Povežite se s nama

Vijesti

Sveučilište u Rijeci želi postati centar za edukaciju i istraživanje na temu holokausta

Objavljeno

na
Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci jučer je ugostio veleposlanika Izraela Nj. E. Ilana Mora, koji je posjetio Odsjek za povijest zbog uvođenja i provedbe sustavnog obrazovanja o holokaustu. Posjet Fakultetu Mor je iskoristio za druženje sa studentima, istaknuvši zadovoljstvo što im je mogao prenijeti saznanja o holokaustu, a upravo je ta tema bila i jedan od razloga njegovog posjeta jer od ove akademske godine na Filozofskom su fakultetu uvedena četiri nova kolegija posvećena povijesti holokausta, antisemitizma i fašizma u sklopu međunarodnog projekta Claims Conference University Partnership Program.

Time je Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci postao jedina institucija u Hrvatskoj koja nudi kolegije o holokaustu na preddiplomskoj i diplomskoj razini visokoškolskog obrazovanja, a suradnja s Claims Conferenceom pozicionira Sveučilište u Rijeci među grupu elitnih sveučilišta koji provode ovakve obrazovne programe koje su evaluirali vodeći međunarodni stručnjaci u području studija holokausta.

Lovro Kralj, koordinator projekta Claims Conference University Partnership Program, naveo je da je to dobro za Filozofski fakultet i riječko sveučilište, ali da je ipak nedovoljno te da treba raditi na proširenju programa. Najavio je da će se Filozofski fakultet nastaviti truditi privući nove projekte kako bi se edukacija o holokaustu nastavila.

Dekan Fakulteta izv. prof. dr. sc. Aleksandar Mijatović naglasio je potrebu da takav vid obrazovanja bude u cijeloj obrazovnoj vertikali, a ne samo na razini visokog obrazovanja, dok je rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija kazala da je posjet izraelskog veleposlanika važan i u kontekstu ideje da se na riječkom Sveučilištu razvija centar za edukaciju i istraživanje na temu holokausta, zločina protiv čovječnosti. Smatramo dužnošću Sveučilišta i Fakulteta razvijanje demokratskih kompetencija i želimo da osim Zagreba i Rijeka postane centar istraživanja o holokaustu.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

28.02.2024.
Obavještavamo korisnike kako će prodajno mjesto Rijeka plusa (Jelačićev trg 3) dana 02.i 04.03.2024. godine iznimno raditi od 6:30 do 13 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produljivati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže