Povežite se s nama


Svake godine 14. lipnja, diljem svijeta obilježava se Svjetski dan darivatelja krvi. Time se želi podići razina svijesti o potrebama i važnosti sigurne krvi i krvnih pripravaka. To je ujedno i prilika da se svim dobrovoljnim davateljima krvi zahvali na njihovom daru života. Čestitavši predstojnici Kliničkoga zavoda prof. prim. dr. sc. Sanja Balen, predsjednici Gradskoga društva Crvenog križa Kim Anić te predsjedniku Savjeta dobrovoljnih darivatelja krvi Gradskoga društva Crvenog križa Rijeka Ivi Vidottu Svjetski dan darivatelja krvi, gradonačelnik Obersnel je darovao krv. Bilo je to njegovo 28 darivanje krvi, otkako je započeo raditi, prvo na Medicinskom fakultetu, a zatim na funkciji gradonačelnika. No, kako sam kaže, prvi put je krv dao još 1984.g. služeći vojni rok, jer se time dobivalo dva dana odsustva, dok se kasnije odlučio na darivanje svjestan da zamjene za krv nema i da na taj način pomaže drugima.

Akciju dobrovoljnog darivanja krvi na Kliničkom zavodu za transfuzijsku medicinu organizira Savjet dobrovoljnih darivatelja krvi Gradskoga društva Crvenog križa Rijeka i danas će trajati od 8 do 19 sati, pa će za djelatnice Kliničkoga zavoda za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka koji djeluje na drugom katu zgrade Poliklinike, danas biti puno posla.

Inače, riječki darivatelji krvi su jako aktivni pa Rijeka drži dosta visok prosjek od 6 doza na 100 stanovnika. Godišnje potrebe KBC-a Rijeka kreću se oko 27000 doza, no taj broj varira, jer kada se dogodi neka teža nesreća potrebe su veće.

Transfuzijom krvi i krvnih pripravaka pomaže se u spašavanju života, a jednom dozom krvi mogu se spasiti tri života. Svake godine u svijetu se prikupi 92 milijuna doza krvi. Hrvatski Crveni križ promiče dobrovoljno davanje krvi te organizira i provodi akcije davanja krvi; okuplja davatelje i vodi evidenciju davatelja te izdaje potvrde i dodjeljuje priznanja davateljima. Osiguravanje sigurne i dostatne količine krvi ključan je element učinkovitog zdravstvenog sustava svake zemlje te zahtijeva dobro nacionalno koordinirane akcije prikupljanja krvi temeljene na dobrovoljno darovanoj krvi.

Grad Rijeka