Povežite se s nama

Vijesti

Sveučilište u Rijeci službeno predstavilo novi studij – Farmaciju

Objavljeno

na

Na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci danas, 16. srpnja 2021. održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljana Farmacija – novi studij Sveučilišta u Rijeci. Studij farmacije na Sveučilištu u Rijeci izvodit će se kao petogodišnji studij, odnosno integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij. Studij započinje od iduće akademske godine, a izvodit će ga zajednički Medicinski fakultet i Odjel za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci.

Konferenciji za medije prisustvovali su:

  • Ivica Šušak, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja (putem videoveze)
  • prim. Željko Plazonić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva
  • Ivo Usmiani, predsjednik UO Jadran galenskog laboratorija d. d.
  • prof. dr. sc. Siniša Tomić, ravnatelj HALMED-a (Agencije za lijekove i medicinske proizvode)
  • prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci
  • prof. dr. sc. Marta Žuvić, prorektorica za studije, studente i osiguravanje kvalitete
  • prof. dr. sc. Goran Hauser, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci
  • izv. prof. dr. sc. Igor Jurak, zamjenik pročelnice Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci
  • prof. dr. sc. Alen Ružić, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Rijeka

Uz pozdrave prisutnima i zahvale prisutnim predstavnicima partnera s kojima je Sveučilište u Rijeci surađivalo na donošenju ovoga studijskog programa, uvodno se obratila rektorica Prijić Samaržija: Ovo je studij o kojem se promišlja već desetak godina i sada konačno postaje stvarnost. Da je to atraktivan i prepoznat studij govori dovoljno činjenica da imamo čak 581 prijavu studenata na 30 mjesta, kolika je upisna kvota. Studij će biti petogodišnji i cijeli je postupak akreditacije bio složen, budući da se radi o reguliranoj profesiji te ga je valjalo uskladiti i s europskim regulativama. Veliku sm podršku imali od predstavnika ovdje prisutnih partnera te također Hrvatske ljekarničke komore i Farmaceutsko-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu. Magistri farmacije u cijeloj su zemlji deficitarno zanimanje, a od sada će, osim u Zagrebu i Splitu, taj kadar obrazovati i Rijeka. Naša se regija opredijelila za dva područja pametne specijalizacije, a to su pomorstvo i zdravstvo pa i u tom smislu ovaj studij predstavlja dodanu vrijednost za naš kraj.

Putem videoveze predstavljanju je nazočio državni tajnik Šušak, koji je istaknuo: Intencija je hrvatske Vlade da potiče razvoj deficitarnih zanimanja, a sve sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Farmacija u Rijeci najbolji je odgovor na zahtjeve dinamičnog i sve zahtjevnijeg tržišta rada, jer na je visokom drugom mjestu prema deficitarnosti u Hrvatskoj. Ovim se studijem jača i konkurentnost Sveučilišta u Rijeci i njihovih studenata.

Sprega obrazovanja i znanosti, uz praćenje zahtjeva tržišta i tržišta rada na primjeru je ovog studija pokazala da je uzor na razini Hrvatske. Sveučilište u Rijeci ‘snima’ realne potrebe tržišta rada i prema njima promišlja svoje studijske programe, kazao je prim. Plazonić.

Dekan Hauser, kao predstavnik institucije koja je jedna od nositelja ovog studijskog programa, istaknuo je: Želim zahvaliti svim nastavnicima na Medicinskom fakultetu, koji će preuzeti i dodatne obveze u izvođenju ovog studija. Naš je Fakultet, kao najstarija i najveća sastavnica UNIRI, uvijek spreman na nove izazove i iskorake.

Suradnja sa Sveučilištem je dobra, a s pokretanjem ovog studija bit će još i bolja. Sanjao sam o tome da jednom imamo studij Farmacije u Rijeci i to se sada ostvaruje. JGL je nastavna baza UNIRI za područje biotehnologije, a vjerujem da će uskoro biti i za područje farmacije. Farmacija je jedna od strateških industrija i važno je što ćemo u Rijeci imati vlastiti ‘bazen’ kadrova, naglasio je g. Usmiani.

Ravnatelj Tomić zahvalio je rektorici, te naglasio: Rektorica nas je sve umrežila i zajedno smo kreirali ovaj studij. Bilo je u početku i nekih prijepora oko toga treba li on više naginjati ljekarništvu ili industriji lijekova, ali smo na kraju iznjedrili vrlo izbalansiran studij, sukladan europskim regulativama. Poučeni dobrim iskustvo kadrova s riječkog Medicinskog fakulteta i Odjela za biotehnologiju, očekujemo i ovdje odličan izbor kadrova.

Razvijanje novih znanja uvijek je važno i rekao bih neophodno. KBC Rijeka, kao najveća nastavna sveučilišna baza, uvijek je spreman za suradnju na dobrim projektima. Ljekarništvo se brzo i stalno mijenja i stalno smo pred novim i sve složenijim zahtjevima. U posljednjih smo godinu dana pokrenuli studij Logopedija i studij Farmacija – dva vrlo deficitarna studija i to je uistinu važan iskorak sa Sveučilišta u Rijeci. U Rijeci ne bi bilo isto živjeti da nema ovog Sveučilišta, zaključio je ravnatelj Ružić.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram