Povežite se s nama


Nakon više od devet mjeseci priprema, tijekom kojih su organizatori iz Udruge “Kulturni front” pripremali bogati program, izrađivali kreativne dekoracije, uređivali prostor i povezivali ljubitelje fantastike i znanstvene fantastike iz cijele Hrvatske, započeo je dvanaesti Festival Liburnicon. Svijet barbara, glavna tema ovogodišnjeg festivala, pokazala se kao izrazito plodna inspiracija za brojne dekoracije, od vikinških štitova i zastava do raznog oružja i oruđa, ali i za čitav niz predavanja, kvizova i igara. Posebnu su atmosferu dodatno obogatili brojni posjetitelji koji su se maskirali u različite fantastične likove i likove iz bajki, knjiga ili filmova, tako da je cijeli festival vrvio vilenjacima, orcima i barbarima svih vrsta.

Oko šest stotina posjetitelja posjetilo je i sudjelovalo u programu festivala, a posebnu su pažnju privukle dvije panel-diskusije: u prvoj su počasni gost festivala, američki pisac Alexander Freed, i Andrija Frlan, liburnijski stručnjak za fantastiku i društvene igre, razgovarali o (među)utjecaju društvenih igara i umjetnosti, obrađujući različite primjere kako su umjetnička djela utjecala na društvene igre, ali i kako su radnja i likovi iz društvenih igara inspirirali neka umjetnička djela. Uz vrhunsko poznavanje društvenih igara, Freed piše scenarije za brojne stripove i računalne igre, a nedavno je objavio i nagrađivanu knjigu “Rogue One: A Star Wars Story”, tako da će u subotu u svom novom predavanju nešto više reći o svom dosadašnjem radu, kao i o iskustvima pisanja književnih djela čija je radnja smještena unutar već zadane i definirane fantastične svjetove drugih autora.

Najveći je interes ipak privukao za Liburnicon već tradicionalni talk-show Krešimira Miška, koji je ove godine u Opatiju doveo povjesničara Maurizia Levaka i arheologa Ranka Starca, a pridružio im se i povjesničar Robert Kurelić, koji je uz Miška bio domaćin talk-showa ne samo kao Opatijac, nego i kao jedan od članova Udruge “Kulturni front”. Gosti su, u zanimljivoj panel-diskusiji koja je potrajala gotovo dva sata, zainteresiranoj publici prikazali brojne manje poznate činjenice iz svakodnevnog života barbarskih plemena, pokazavši da je svijet barbara znatno kompleksniji i intrigantniji nego što se to obično misli.

Predavanje Tomislava Miletića o altruizmu, egoizmu i izvanzemaljcima pokazalo se kao najzanimljivija točka današnjeg programa budući da su zainteresirani posjetitelji ostali s predavačem raspravljati i nekoliko sati nakon kraja samog izlaganja, a jednako su dobro primljena i druga predavanja, primjerice ono Marka Vasića o mitološkim paralelama u svijetu J.R.R. Tolkiena.

Ne treba, međutim, ostati pod dojmom da se Liburnicon vrtio samo oko predavanja – stavljajući naglasak na omjer na između ozbiljnih i zabavnih sadržaja, održane su i brojne radionice (poput pisanja vikinškim runama, mjerenja opsega Zemlje pomoću stvari koje ima svako domaćinstvo ili šivanja i izrade kostima), a posjetitelji su se mogli opustiti i uz brojne zabavne igre, poput Kincet Star Wars ili lova na blago, a oni najhrabriji mogu su svoje znanje iz različitih fantastičnih tema dokazati u više kvizova. Preko tri stotina posjetitelja prostrujalo je kroz poznatu liburniconsku Cryptu, igraonicu društvenih igara, te se uz pomoć animatora iz partnerskih organizacija “Zaigrane koze” i “Czech Games Edition” okušalo u nekoj od preko stotinu različitih stolnih društvenih igara koje su bile ponuđene.

Da se posjetitelji veselo njišu i poskakuju osigurao je nastup glazbenog sastava “Obrazovni program” koji je uzbudio i na noge dignu sve koji su odlučili odahnuti od bogatog programa koji se odvijao u opatijskoj osnovnoj školi, te su malo izašli na ‘svježi’ zrak u školsko dvorište.

Organizatori iz Udruge “Kulturni front”, zadovoljni tijekom prvog dana festivala, najavljuju kako nas u subotu očekuje još bogatiji program u kojem će, uz središnja predavanja počasnog gosta Alexandra Freeda i našeg poznatog astronoma Korada Korlevića (kojem je ovom 11. sudjelovanje na Liburniconu), posjetitelje zaintrigirati predavanja Vanese Ujčić koja će govoriti o astronomiji u drevno doba, te eksperimentalnog fizičara Davora Jadrijevića koji će govoriti o magnetima i Fluxgateu. Za zabavnu stranu subote pobrinut će se vesele irske melodije glazbenog sastava “Slip”, kao i niz zabavnih igara od kojih se najviše ističe već tradicionalno natjecanje za naj-barbara Liburnicona, navodi se u priopćenju organizatora.