Povežite se s namaSveučilište u Rijeci, odnosno rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija preuzela je u subotu, 26. svibnja 2018. jednogodišnje predsjedavanje Rektorskom konferencijom sveučilišta iz alpsko-jadranske regije (Alps-Adriatic Rectors’ Conference – AARC).

Svečana primopredaja predsjedavanja održana je u Auli Magni Rektorata Sveučilišta u Rijeci, a rektorica Prijić Samaržija preuzela je predsjedanje od trenutnog predsjedavajućeg prof. dr. sc. Pétera Földesia, rektora Sveučilišta Széchenyi István, Győr, Mađarska, simbolično preuzevši ploču na natpisom Unity in Diversity, motom AARC-a.

Rektorska konferencija broji 47 članica iz: Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Njemačke, Madžarske, Italije, Srbije i Slovenije. Osnovana je 1979. godine i iduće će godine slaviti 40 godina osnutka.

Pozdravne govore održali su: gradonačelnik Rijeke mr. sc. Vojko Obersnel, direktorica Trgovačkog društva Rijeka 2020 gđa Emina Višnić i predstavnik Primorsko-goranske županije g. Marko Mataja Mafrici, županijski vijećnik.

”Sveučilište u Rijeci posvećeno je motu Konferencije ‘Ujedinjeni u različitosti’, kao i njegovanju izvrsnosti, solidarnosti i raznovrsnosti. Velika je čast, ali i odgovornost preuzeti ovo predsjedavanje. Raduje me što se ono dogodilo upravo u godini u kojoj obilježavamo 45 godina Sveučilišta i 385 godina visokoga obrazovanja u Rijeci. Obvezujem se da ću se tijekom ovog jednogodišnjeg predsjedavanja voditi motom riječkih isusovaca Semper magis, uvijek više”, obratila se rektorica prisutnima.

Primopredaja je održana u sklopu generalne skupštine Rektorske konferencije, koja se održavala u petak i subotu, 25. i 26. svibnja 2018, a čiji je domaćin bilo Sveučilište u Rijeci. Ovogodišnja je skupština AARC-a značajna, jer se radilo na formiranju strategije za nadolazeće četverogodišnje razdoblje od 2018. do 2022.