Povežite se s namaU Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka održali su svečanu akademiju povodom 25. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Na svečanoj akademiji govorili su župan Zlatko Komadina i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, a u prigodnom programu nastupili ženska Klapa Luka te na violini Matej Mijalić, učenik II. razreda srednje Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova.

Župan Komadina podsjetio je da je u roku od 6 mjeseci od proglašenja neovisnosti, Hrvatsku međunarodno priznalo 12 zemalja tadašnje Europske zajednice, a istog dana istom odlukom pridružile su se Austrija, Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Poljska i Švicarska.

“Ostvarili smo san mnogih generacija  o samostalnoj, slobodnoj i suverenoj državi. Nažalost, uz velika stradanja, žrtve i previše izgubljenih života. Ovo je prilika da se prisjetimo tih godina stvaranja temelja naše države  te iskreno i duboko  zahvalimo i odamo priznanje u prvom redu hrvatskim braniteljima, bez čije hrabrosti, odlučnosti i žrtava ne bi ostvarili puni državni suverenitet”, istaknuo je župan dodavši da je odgovornost sadašnje vlasti zaustaviti siromaštvo, egzodus mladih građana i rad na stvaranju države zadovoljnih ljudi.