Povežite se s namaRijeka je sve zanimljivija turistima što potvrđuju i pokazatelji u prvih sedam mjeseci ove godine. Samo u srpnju ostvareno je 17 posto dolazaka te 26 posto noćenja više nego u istom razdoblju protekle godine. Posebice raduje rast broja privatnih iznajmljivača, koji su ove godine po prvi puta ostvarili više noćenja nego riječki hoteli. U ovom trenutku u Rijeci registrirana su 522 privatna iznajmljivača, koji raspolažu 2870 ležajeva, 10 kuća za odmor, 628 apartmana i 71 sobom.

„Očito je da su trend rasta broja turista i pozicioniranje Rijeke kao zanimljive turističke destinacije prepoznali i brojni sugrađani, odlučili se za poduzetničku aktivnost kroz iznajmljivanje svojih apartmana, kuća i stanova, što je prije pet godina bilo gotovo nezamislivo,“ kazao je gradonačelnik Obersnel, dodavši kako su cijelom tom ugođaju i broju turista zasigurno pridonijele i brojne manifestacije koje su se događale u ljetnom periodu, kao što su Fiumanka, Fiumare, Riječke ljetne noći, Dječji festival Tobogan, MIK, Ljeto na Gradini, Ljeto u Starom gradu i Ljetno Art kino.

Gradonačelnik se posebno zahvalio dijelu riječkih ugostitelja koji su se i ove godine uključili u organizaciju većeg broja događanja, kao što su Riječka zvečka na Donjoj Vežici ili pak caffe baru Corto Maltese na Terminalu. Njima su se ove godine pridružili i ugostitelji u samom centru grada, smješteni na Koblerovom i Pavlinskom trgu te Trgu Šišmiš, organizirajući čitav niz uspješnih manifestacija koje su dobro prihvaćene. Gradonačelnik je izrazio nadu kako će se takva praksa nastaviti, ne samo tijekom idućeg ljeta, već i prilikom drugih razdoblja godine, primjerice Dana sv. Vida ili Rijeka adventa.

Grad Rijeka s druge strane nastavlja s aktivnostima koje će Rijeku učiniti ljepšim i ugodnijim gradom u sinergiji s projektom Europske prijestolnice kulture. Upravo danas objavljen poziv za vraćanje srednjovjekovnog zida na Klobučarićev trg, u sklopu zgrade koja tamo nedavno izgrađena, a osim tih, u narednih nekoliko mjeseci trebali bi biti gotovi i opsežni radovi na zamjeni stolarije HNK Ivana pl. Zajca. Radovi vrijedni 1,5 milijuna kuna se financiraju iz gradskog proračuna, točnije spomeničke rente.

Grad Rijeka