zaključio ugovor o koncesiji koji je u tijeku.

Gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je kako je iz izvješća očito da je Grad Rijeka poduzeo sve što je mogao da sezona kupanja počne uspješno. „Možemo biti zadovoljni s kvalitetom mora na riječkim plažama, posebno kad znamo da su one u neposrednoj blizini jedne velike urbane aglomeracije i činjenicu da živimo na kraškom području. Izgradnjom kolektora i kanalizacijskog sustava uspjeli smo u potpunosti spriječiti nekontrolirano izlijevanje otpadnih voda u more, no očito je da na nekim lokacijama još treba poraditi na specifičnim poslovima“, reko je gradonačelnik.

Nastavak izgradnje kanalizacijskog sustava u Rijeci, rubnim dijelovima grada i naseljima oko Rijeke i dodatno će doprinijeti još boljim rezultatima kakvoće mora, naglasio je gradonačelnik Obersnel te najavio da će se u narednom periodu raditi na aktivnostima koje će i poboljšati i kvalitetu i dostupnost plaža. Naime, Grad Rijeka trenutno radi na izvedbi projekta na plaži Kostanj kojim će se dodatno proširiti površina plaže za invalide, a u fazi realizacije su i popravci nekih pristupnih puteva, prije svega pećinskim plažama. „Koriste se i sredstva dobivena na natječaju Ministarstva turizma za izradu projektnih rješenja šetnica na zapadnom dijelu grada s ciljem da povežemo sve plaže, od stadiona Kantrida do Preluka. Uz to, stvorit će se preduvjeti da uz šetnicu bude prostora i za rekreaciju i u sezoni kupanja i izvan nje. Vjerujem da ćemo već iduće godine krenuti i u realizaciju ovog zahtjevnog projekta“, rekao je.

Grad Rijeka