Povežite se s nama

Vijesti

Sveučilište u Rijeci želi postati centar za edukaciju i istraživanje na temu holokausta

Objavljeno

naFilozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci jučer je ugostio veleposlanika Izraela Nj. E. Ilana Mora, koji je posjetio Odsjek za povijest zbog uvođenja i provedbe sustavnog obrazovanja o holokaustu. Posjet Fakultetu Mor je iskoristio za druženje sa studentima, istaknuvši zadovoljstvo što im je mogao prenijeti saznanja o holokaustu, a upravo je ta tema bila i jedan od razloga njegovog posjeta jer od ove akademske godine na Filozofskom su fakultetu uvedena četiri nova kolegija posvećena povijesti holokausta, antisemitizma i fašizma u sklopu međunarodnog projekta Claims Conference University Partnership Program.

Time je Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci postao jedina institucija u Hrvatskoj koja nudi kolegije o holokaustu na preddiplomskoj i diplomskoj razini visokoškolskog obrazovanja, a suradnja s Claims Conferenceom pozicionira Sveučilište u Rijeci među grupu elitnih sveučilišta koji provode ovakve obrazovne programe koje su evaluirali vodeći međunarodni stručnjaci u području studija holokausta.

Lovro Kralj, koordinator projekta Claims Conference University Partnership Program, naveo je da je to dobro za Filozofski fakultet i riječko sveučilište, ali da je ipak nedovoljno te da treba raditi na proširenju programa. Najavio je da će se Filozofski fakultet nastaviti truditi privući nove projekte kako bi se edukacija o holokaustu nastavila.

Dekan Fakulteta izv. prof. dr. sc. Aleksandar Mijatović naglasio je potrebu da takav vid obrazovanja bude u cijeloj obrazovnoj vertikali, a ne samo na razini visokog obrazovanja, dok je rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija kazala da je posjet izraelskog veleposlanika važan i u kontekstu ideje da se na riječkom Sveučilištu razvija centar za edukaciju i istraživanje na temu holokausta, zločina protiv čovječnosti. Smatramo dužnošću Sveučilišta i Fakulteta razvijanje demokratskih kompetencija i želimo da osim Zagreba i Rijeka postane centar istraživanja o holokaustu.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

03.06.2024.

Prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, od dana 04.06.2024.godine pa sve do kraja lipnja radit će do 13 sati. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 06:30 do 13 sati, dok subotom prodajno mjesto radi od 07:30 do 12 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produživati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže