Povežite se s nama


U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u organizaciji Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije održana je svečana akademija u povodu Dana antifašističke borbe i Dana državnosti.

Nakon što je minutom šutnje odana našim palim braniteljima i svima koji su pali u Drugom svjetskom ratu, uzvanicima su se obratili gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel i župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina.

Gradonačelnik Obersnel u ime svih Riječana naglasio je da se postignuća i žrtve hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata, kao i one antifašističkih boraca iz 2. svjetskoga rata, okončanoga prije 70 godina, ne zaboravljaju. Dodao je kako tim žrtvama zahvaljujemo svakim novim riječkim i hrvatskim uspjehom te naglasio kako tim žrtvama dugujemo, jer su omogućili da današnje generacije žive u gradu koji napreduje i mijenja se, u gradu koji zna što želi i kakav želi postati. Gradonačelnik se posebno osvrnuo na jučerašnji incident prilikom kazališnog performansa u sklopu Riječkih ljetnih noći.

“Zovi samo zovi, svi će sokolovi za te život dati… – to je jučer, u pozadini kazališnog performansa koji se pretvorio u incident, pjevala manja skupina ljudi koja se predstavlja braniteljima iz Domovinskog rata. Ne znam im imena niti braniteljski put, ali znam da nitko u ovom trenutku ne mora dati život za Hrvatsku slobodu jer je Hrvatska slobodna. Rijeka je slobodna. Ta sloboda izrasla je najprije na oslobođenju od fašizma u Drugom svjetskom ratu, a onda i na ostvarenju samostalne i neovisne Republike Hrvatske obranjene u Domovinskom ratu.

Bitke koje danas moramo voditi , drugačije su. Nisu u pitanju životi, krv i oružje, u pitanju su riječi i simboli. U slobodi koja je izborena i ostvarena govor mržnje ne smije nadglasati toleranciju i zdrav razum. Da bismo to postigli, govor mržnje ne smije biti ignoriran, ne smije biti zanemaren. Pozivam vas da ga uvijek i svugdje primijetimo i da ga ponizimo snagom naših riječi, snagom naših srca i snagom naše riječke otvorenosti i slobode!” poručio je gradonačelnik Obersnel.

Zajedno s gradonačelnikom čestitavši građanima Dan državnosti i Dan antifašističke borbe, župan Komadina kazao je:
“Od strahota Prvog i Drugog svjetskog rata Europa se do danas nije u potpunosti oporavila, a nas je zadesio 90-tih i novi, Domovinski rat u kojem smo branili i obranili državne granice i suverenost. Praktički je svaka generacija imala svoj rat, imala je izazov na koju stranu treba stati i kako se treba odrediti prema zlu. Možemo biti ponosni što je Hrvatska uvijek znala stati na stranu pravde. I hrvatski antifašisti i heroji Domovinskog rata stali su u obranu ljudskog dostojanstva i pravednijeg društva,” kazao je župan Komadina.

Njima u spomen, Primorsko-goranska županija realizirala je dva važna projekta, obnovu Spomen-muzeja Lipa u suradnji s Općinom Matulji. Muzej je otvoren uoči ovogodišnjeg komemorativnog skupa “Lipa pamti” kao doprinos očuvanju sjećanja na žrtve fašističkog terora. Također, u suradnji s braniteljskim udrugama pripremljen je projekt Spomen-sobe Domovinskog rata, koja će biti uskoro otvorena u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci.

U prigodnom programu nastupila je učenica 2. razreda srednje glazbene škole Ivan Matetić Ronjgov Leana Paladin, koja je uz klavirsku pratnju prof. Oksane Zvinekove izvela skladbu “Jalta, Jalta” te Muška klapa Kastav koja je izvela pjesme Bodulska beseda, Mom zavičaju i Bilo vavek veselo.

Grad Rijeka